Αυστηρή προειδοποίηση ότι η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων και εν συνεχεία στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων περιορισμού, προχώρησε η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, απευθυνόμενη στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας, που διεξάγεται σήμερα υπό γερμανική προεδρία.
Η Επίτροπος επεσήμανε στους Υπουργούς ότι παραπάνω μοτίβο είναι καταφανές από τα αποτελέσματα του καλοκαιριού και τους ζήτησε να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί ενόψει του Ιανουαρίου, όποτε μπορεί να παρουσιαστεί αύξηση μετά από ενδεχόμενη χαλάρωση στις γιορτές.
Προειδοποίησε τους Υπουργούς ότι αυτή τη φορά, “έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά”, προτρέποντας τους να διδαχθούν από τα λάθη και το υψηλό τίμημα που πλήρωσαν.
“Χαιρετίζω τα προτεινόμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το COVID-19. Αυτό στέλνει ένα έγκαιρο πολιτικό μήνυμα”, επεσήμανε.
“Στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι επισημαίνοντας τα τρωτά σημεία στα συστήματα υγείας μας και την ανταπόκρισή μας σε κρίσεις υγείας, η πανδημία μας έδειξε επίσης τι πρέπει να ενισχύσουμε και πώς”, σημείωσε.
“Οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν την υγεία ως προτεραιότητα και αναμένουν από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την προστασία τους. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες και να ξεπεράσουμε τα παλιά ταμπού. Τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα”, τόνισε.
“Η βελτίωση της συλλογικής ετοιμότητας για κρίσεις είναι ένα ζωτικό βήμα σε αυτήν τη διαδικασία και έχουμε υποβάλει προτάσεις για τη δημιουργία μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας όπου τα φάρμακα είναι διαθέσιμα και προσιτά σε όλους μέσω της Φαρμακευτικής Στρατηγικής μας για την Ευρώπη και όπου ένας Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας είναι πραγματικότητα. Χαιρετίζω την υποστήριξη στα συμπεράσματα και στα δύο αυτά σημεία”, ανέφερε.
“Σήμερα έχουμε επίσης την ευκαιρία να δείξουμε ότι έχουμε μάθει τα σημαντικά διδάγματα από την χαλάρωση των μέτρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σήμερα, υιοθετήσαμε μια στρατηγική για να παραμείνουμε ασφαλείς από το COVID-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με αυτήν , αναμένουμε την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες, και ιδίως την επερχόμενη περίοδο των διακοπών. Ο χειμώνας σημαίνει περισσότερη μετάδοση του ιού και λιγότερες επιλογές για να τον κρατήσουμε μακριά. Με χαμηλότερες θερμοκρασίες παραμένουμε σε κλειστούς χώρους και αυτό οδηγεί σε υψηλότερη μετάδοση”, εξήγησε.
“Θα ήθελα να υπογραμμίσω πολύ έντονα ότι, έως ότου μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν επαρκώς τα εμβόλια, τα μέτρα για τον έλεγχο και τον μετριασμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού πρέπει να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, και ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου διακοπών στο τέλος του έτους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αποφεύγονται οι δραστηριότητες που γίνονται αφορμές μετάδοσης και υπερδιάδοσης. Αυτό είναι απαραίτητο για τον έλεγχο των μελλοντικών εστιών”, διευκρίνισε η Επίτροπος.
“Πιστέψτε με όταν λέω ότι ξέρω τι θυσίες πρέπει όλοι να κάνουμε για να διατηρούμε ο ένας τον άλλον ασφαλή και καταλαβαίνω την επιθυμία να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς. Ωστόσο, δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση όπως πριν από το καλοκαίρι. Περισσότεροι από 5000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα”, υπενθύμισε στους Υπουργούς.
Σήμερα έχουμε προτείνει προσαρμοσμένες συμβουλές για το επερχόμενο τέλος της χρονιάς και την εορταστική περίοδο. Για ένα ασφαλέστερο τέλος του έτους, σας καλώ να τις προσέξετε. Αυτή είναι μια εορταστική περίοδος και ένα τέλος του έτους που αφορά την προστασία και τη διάσωση ζωών. Υπάρχει όμως και ελπίδα. Ο Οργανισμός Φαρμάκων της Ευρώπης έχει λάβει αιτήσεις για έγκριση υπό όρους για δύο εμβόλια αυτήν την εβδομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσπάθειες πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στη διάθεση των εκστρατειών εμβολιασμού μόλις είναι διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να ευχαριστήσω εκείνα τα κράτη μέλη που έχουν μοιραστεί μαζί μας τις προτεινόμενες στρατηγικές εμβολιασμού COVID-19. Η ασφάλεια είναι η βασική λέξη εδώ. Η ασφάλεια των εμβολίων είναι η προτεραιότητά μας. Πρέπει να είμαι σαφής σε όλους ότι όλα τα εμβόλια θα αξιολογηθούν για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Αυτός είναι ο τρόπος που μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να προχωρήσουν με εμβολιασμούς. Είναι εμβολιασμοί που θα σώσουν ζωές και όχι εμβόλια. Ταυτόχρονα, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών για τη χορήγηση της υπό όρους εξουσιοδότησης, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μόλις ο EMA δώσει θετική επιστημονική γνώμη”, εξήγησε αναλυτικά η Επίτροπος.