14.9 C
Nicosia
Κυριακή 17 Νοέμβριος 2024 | 22:10

Προετοιμάζεται για τις Προεδρικές ο Αχιλλέας Δημητριάδης – Τι είπε σε διάσκεψη τύπου

Οι διεργασίες για τις Προεδρικές του 2023 έχουν ήδη ξεκινήσει, με γνωστά ονόματα να έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος της χώρας. Μεταξύ άλλων και ο γνωστός νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος ετοιμάζεται να μπει στη μάχη των Προεδρικών.

Μέσω της σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης του στη Λευκωσία, χωρίς να εξαγγείλει επίσημα υποψηφιότητα, ανακοίνωσε ότι αρχίζει μια διαδικασία διαβούλευσης με πολιτικά κόμματα, πλην του ΕΛΑΜ, κοινωνικούς εταίρους, οργανωμένα σύνολα, ενώ την ίδια ώρα παρουσίασε το περίγραμμα των πολιτικών θέσεών του για βασικά ζητήματα, που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία.

Όπως ανέφερε ο γνωστός νομικός, θα αρχίσει μια διαδικασία διαβούλευσης , κάτω από την λογική του «Ακούω – Διαβουλεύομαι – Αποφασίζουμε»,  μέχρι το τέλος του χρόνου, ούτως ώστε, υπό το πρίσμα των όσων θα ακουστούν, να αποφασίσει αν θα διεκδικήσει ή όχι την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επεσήμανε ακόμη ότι απευθύνεται στους πολίτες, τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας μας, τους κοινωνικούς εταίρους, την τοπική αυτοδιοίκηση και οποιονδήποτε άλλο θέλει να μοιραστεί τις απόψεις του, ενώ σημείωσε ότι μέσω ενός μεγάλου κύκλου επαφών που αρχίζει, επιθυμεί να ενημερωθεί για τα προβλήματα, για ανησυχίες του κόσμου γύρω από διάφορα ζητήματα και να ακούσει εισηγήσεις για την Κύπρο του αύριο.

«Θέλω να δω όλο τον κόσμο περιλαμβανομένων και των κομματικών δυνάμεων, αυτό θα γίνει με όλους με τον σκοπό της αντίληψης του τι υπάρχει, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προγραμματικών δηλώσεων πάνω στις οποίες κάποιος θα πρέπει να αποφασίσει αν αυτά που λέει συνάδουν με αυτά που εγώ πρεσβεύω και ενδεχόμενα να υποστηρίξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης

Όπως επεσήμανε, η πρώτη φάση είναι η διαβούλευση, η δεύτερη αφορά στον καταρτισμό των προγραμματικών δηλώσεων «και εφόσον αυτές είναι σωστές, θα υπάρξει μια εξαγγελία υποψηφιότητας, αυτή θα προχωρήσει και μετά θα πρέπει να υπάρξει προεκλογικό πρόγραμμα».

Θέτοντας τον εαυτό του ενώπιον των δημοσιογράφων, ανέπτυξε το όραμά του, το οποίο περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές την οικοδόμηση ενός αξιόπιστου κράτους, την προώθηση λύσης του Κυπριακού μέσω της ΔΔΟ και τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου διακυβέρνησης.

Παρουσίασε συγκεκριμένα 3 άξονες διαβούλευσης:

Α. Τίμιο Κράτος

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι χρειάζεται να θέσουμε τέρμα στην απουσία διαφάνειας, στην έλλειψη λογοδοσίας, στην κακοδιοίκηση και τη διαφθορά, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται να οικοδομήσουμε ένα πιο αξιόπιστο κράτος.

«Θέλουμε θεσμούς, θέλουμε αξιοκρατία, θέλουμε έννοιες της σύγκρουσης συμφέροντος να εφαρμόζονται όχι απλώς να είναι θεωρία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στην ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες, που σημαίνει, μεταξύ άλλων, να κλείσει ο κύκλος με τα παράλογα προνόμια, τις πολλαπλές συντάξεις και το χάσμα αμοιβών.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην «τεράστια εξουσία» του Προέδρου της Δημοκρατίας όσον αφορά τους διορισμούς και εισηγήθηκε τον αυτοέλεγχο από την ίδια την Προεδρία, ενώ θα μπορούσε όπως ανέφερε να εισαχθεί η έννοια του συμβουλευτικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, στο πρότυπο του ελέγχου των επιτρόπων από την Ευρωβουλή ή των διορισμών του Αμερικανού Προέδρου από τη Γερουσία.

Όσον αφορά την εφαρμογή των νόμων, ο κ. Δημητριάδης είπε πως πρέπει να υπάρχει πρόνοια που θα υποχρεώνει την εκτελεστική εξουσία, να ενημερώνει την Βουλή για την εφαρμογή της νομοθεσίας, κάνοντας λόγο για ένα «Δείκτη Εφαρμογής των νόμων».

Επιβάλλεται, είπε ακόμη, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης,  προσθέτοντας ότι «το τίμιο κράτος είναι δικαίωμά μας».

Β. Κύπρος: «Στρατηγική 2035» 

Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε από τώρα να διαμορφώσουμε τη Στρατηγική που θα μας καταστήσει το 2035, (75 χρόνια από την Ανεξαρτησία), ένα σύγχρονο κράτος, ευθυγραμμισμένο με τα πιο υψηλά επίπεδα ανάπτυξης της ΕΕ στους τομείς της ασφάλειας, της ευημερίας, της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έκανε λόγο για «Μία Κύπρο και Πράσινη», σημειώνοντας ότι η χώρα «από  ουραγός πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής, με τη μετάβαση στην «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και την γρήγορη στροφή στις ΑΠΕ».  Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αποτελούν το μέλλον, σημείωσε αναφέρομενος στην κυκλοική οικονομία που σέβεται τον άνθρωπο.

Χρειάζεται, επεσήμανε ακόμη, να αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας παρέχει η ΕΕ.

Όσον αφορά την αξιοπιστία της χώρας, ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε ότι «δεν μας πιστεύουν» και αναφέρθηκε στην αύξηση για έβδομη φορά του βαθμού μη διαφάνειας στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων επενδυτών, λέγοντας ότι «δεν φτάνει που μας έκαναν παρατήρηση, δεν φτάνει που πήραν μια φορά Δικαστήριο, πήγαμε, κυπριακά ομιλούντες, να τους γελάσουμε με τα υφιστάμενα διαβατήρια μέσα στο σύστημα και θα μας κάνουν και δεύτερη υπόθεση».

«Αυτό το πράγμα με θίγει, πας το εξωτερικό και λες ότι είσαι από την Κύπρο και σε ρωτούν αν πουλάς διαβατήρια. Αυτό το πράγμα πρέπει να αλλάξει», σημείωσε.

Αναφέρθηκε  παράλληλα και στην «Οικονομία – Υγεία – Κοινωνική Δικαιοσύνη», υποδεικνύοντας  ότι είναι «εφικτή – όσο και αναγκαία» η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Το κράτος, σημείωσε, θέτει τους αναπτυξιακούς κανόνες,  καταπολεμώντας τη διαφθορά, ενισχύοντας το επενδυτικό κλίμα και συγκρατώντας την  ανεργία.

Μίλησε ακόμα  για την κατοχύρωση 4 Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ως «καθολικής υποχρέωσης του κράτους απέναντι σε όλους τους πολίτες του»:  (1) πρόσβαση στην υγεία με βελτίωση του ΓΕΣΥ,

(2) επανεκπαίδευση και κατάρτιση,

(3) απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και μετάβαση στην ψηφιακή διακυβέρνηση, και

4) σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαία αναβάθμιση της Παιδείας, η οποία καλλιεργεί την κριτική σκέψη, στην ώθηση του πολιτισμού, μέσω της ανάδειξης της πολιτικής κληρονομιάς και της κατοχύρωσης των δημιουργών και στην στήριξη των αθλητισμού.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των νέων του τόπου μας, παρέχοντας τους τις κατάλληλες ευκαιρίες, αλλά και των αποδήμων Κυπρίων, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας.

Γ. Κυπριακό: Η λύση μας συμφέρει

Όσον αφορά στη θέση του για λύση του Κυπριακού, σημείωσε ότι αποτελεί τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπογράμμισε ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται στα «Έξι Σημεία» του Πλαισίου Γκουτέρες μετά από σταυροειδή διαπραγμάτευση.

Στέλλοντας το ξεκάθαρο μήνυμα για λύση Ομοσπονδίας, όχι διχοτόμηση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η λύση του Κυπριακού μας συμφέρει γιατί θα δώσει ύστερα από μισό αιώνα μια ενωμένη κοινή πατρίδα για όλους τους Κυπρίους, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, με την αξιοποίηση του συνόλου των ανθρώπων της, των πλουτοπαραγωγικών πόρων και της γεωγραφικής θέσης της. «Η θωράκισή μας βρίσκεται στη σύμπλευσή μας με την ΕΕ. Η ευρωτουρκική σχέση περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε.

Παράλληλα μίλησε για τη σύσταση μιας «Επιτροπής Αλήθειας»,  στο μοντέλο της Νότιας Αφρικής του Νέλσον Μαντέλα και  αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό «Σχέδιο Ειρήνης» που να  στηρίζει το σύνολο των πρωτοβουλιών της ΕΕ για την επίλυση και τη στήριξη της Ε/κ και της Τ/κ Κοινότητας. Το «Σχέδιο Ειρήνης», ανέφερε, πρέπει να περιλαμβάνει  διορισμό πολιτικού απεσταλμένου της ΕΕ στις συνομιλίες  και συμμετοχή της ΕΕ στο μηχανισμό ασφαλείας του ΟΗΕ, στα στάδια εφαρμογής της λύσης.

Όσον αφορά στην έλλειψη κινητικότητας μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως η αδιαλλαξία της Τουρκίας είναι το μεγάλο πρόβλημα, αλλά «η δική μας απραξία από το Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα είναι επίσης πρόβλημα».

«Δεν πρέπει να πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη για να φάει με τον Τατάρ, (ο οποίος) είναι περίπου 500 μέτρα από δω, γιατί δεν κάνουμε αυτό το πράγμα;», ανέφερε, ενώ για την πρόταση στο Σύνταγμα του 1960, είπε ότι ο ίδιος δεν βγάζει νόημα από αυτή τη διαδικασία και δεν του φαίνεται μια σοβαρή πρόταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το θέατρο της Τουρκίας για τους Υπουργούς Τραμπ

Η Τουρκία επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά γνωστό ευατόν της για να κερδίσει πόντους στο διπλωματικό παιχνίδι. Με αφορμή τα ονόματα που ανακοινώνει ο Τραμπ...

Κάτι επιτέλους πρέπει να γίνει με τον ΟΚΥπΥ

Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει τελικά στον ΟΚΥπΥ, αλλά οι συχνές αντιπαραθέσεις για τα εργασιακά και τα οικονομικά των δημοσίων νοσηλευτηρίων, έχουν κουράσει τους πάντες. Τη...

Νέο δυστύχημα με 20χρονη από την Ελλάδα που έχασε τη ζωή της

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στη Λευκωσία, έχασε τη ζωή της η Ειρήνη Κοντογιώργου, 20 ετών από την Ελλάδα. Σύμφωνα...

Νέα παρέμβαση Αβέρωφ κατά κυβέρνησης για τα συμβόλαια σε έργα του δημοσίου

Με σημερινή του δήλωση, ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ασκεί δριμεία κριτική στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις πρόσφατες διακοπές των συμβολαίων για...

Συνελήφθη ο 44χρονος οδηγός του αυτοκινήτου για το τριπλό θανατηφόρο

Στην σύλληψη του 44 χρόνου οδηγού, δυνάμει δικαστικού εντάλματος, προχώρησε η Τροχαία Αμμοχώστου για το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης...

Τριπλό θανατηφόρο – Τριήμερο πένθος για τους αδικοχαμένους νέους σε Παραλίμνι-Δερύνεια

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας για τον θάνατο των τριών νεαρών, ηλικίας 18 και 20 ετών, που έχασαν τη ζωή τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!