Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αναφέρει με ανακοίνωσή του ότι υπέβαλε στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη μέσω του ΟΗΕ «ολοκληρωμένες προτάσεις για την αποναρκοθέτηση του νησιού και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».
«Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, παρουσιάσαμε σήμερα στις Αρχές του ΟΗΕ τις δεύτερες ολοκληρωμένες προτάσεις μας για συνεργασία, τις οποίες μεταβιβάσαμε στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Την 1η Ιουλίου 2022, εκτός από την πρότασή μας για συνεργασία σε τέσσερις σημαντικούς τομείς, υπέβαλα επίσης μέσω του ΟΗΕ τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας για την αποναρκοθέτηση της νήσου Κύπρου και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης», αναφέρει.
«Υπάρχουν σήμερα υποψίες για 29 (ενδεχόμενες) ναρκοθετημένες περιοχές στο νησί της Κύπρου, οι οποίες περιλαμβάνονται και στις εκθέσεις του ΟΗΕ. Όπως θα θυμόμαστε, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, το 2014, το 2015 και το 2018 καταθέσαμε προτάσεις για αυτόν τον στόχο (της αφαίρεσης των ναρκών). Στην πρώτη μας πρόταση συνεργασίας, την οποία καταθέσαμε σήμερα και η οποία προετοιμάστηκε με τις εντατικές προσπάθειες των αρμόδιων οργάνων μας, μεταφέραμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να καθαρίσουμε ολόκληρο το νησί από τις νάρκες, ξεκινώντας από τη νεκρή ζώνη όπου υπάρχουν τρεις ναρκοθετημένες περιοχές υπό τον έλεγχο της ελληνοκυπριακής πλευράς και μία υπό τον δικό μας έλεγχο στη νεκρή ζώνη”, προσθέτει.
Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Τατάρ, “κατέστησα σαφές στον Ελληνοκύπριο ηγέτη ότι το προσωπικό μας, το οποίο έχουμε εξουσιοδοτήσει να εργαστεί ταυτόχρονα και στη βάση της αναλογικότητας μέσω ενός μηχανισμού που θα δημιουργηθεί υπό την αιγίδα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, στη βάση της ισότητας και με τη συμμετοχή ίσου αριθμού εξουσιοδοτημένου προσωπικού, είναι έτοιμο. Ζήτησα επίσης την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να παρακαμφθεί η αντίσταση της ελληνοκυπριακής πλευράς στη συνεργασία σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που αποτελεί απειλή τόσο για τον τουρκοκυπριακό όσο και για τον ελληνοκυπριακό λαό».
Ως δεύτερο τομέα συνεργασίας, «πρότεινα την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος της παράτυπης μετανάστευσης» αναφέρει ο κ. Τατάρ, ο οποίος προσθέτει , επίσης, ότι παρουσίασε «την ολοκληρωμένη πρότασή μας, για συνεργασία για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, μέσω ενός μηχανισμού συνεργασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό που τονίζουμε ιδιαίτερα στην παρούσα πρόταση είναι ότι θα εργαστούμε με τρόπο που δεν θίγει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις».
Τέλος, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι, «αυτοί οι τομείς συνεργασίας αφορούν και τις δύο πλευρές και θα προσφέρουν απτά οφέλη και στους δύο λαούς με βάση την αρχή win-win».
Οπως υποστηρίζει, με τη δεύτερη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε, «απέδειξα για άλλη μια φορά ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινά έτοιμη να συνεργαστεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τόνισα ότι η θετική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας σε αυτές τις προτάσεις και η συνεργασία μας θα συμβάλει στην πολιτική διαδικασία όσον αφορά την προετοιμασία μιας θετικής βάσης (για τις συνομιλίες). Μέχρι στιγμής έχω προτείνει συνεργασία σε έξι σημαντικούς τομείς που θα προσφέρουν απτά οφέλη και στις δύο πλευρές και θα συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής μας. Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη, είμαστε ειλικρινά έτοιμοι να συνεργαστούμε σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς.