Τη δέσμευση πως η επανένωση της Κύπρου θα συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες μιας βρετανικής κυβέρνησης υπό τους Εργατικούς έδωσαν αξιωματούχοι του κόμματος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε εκδήλωση του Κυπριακού Συλλόγου των Εργατικών (Labour Cypriot Society) το βράδυ της Κυριακής στο Λίβερπουλ, στο πλαίσιο του κομματικού συνεδρίου που άρχισε χθες, στελέχη που έχουν διατελέσει μέλη της σκιώδους κυβέρνησης υπό τον Κιρ Στάρμερ με ευθύνη περί εξωτερικής πολιτικής έδωσαν το στίγμα των θέσεων του κόμματος αναφορικά με την Κύπρο.
Ο μέχρι προ λίγων ημερών σκιώδης Υφυπουργός Εξωτερικών Φάμπιαν Χάμιλτον δήλωσε απογοητευμένος από το γεγονός πως η κατάσταση στην Κύπρο δεν έχει μεταβληθεί προς το καλύτερο, αλλά αντιθέτως η Τουρκία «εξακολουθεί να παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως ως προς τα Βαρώσια».
Σχολίασε ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών στη Βρετανία «δεν ενεργεί με το αληθινό κύρος μίας εγγυήτριας δύναμης, αν κάτι τέτοιο έχει οποιαδήποτε συνάφεια σήμερα».
Στη συνέχεια επισήμανε πως το Εργατικό Κόμμα έχει μια ιστορική δέσμευση έναντι των Κυπρίων και μια ιδιαίτερη σχέση μαζί τους, η οποία είναι αλληλένδετη με τη στήριξη της υπεράσπισης της ακεραιότητας του νησιού.
Σημείωσε ότι η επανένωση δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι η Τουρκία να αποσύρει τη στρατιωτική της παρουσία από τον βορρά και ότι η επαπειλούμενη βία πρέπει επίσης να αποσυρθεί ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν ουσιώδεις συνομιλίες.
Κάλεσε σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στήριξε τη θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη υπέρ του διορισμού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ «ισορροπημένη και δίκαιη».
Στάθηκε, τέλος, στην κοινή βούληση όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο για ευημερία και ασφάλεια. Οπως είπε, αυτό θα βοηθήσει να επιτευχθεί μια κυβέρνηση των Εργατικών, ενώ επαίνεσε τα μέλη του Κυπριακού Συλλόγου και του κόμματος ευρύτερα που συνεχίζουν να αναδεικνύουν τα οφέλη μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ακολούθησε ο λόρδος Κόλινς, ο οποίος επίσης κατέχει θέση στη σκιώδη ομάδα εξωτερικών υποθέσεων των Εργατικών, ενώ είναι επίσης ο σκιώδης Αναπληρωτής Ηγέτης στη Βουλή των Λόρδων.
Αρχικά μετέφερε την απολογία του σκιώδους Υπουργού Ευρώπης Στίβεν Ντάουτι που δεν παρέστη λόγω παράλληλης εκδήλωσης και σημείωσε πως θέση όλης της σκιώδους ομάδας εξωτερικών υποθέσεων των Εργατικών είναι πως «η Κύπρος θα συνιστούσε προτεραιότητα για το κόμμα» ως κυβέρνηση, με διατήρηση της δέσμευσης στα ψηφίσματα των ΗΕ και και στην ειρηνευτική διαδικασία.
Μετέφερε την εμπειρία του απο τη φιλική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο βόρειο Λονδίνο και σημείωσε πως «το πραγματικά καλό όσον αφορά την Κύπρο είναι ότι έχουμε ελπίδα, παρά τα προβλήματα που έχουμε ζήσει, υπάρχει μια θετική ελπίδα για μια ενωμένη Κύπρο στο μέλλον, η οποία θα αντιπροσωπεύει και θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα όλων».
Το μέχρι πρότινος μέλος της ομάδας των Υφυπουργών Εξωτερικών των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους, ο κυπριακής καταγωγής βουλευτής βορείου Λονδίνο, στο χαιρετισμό του στάθηκε στη σημασία της κυπριακής παρουσίας στις βαθμίδες τοπικής και εθνικής αντιπροσώπευσης στη Βρετανία.
Σε χωριστή δήλωση προς το ΚΥΠΕ στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Χαραλάμπους είπε: «Το Εργατικό Κόμμα ήταν πάντα προσηλωμένο στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Οι Εργατικοί θέλουν να δουν την επανένωση της Κύπρου. Υποστηρίζουν τις προσπάθειες των ΗΕ να πετύχουν ειρηνευτικές συνομιλίες και αυτό που θα δείτε απο μια νέα κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς θα είναι να έχουν την Κύπρο ως προτεραιότητα, καθώς επίσης να συμβάλλουν στο να έρθουν κοντά οι πλευρές. Θα είμαστε πιο δραστήριοι σε αυτό».
Η κυπριακής καταγωγής διεκδικήτρια βουλευτικής υποψηφιότητας των Εργατικών στο ανατολικό Λονδίνο Σούζι Στράιντ είπε πως «η κατάσταση στην Κύπρο δεν χρειάζεται να είναι όπως είναι σήμερα και είναι απολύτως πιθανό να δούμε επανένωση και ειρήνη». Παρέπεμψε στην ειρηνευτική συμφωνία της Βόρειας Ιρλανδίας «που επίσης όλοι έλεγαν ότι θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί».
Εκ μέρους του Labour Cypriot Society μίλησε ο κ. Πίτερ Δρουσιώτης, ο οποίος είπε πως αποστολή του Συλλόγου είναι να παίξουν οι Κύπριοι της Βρετανίας έναν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των Εργατικών στην εξουσία, και παράλληλα να υποστηριχθεί μια ενωμένη Κύπρος προς όφελος όλων των Κυπρίων, συμφώνως προς τα ψηφίσματα των ΗΕ.
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με μια κυβέρνηση των Εργατικών για να έχουμε έναν επικοδομητικό και ουσιώδη διάλογο», πρόσθεσε ο κ. Δρουσιώτης, ο οποίος σημείωσε επίσης τον ιστορικό ρόλο και ευθύνη, αλλά και τις νομικές υποχρεώσεις του Ην. Βασιλείου έναντι της Κύπρου, όπως επίσης και τους ισχυρούς διμερείς δεσμούς. «Θέλουμε αυτές οι υποχρεώσεις να τιμηθούν και οι δεσμοί να αναγνωριστούν και να ενισχυθούν», συμπλήρωσε.
Το Labour Cypriot Society αναβίωσε το 2022 με στόχο την κινητοποίηση της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία υπέρ του Εργατικού Κόμματος και τη συμβολή στην επίτευξη λύσης για μια ενωμένη και ειρηνική Κύπρο.