9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:04

Πρωτόκολλο συνεργασίας Πυροσβεστικής Κύπρου και Ελλάδος, υπογράφουν Δράκου – Στυλιανίδης

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο σωμάτων Πυροσβεστικής, Κύπρου και Ελλάδος, υπέγραψαν τη Δευτέρα στη Λευκωσία η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρίστο Στυλιανίδη, που θεσμοθετεί και ενισχύει την υφιστάμενη συνεργασία των δύο σωμάτων.

Το πρωτόκολλο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Δράκου, η οποία, όπως ανέφερε μετά την υπογραφή του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το είχε συζητήσει με τον κ. Στυλιανίδη σε επίσκεψή της στην Αθήνα. Σημείωσε ότι διαλαμβάνει μια σειρά από «σημαντικές δράσεις» που ενισχύουν την ήδη υφιστάμενη συνεργασία. «Είναι θεωρώ σημαντικό γιατί δημιουργείται μια νέα προοπτική για την Κύπρο, να αποτελέσει μερος μιας ευρύτερης συνεργασίας που σταδιακά θα επεκταθεί και θα περιλάβει και άλλες χώρες της Μεσογείου», είπε.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι, βλέπουν τους πυροσβέστες Ελλάδος και Κύπρου ως ανθρώπους από τους οποίους μπορούν να μάθουν ενώ, αυτή η κοινή προσπάθεια των δύο υπηρεσιών θα είναι ένα υπόβαθρο πάνω στο οποίο Ελλάδα και Κύπρος, θα βοηθήσουν ώστε να κτιστεί μια περιφερειακή συνεργασία

Η κ. Δράκου αναφέρθηκε στο μέγεθος των καταστροφών που ζει ο πλανήτης σήμερα, και σε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη ότι καταδεικνύεται, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι μόνο μέσα από μια ευρύτερη συνεργασία και μια μεγάλη προσπάθεια μπορούν πραγματικά και αποτελεσματικά να τύχουν διαχείρισης καταστροφές μεγάλου μεγέθους.

Σημείωσε ότι, «με αυτό το σκεπτικό και με την αγάπη και το πάθος που διακρίνει τον κ. Στυλιανίδη σε αυτά που πιστεύει, έκανε πραγματικότητα, όπως όλοι γνωρίζουν, ως Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ το RescEU, μια υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών που τέθηκε στη διάθεση των κρατών μελών».

«Οι γνώσεις και εμπειρίες του κ. Στυλιανίδη στα θέματα αυτά είναι τεράστιες, μόνο όφελος μπορεί να έχουμε όταν τις μοιράζεται μαζί μας», πρόσθεσε η κ. Δράκου.

Ο κ. Στυλιανίδης με τη σειρά του, είπε ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας «θεσμοθετεί επίσημα, ενώ παράλληλα ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό μια ήδη υφιστάμενη συνεργασία, η οποία από χρόνια υπήρχε μεταξύ των δύο σωμάτων».

Ευχαρίστησε την κ. Δράκου για τη φιλοξενία και σημείωσε ότι γίνεται πράξη μια δική της πρωτοβουλία, «ότι έπρεπε αυτά που οι πυροσβέστες Ελλάδος και Κύπρου ζουν στο πεδίο της μάχης μαζί, να τα μορφοποιήσουμε σε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας».

Σημείωσε επίσης, ότι, οι δυο αντιπροσωπίες έχουν ανθρώπους του πεδίου, και ότι αυτό το πρωτόκολλο «είναι ήδη καταχωρημένο στις συνειδήσεις των δύο πυροσβεστικών σωμάτων με κοινές προσπάθειες από τα Λεύκαρα από την Κινέτα, από χίλιους άλλους δύο τόπους της Ελλάδας και της Κύπρου», ενώ ο ίδιος και η κ. Δράκου, ως Υπουργοί των δύο χωρών, «απλώς επισφραγίζουμε μια ιστορική συνέχεια κοινών προσπαθειών σε μεγάλες και δύσκολες μάχες σε μεγάλες πυρκαγιές και σε άλλα συμβάντα».

Πρόσθεσε ότι αυτή η κοινή προσπάθεια των δύο υπηρεσιών θα είναι ένα υπόβαθρο πάνω στο οποίο Ελλάδα και Κύπρος, ως τα κράτη μέλη της ΕΕ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θα βοηθήσουν ώστε να κτιστεί μια περιφερειακή συνεργασία υπό την ομπρέλα του RescEU, και του Ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

«Τα πυροσβεστικά σώματα Ελλάδας και Κύπρου μας κάνουν περήφανους όπου και αν βρεθούν σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και πριν λίγες μέρες στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου στην Πορτογαλία, επιβεβαιώθηκε γι’ ακόμη μια φορά ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι, μας βλέπουν κυριολεκτικά ως ανθρώπους από τους οποίους μπορούν να μάθουν», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. «Οι πυροσβέστες μας», πρόσθεσε, «πάρα πολλές φορές παραδίδουν μαθήματα όχι μόνο αφοσίωσης και ηρωισμού επί του πεδίου αλλά και ειδικής τεχνογνωσίας, διαχείρισης ειδικά δύσκολων πυρκαγιών που έχουμε στην ανατολική Μεσόγειο». Ανέφερε ότι η περιφερειακή συνεργασία την ανατολική Μεσόγειο θα γίνει υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού μηχανισμού και θα έχει ως κύριους πυλώνες την Ελλάδα και την Κύπρο, «και ακόμη ως πυλώνες πράξης και τιμής τους δικούς μας πυροσβέστες, Ελλάδας και Κύπρου». Την ίδια στιγμή, είπε, «τα δύο πυροσβεστικά σώματα που είναι πυλώνες της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, θα συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ ότι αυτή η συνεργασία και αυτό το πρωτόκολλο θα δώσει δυνατότητες να αυξήσουμε και τις χρηματοδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία τα οποία, είναι αναγκαία να συμπληρώνουν τον εθνικό προϋπολογισμό γι’ αυτές τις δύσκολες καταστάσεις». Δυστυχώς, σημείωσε, «τα λεφτά δεν είναι απεριόριστα, η κλιματική κρίση απαιτεί όχι μόνο νέες γνώσεις αλλά και καινούργιες χρηματοδοτήσεις. Αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει για να πετύχουμε αυτό μέσα από τα δυο σώματα».

Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία (ΚΟΙΟΣ)

——————

Αναφερόμενος στην επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε αργότερα, μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα στο ΚΟΙΟΣ, είπε ότι το Κέντρο «είναι πολύ καινοτόμο». «Νομίζω ότι και σε επίπεδο επιστημονικό, οι δύο χώρες, μέσα από αυτές τις προσπάθειες των επιστημόνων μας, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα δύο πυροσβεστικά σώματα και να εξαγάγουμε αυτή την εξαιρετική εμπειρία αλλά την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή χορηγία για να γίνουμε ακόμη καλύτεροι», πρόσθεσε. Κλείνοντας, είπε ότι «υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό μαζί να γίνουμε καλύτεροι και να βοηθήσουμε την περιοχή μας αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!