17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 15:00

Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ θα είναι κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση το 2023

«To Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση το 2023Το, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στην ομιλία του στο Πολιτικό Συνέδριο του κόμματος. Επίσης επεσήμανε «τον πρώτο λόγο σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να τον έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Αυτούσια η ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές

Είναι η ιδιαίτερη η χαρά μου που σας βλέπω όλες και όλους εδώ σήμερα σε αυτή την αίθουσα, αλλά να μου επιτρέψετε να εκφράσω ακόμη μεγαλύτερη χαρά για τους εκατοντάδες σύνεδρους που μας παρακολουθούν αυτή τη στιγμή διαδικτυακά.

Η παρουσία και η συμμετοχή όλων μας, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι αυτό το συνέδριο αποτελεί μια Νέα Αρχή για το Δημοκρατικό Κόμμα. Και αποτελεί το έναυσμα για να οδηγήσουμε την Κύπρο σε μια Νέα Εποχή

Σε μια Νέα Εποχή ευημερίας, ελπίδας και ανάκαμψης. Σε μια εποχή όπου η χώρα μας θα ξανακερδίσει την χαμένη της αξιοπιστία και αξιοπρέπεια της. Σε μια εποχή όπου θα επαναφέρουμε την ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού.

Φίλες και φίλοι,

Πήραμε τα μηνύματα από τις βουλευτικές εκλογές και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε. Το κακό αποτέλεσμα των Βουλευτικών εκλογών, λειτούργησε ως σήμα προειδοποίησης για να προχωρήσουμε σε ενδοσκόπηση και αυτοκριτική. Για να διαπιστώσουμε τα λάθη μας, για να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα.

Ξεκινώντας από αυτό το συνέδριο το Δημοκρατικό Κόμμα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία. Μπορούμε να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και για αυτό μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα.

Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε σημαντικές τομές εκσυγχρονισμού και καλύτερης λειτουργίας του κόμματος μας. Δυστυχώς η πανδημία δεν μας έχει επιτρέψει να προχωρήσουμε με το καταστατικό μας συνέδριο, έτσι ώστε να θέσουμε άμεσα σε λειτουργία τις εισηγήσεις των μελών μας για τις νέες δομές του κόμματος που ακούσαμε κατά τη διάρκεια των προ-συνεδριακών μας συνδιασκέψεων.

Εισηγήσεις όπως:
• Τη βελτίωση της σύνθεσης και λειτουργίας των τοπικών και επαρχιακών μας επιτροπών.
• Την καθιέρωση του ασυμβίβαστου σε ότι αφορά τα κομματικά και πολιτικά αξιώματα.
• Την καλύτερη επικοινωνία με τη βάση του κόμματος και με τα στελέχη, αξιοποιώντας την τεχνολογία.
• Τη θεσμοθετημένη συζήτηση επί πολιτικών θεμάτων, όπου το κάθε μέλος μας θα έχει το δικαίωμα λόγου.

Αυτά όλα και πολλά άλλα, θα πρέπει να αφεθούν να υλοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν θα έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα και θα διεξαχθεί το καταστατικό μας συνέδριο. Όμως, παρόλες τις δυσκολίες και τους περιορισμούς, προχωράμε.

Το Δημοκρατικό Κόμμα πρωτοτυπεί σε ότι αφορά τη διοργάνωση αυτού του πολιτικού συνεδρίου. Για πρώτη φορά στην Κύπρο διεξάγεται συνέδριο Πολιτικού Κόμματος υβριδικά, όπου δικαίωμα συμμετοχής και ψηφοφορίας θα έχουν πέραν των 1000 συνέδρων, είτε με φυσική παρουσία εδώ στην αίθουσα, είτε μέσω διαδικτύου. Αποδεικνύουμε έμπρακτα πως η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει, στην καλύτερη επικοινωνία με τα μέλη μας, στην καλύτερη επικοινωνία με την κοινωνία ευρύτερα, αλλά και την καλύτερη λειτουργία του κόμματος μας.

Εισακούσαμε τις εισηγήσεις σας. Πρωτοτυπούμε σήμερα και με μια άλλη πρωτοβουλία. Με το ηλεκτρονικό εσωκομματικό δημοψήφισμα, όπου ζητήσαμε την άποψη των μελών του κόμματος για καίρια και σημαντικά ζητήματα πολιτικής. Τα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος θα παρουσιαστούν στη συνέχεια και είμαι αισιόδοξος, πως αυτή η νέα μέθοδος επικοινωνίας θα μας βοηθήσει ως κόμμα να διαμορφώσουμε πολιτικές θέσεις και προτάσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κόσμου και της κοινωνίας.

Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω τα μέλη της Γραμματείας, του Εκτελεστικού Γραφείου και φυσικά το προσωπικό του κόμματος για την άψογη διοργάνωση αυτού του πρωτοποριακού συνεδρίου που είχε τις δικές του ιδιαίτερες προκλήσεις. Ειδικές ευχαριστίες οφείλω στους συναγωνιστές, Φύτο Κωνσταντίνο, Νίτσα Γεωργίου, Άθω Αντωνιάδη και Παναγώτη Παλατέ – τους αφανείς ήρωες του κόμματος μας, γιατί χωρίς αυτούς, δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Το συνέδριο μας διεξάγεται σε μία καθοριστική και κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο και τον λαό μας. Σε μια περίοδο ιδιαίτερων δυσκολιών, λόγω των απανωτών οικονομικών κρίσεων που έχουν γονατίσει την κυπριακή κοινωνία και την κυπριακή οικονομία.

Και δυστυχώς αυτές οι οικονομικές πιέσεις έχουν ενταθεί λόγω της πρωτόγνωρης πανδημίας που βιώνουμε εδώ και δυο χρόνια και λόγω της ύφεσης που έχουν προκαλέσει τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της.

Σε μια περίοδο όπου συνεχόμενα σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς έχουν κλονίσει συθέμελα την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και έχουν οδηγήσει στην απαξίωση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.

Σε μία περίοδο όπου οι ελπίδες των πολιτών σε ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού έχουν σχεδόν εξανεμιστεί. Αυτή τη κρίσιμη στιγμή καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει το παρόν του το δικό μας κόμμα.

Φίλες και φίλοι,

Μην έχετε καμία αμφιβολία, όλα τα μάτια της κοινωνίας είναι πάνω μας, γιατί σ’ εμάς εναποθέτει ο κόσμος τις ελπίδες του για να βγούμε από τα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά αδιέξοδα στα οποία έχουμε περιέλθει. Ζούμε σήμερα τις συνέπειες απανωτών οικονομικών κρίσεων. Φυσικά σχεδόν όλες οι χώρες αντιμετώπισαν αυτή την περίοδο έντονα οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας.

Όμως, εμάς μας κτύπησε η πανδημία, μετά από ένα μνημόνιο, μετά την κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος και μετά από μέτρα λιτότητας. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν ένας στους έξι συμπολίτες μας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας.
Ένα ποσοστό 14,3% του πληθυσμού μας – 115.000 άτομα – μια πόλη όπως τη Λεμεσό ζει με τον κίνδυνο της φτώχειας. Η ακρίβεια και ο ψηλός πληθωρισμός έχουν κυριολεκτικά γονατίσει τα κυπριακά νοικοκυριά – ένα στα 7 νοικοκυριά στερείται βασικά αγαθά όπως το νερό, το ρεύμα και το φαγητό. Η πανδημία έχει οδηγήσει στα πρόθυρα της καταστροφής σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση και τα κέντρα αναψυχής. Η ανεργία συνεχίζει να μαστίζει την κυπριακή κοινωνία και να οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας, τους νέους μας, στην εξορία.

Η Κύπρος αξίζει μια καλύτερη μοίρα.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύουμε στις δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας αλλά και στη δύναμη του λαού μας. Αυτός ο λαός απέδειξε ξανά και ξανά πως παρόλες τις κακουχίες και τα κτυπήματα, μπορεί να ανταπεξέλθει και να ανακάμψει. Με πείσμα και αποφασιστικότητα.

Αυτός ο λαός μέσα από τα χαλάσματα της εισβολής, δούλεψε σκληρά και πέτυχε ένα οικονομικό θαύμα. Αυτός ο λαός, παρά τα εμπόδια και τις ραδιουργίες της Τουρκίας και των συμμάχων της, έβαλε το νησί μας στην καρδιά της Ευρώπης και της ευρωζώνης.

Δεν αμφισβητούμε τις δυνατότητες του λαού μας. Αμφισβητούμε τις πολιτικές αποφάσεις που μας οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά αδιέξοδα.

Αλίμονο μας αν η μοίρα μας είναι η «αρπαχτή», το εύκολο κέρδος, και η κακοφημία.

Όμως το 1974 και το 2004 υπήρξαν κάποιες σημαντικές διαφορές. Γιατί τότε στην ηγεσία της χώρας μας υπήρχαν ο Σπύρος Κυπριανού και ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Άνθρωποι, ηγέτες, που έβαζαν το συμφέρον της χώρας πάνω από οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα.

Το δικό τους παράδειγμα οφείλουμε να ακολουθήσουμε και σήμερα. Η Κύπρος πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι το σύνθημα μας. Το όραμα μας για την Κύπρο να γίνει πράξη.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

O πολιτικός μας χώρος βρίσκεται μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς και χαρακτηρίζεται από την απόρριψη ακραίων και την πρόταξη συμβιβαστικών λύσεων.

Αυτός ο χώρος, που χαρακτηρίζεται ως ο χώρος του Κέντρου, απορρίπτει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις, που περιορίζουν αντί να διευρύνουν, που εγκλωβίζουν αντί να απελευθερώνουν δημιουργικές δυνάμεις.

Πιστεύουμε πως αυτός ο πολιτικός χώρος μπορεί να αποτελέσει μια άλλη επιλογή, είναι το θεμέλιο της σύγχρονης προοδευτικής πρότασης, είναι η κινητήρια δύναμη για εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις.

Είναι ο χώρος που στηρίζει τη μεσαία τάξη και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μιας μεγάλης σιωπηρής πλειοψηφίας.

Πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία, αλλά όχι στην ανεξέλεγκτη οικονομία.
Πιστεύουμε στην οικονομία της αγοράς, όχι όμως στην κοινωνία της αγοράς.
Πιστεύουμε στην οικονομική ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

Παρά τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες των τελευταίων χρόνων, παρά τις οικονομικές πιέσεις και τις οικονομικές κρίσεις που γονάτισαν το λαό μας, πιστεύουμε όσο ποτέ άλλοτε πως υπάρχει προοπτική για την κυπριακή οικονομία.

Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ένα περιφερειακό κέντρο επιχειρηματικότητας, ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών και καινοτομίας, φτάνει να δείξουμε αποφασιστικότητα και όραμα.

Με ένα Νέο Μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Με έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία και την παροχή υπηρεσιών. Με παροχή κινήτρων για τη σύσταση και ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Με μια πολιτική ανάπτυξης που θα ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα θα προσελκύσει νέες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας. Με μια σύγχρονη φορολογική μεταρρύθμιση που θα απαλλάξει τις κυπριακές επιχειρήσεις από αχρείαστα φορολογικά βάρη και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Δεν αρκεί όμως να ευημερούν οι λίγοι και η φτώχεια να κατακυριεύει τους πολλούς. Το Δημοκρατικό Κόμμα οφείλει να ταχθεί ευθαρσώς υπέρ ενός εθνικού κατώτατου μισθού, για να δώσουμε αξιοπρέπεια σε όλους τους εργαζόμενους.

Με μια σωστή εκπαιδευτική πολιτική, μπορούμε να καταστήσουμε την Κύπρο κέντρο εκπαίδευσης και μόρφωσης, αναπτύσσοντας τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενισχύοντας τα πανεπιστήμια μας και βελτιώνοντας τις υποδομές της παιδείας μας για να δώσουμε τα εφόδια στα παιδιά μας που χρειάζονται σε ένα παγκόσμια ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Είναι καθήκον μας να βελτιώσουμε τη ποιότητα ζωής των κυπριών πολιτών και ένα από τα βασικά και κύρια αγαθά που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, είναι η υγεία.

Η λειτουργία και εφαρμογή του ΓΕΣΥ αποτελεί μια σημαντική κοινωνική κατάκτηση. Το Δημοκρατικό Κόμμα, όσο ήταν κυβέρνηση αλλά και ως αντιπολίτευση, συνέβαλε τα μέγιστα για να προχωρήσει η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Πιστώνουμε τον ΠτΔ και την παρούσα κυβέρνηση με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Όμως, ακριβώς επειδή εμείς έχουμε συμβάλει καθοριστικά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΓΕΣΥ, δικαιούμαστε να είμαστε αυστηροί και απαιτητικοί σε ότι αφορά την εφαρμογή του. Και δυστυχώς αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι το ΓΕΣΥ έχει προβλήματα. Πολλά προβλήματα. Γιατί το ΓΕΣΥ που εφαρμόζεται σήμερα, δεν είναι το ΓΕΣΥ που ψηφίσαμε.

Έχουν ήδη περάσει τρία χρόνια και δεν έχει προχωρήσει η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και συνεχίζουμε να πληρώνουμε τα ελλείμματα τους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε το ότι υπάρχουν στο σύστημα υγείας μας ασθενείς δυο ταχυτήτων – δοκιμάστε να πάτε για μια οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση μέσω του ΓΕΣΥ και ιδιωτικά. Αυτό που μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε είναι το ότι, όταν πας για μια ιατρική εξέταση ή επέμβαση μέσω ΓΕΣΥ πρέπει να περιμένεις μήνες. Όταν πας με ιδιωτική ασφάλεια ή με δικά σου έξοδα, μπαίνεις μέσα την επόμενη μέρα. Επιπρόσθετα, διαπιστώνονται τεράστιες καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ. Δεν μπορεί να υπάρχει γιατρός που πριν το ΓΕΣΥ δήλωνε εισόδημα €14.000 και μετά το ΓΕΣΥ €400.000 !! …. όπως διαπιστώνει η ελεγκτική υπηρεσία.

Οι προσωπικοί γιατροί, κερδίζουν. Οι ειδικοί γιατροί, κερδίζουν. Τα διαγνωστικά κέντρα, κερδίζουν. Τα νοσηλευτήρια εντός ΓΕΣΥ, κερδίζουν. Τα νοσηλευτήρια εκτός ΓΕΣΥ, κερδίζουν.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, κερδίζουν. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, κερδίζουν. Μα κάποιος πρέπει να χάνει. Δεν γίνεται όλοι να κερδίζουν. Και νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε ποιος χάνει. Έχει στηθεί ένα μεγάλο πάρτι με το ΓΕΣΥ και ο μόνος που δεν έχει προσκληθεί είναι ο κύπριος φορολογούμενος. Για το ΔΗΚΟ οι καταχρήσεις του ΓΕΣΥ πρέπει να τελειώνουν, χθες. Απαιτούμε να διοριστεί μια ερευνητική επιτροπή που να εξετάσει τις καταχρήσεις του συστήματος και κατά πόσο το ΓΕΣΥ έχει εφαρμοστεί όπως αρχικά σχεδιάστηκε. Και αν διαπιστωθούν καταχρήσεις, ή, ανεπαρκής εποπτεία, τότε κάποιοι να λογοδοτήσουν.

Πιστώνουμε επίσης την παρούσα κυβέρνηση με τη δημιουργία του ΕΕΕ στη βάση των υποδείξεων της Τρόικας. Όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των συνταξιούχων μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αποτελεί δυσάρεστη διαπίστωση το ότι ένας στους δυο συνταξιούχους μας ζει κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Και αυτή η διαπίστωση καταδεικνύει την ανάγκη της ριζικής και δραστικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού μας συστήματος έτσι ώστε όλοι οι συνταξιούχοι μας να λαμβάνουν αξιοπρεπείς συντάξεις, χωρίς να χρειάζεται να επαιτούν συμπληρωματικά και επιπρόσθετα βοηθήματα.

Αυτοί οι άνθρωποι δούλεψαν μια ζωή για να δώσουν σε όλους εμάς τις ευκαιρίες που έχουμε σήμερα, δεν μπορεί το «ευχαριστώ» μας να είναι η καταδίκη τους στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ως ΔΗΚΟ θεωρούμε πως απαιτείται μια ριζική μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, ανάλογη όπως αυτή του ΓΕΣΥ. Με την θεσμοθέτηση, ανάπτυξη και διεύρυνση των ταμείων προνοίας έτσι ώστε να συμπληρώνουν τις συντάξεις. Με μια σωστή επενδυτική πολιτική για να αυξήσει τα έσοδα του το ΤΚΑ. Να εφαρμόσουμε τις σωστές πρακτικές διαχείρισης που εφαρμόζουν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός η Κύπρος.

Στόχος μας ο διπλασιασμός των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων μέσα σε ένα ορίζοντα 10 ετών. Για το ΔΗΚΟ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τέρμα οι συντάξεις πείνας – οι συνταξιούχοι μας δικαιούνται αξιοπρέπεια.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Μέσα στα επόμενα χρόνια αν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, δεν αντιμετωπιστεί, ενδεχομένως να κλονίσει συθέμελα την κοινωνική συνοχή και τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου. Αναφέρομαι φυσικά στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Αναγνωρίζουμε ότι ως χώρα που έζησε τον διωγμό και την προσφυγιά, οφείλουμε να προσφέρουμε φιλοξενία και στήριξη σε εκείνους τους αιτητές πολιτικού ασύλου που πραγματικά το χρειάζονται.

Όμως οι τεράστιες μεταναστευτικές ροές που παρατηρούμε σήμερα θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα μας παρέχουμε αξιοπρεπή φροντίδα και προστασία σε πραγματικούς πρόσφυγες που ειλικρινά ζητούν άσυλο. Ο υπερπληθυσμός στα κέντρα φιλοξενία είναι ανησυχητικός και οι συνθήκες σε αυτά αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας.

Σημειώνουμε πως το Δημοκρατικό Κόμμα έχει ψηφίσει κάθε νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. Όμως οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται. Και ένας βασικός λόγος για αυτό είναι η ανεπάρκεια σε ότι αφορά τη φύλαξης της Γραμμής Καταπαύσεως του πυρός και τον έλεγχο των οδοφραγμάτων.

Η Κύπρος είναι θύμα ενός υβριδικού πολέμου της Τουρκίας, η οποία διοχετεύει έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών στο νησί μας, καθώς το 80% των μεταναστών έρχονται από τα κατεχόμενα, ενώ η Τουρκία αρνείται την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Οι κίνδυνοι για την πτυχή της εσωτερικής ασφάλειας της Κύπρου, για τη δημογραφική συνοχή και για την ισορροπία των δημοσίων οικονομικών είναι τεράστιοι.

Ως ΔΗΚΟ έχουμε προτείνει μεταξύ άλλων την βελτίωση της φύλαξης της Γραμμής Καταπαύσεως του πυρός με αναβάθμιση των μονάδων της ΕΦ.
Αυτό συνεπάγεται αύξηση των δαπανών για την άμυνα, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα για ένα ημικατεχόμενο κράτος.

Θέλουμε να δούμε αυστηρότερους ελέγχους στα οδοφράγματα αλλά και την καλύτερη αστυνόμευση περιοχών που έχουν γίνει γκέτο
Εισηγούμαστε την εφαρμογή ενός σχεδίου αποχώρησης μεταναστών στη βάση του παραδείγματος της Ισπανίας: να τους δοθεί το 60% του ανεργιακού επιδόματος για δυο χρόνια για να φύγουν.
Αυτό να είσαστε σίγουροι θα μας κοστίσει λιγότερο από τα ατέλειωτα επιδόματα που πληρώνουμε σήμερα.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Δεν είναι τυχαία η απογοήτευση του λαού μας και η απαξίωση της κοινωνίας προς την πολιτική. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του κράτους μας. Η Κύπρος έχει βυθιστεί στο βούρκο της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Η περιφρόνηση των θεσμών, η επίθεση σε ανεξάρτητες αρχές και η παρεμπόδιση του ελέγχου είναι πλέον ο κανόνας της παρούσας κυβέρνησης.

Οι αξιολογήσεις ανεξάρτητων διεθνών φορέων αποκαλύπτουν την έκταση και την ένταση της διαφθοράς.
Η θέση της χώρας μας επιδεινώνεται σε όλους τους διεθνείς δείκτες που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Στην τελευταία έκθεση της διεθνούς τράπεζας η Κύπρος παρουσιάζει τη χειρότερη επιδείνωση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε ότι αφορά την πάταξη της διαφθοράς.

Δεν χρειάζεται όμως να πάμε τους δείκτες. Οι κύπριοι πολίτες διαπιστώνουν καθημερινά τις επιδώσεις της χώρας μας στη διαπλοκή. Σκάνδαλα χωρίς τέλος. Από την Focus μέχρι τον Συνεργατισμό. Από τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας με ιδιωτικό Jet, μέχρι και την καταδίκη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Από τα «χρυσά διαβατήρια» μέχρι και το τελευταίο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για τα «Pandora Papers», ο διεθνής διασυρμός της χώρας μας έχει φτάσει άλλα επίπεδα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της λήψης πραγματικών μέτρων, για να παταχθεί η διαπλοκή και η διαφθορά.

Θέλουμε κράτος διαφάνειας και όχι συγκάλυψης.
Θέλουμε κράτος δικαίου και όχι κράτος διαφθοράς.
Δεν αποδεχόμαστε τίποτα λιγότερο από λογοδοσία, διαφάνεια και κάθαρση.
Θα υπερασπιστούμε τους ανεξάρτητους θεσμούς.
Θα απαιτήσουμε τη διερεύνηση και δίωξη των υποθέσεων διαφθοράς, του συνεργατισμού, της Altamira και των χρυσών διαβατηρίων.

Θα επιμείνουμε σε μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή πάταξης της διαφθοράς που θα έχει πραγματικές εξουσίες – που θα έχει δόντια – και που θα είναι πραγματικά ανεξάρτητη.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Όλες οι πιο πάνω προτάσεις που έχω αναφέρει και πολλές άλλες, περιλαμβάνονται στην Πολιτική Διακήρυξη που θα εγκρίνει σήμερα το Πολιτικό μας Συνέδριο.

Προτάσεις όπως είναι,
• η διεύρυνση και βελτίωση του κοινωνικού κράτους,
• η ενίσχυση της προσφυγικής πολιτικής και της στήριξης των προσφύγων,
• η στήριξη των αγροτών, των παραγωγικών ομάδων και της υπαίθρου
• η προστασία του περιβάλλοντος,
• η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας

Ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε πως αυτές οι προτάσεις μπορούν να οδηγήσουν την Κύπρο σε μια Νέα Εποχή.
Σε μία εποχή κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Σε μία Κύπρο της μόρφωσης και της καινοτομίας. Σε ένα κράτος δικαίου και αξιοκρατίας.
Η κοινωνία γνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν επωφελείς για τον τόπο. Όταν κυβερνήσαμε ο λαός μας είδε καλύτερες μέρες. Ακόμα και όταν είμαστε αντιπολίτευση, εμείς με υπευθυνότητα και στροχοπροσήλωση, αναλάβαμε πολιτικό κόστος που δεν μας άνηκε και βγάλαμε τη χώρα από αδιέξοδα και μνημόνια. Διατηρήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Πιστέψετε στις θέσεις μας.
Πιστέψετε στο κόμμα μας.
Πιστέψετε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, γιατί θα τις φέρει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Θέλουμε να οδηγήσουμε την Κύπρο σε μια Νέα Εποχή, αλλά για να υπάρχει Νέα Εποχή, πρέπει πρώτα να υπάρχει Κύπρος. Το κυπριακό βρίσκεται στο χειρότερο σημείο που έχει βρεθεί ποτέ. Η διχοτόμηση μας κτυπά την πόρτα.

Το αδιέξοδο στο κυπριακό οφείλεται αποκλειστικά στον επεκτατισμό και στην αδιαλλαξία της Τουρκίας.

Ξεκαθαρίζω πως για εμάς, ως Δημοκρατικό Κόμμα, η ευθύνη για την μη-λύση του Κυπριακού βαραίνει αποκλειστικώς την Τουρκία και μόνο την Τουρκία.

Εμείς, σε αντίθεση με το τι πίστευε και έλεγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όταν πολεμούσε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, δεν θεωρούμε ότι ευθύνεται η Ελληνοκυπριακή κοινότητα για τη μη-λύση του Κυπριακού. Ούτε αναπαράγουμε τον μύθο που πρώτος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισήγαγε στον δημόσιο διάλογο ότι, τάχατες, «φταίνε οι Ελληνοκύπριοι και ο Τάσσος για τη μη-λύση», όπως διακήρυττε με πάθος το 2004.

Όμως δυστυχώς, η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει καμία επίπτωση για αυτόν τον επεκτατισμό και αυτή την αδιαλλαξία. Το αντίθετο, η Τουρκία νιώθει ότι η πολιτική της επιβραβεύεται και αποθρασύνεται μέρα με την ημέρα. Και ως αποτέλεσμα το αδιέξοδο βαθαίνει μέρα με την ημέρα. Όχι μόνο δεν διαβλέπουμε την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου, αλλά ακόμη και εάν κατ’ ευχή ξεκινήσει και πάλι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, εγείρεται εύλογα το ερώτημα: τι θα πάμε να συζητήσουμε;
• Τα δυο κράτη;
• Τη συνομοσπονδία των δυο κρατών;
• Τον «τετραγωνισμό του κύκλου» μεταξύ της ομοσπονδίας και των δυο κρατών;

Η Τουρκία πλέον απροκάλυπτα προτάσσει τη λύση των δυο κρατών και αντί να αντιμετωπίζει συνέπειες από τη ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, προχωρεί όχι μόνο ανέπαφη και ανεμπόδιστη, αλλά εισπράττει και συγχαρητήρια.

Οφείλουμε λοιπόν, εάν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μια πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού, να κάνουμε την αυτοκριτική μας ως ελληνοκυπριακή πλευρά. Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Η απάντηση είναι απλή, αλλά όχι εύκολη.

Ο λόγος της αποτυχίας είναι η λανθασμένη πολιτική και η λανθασμένη τακτική που ακολούθησε η πλευρά μας τα τελευταία χρόνια. Η πρόσφατη αποκάλυψη των πρακτικών της διάσκεψης του Κρανς Μοντανά δυστυχώς επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν τις τότε προειδοποιήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το ΔΗΚΟ προειδοποιούσε ακόμη και πριν από το Μοντ Πελεράν, πως η κλιμάκωση της διαδικασίας, κάτω από εκείνα τα δεδομένα θα μας οδηγήσουν εκτός διαπραγματεύσεων. Και έτσι και έγινε.

Ο ΠτΔ δεν μας άκουσε και κλιμάκωσε τη διαδικασία. Και βρεθήκαμε εκτός διαπραγματεύσεων. Ενώ Νίκος Αναστασιάδης διαπραγματευόταν 8 χρόνια το κεφάλαιο της «διακυβέρνησης» (που είναι το μοναδικό κεφάλαιο που έχει να δώσει η ε/κ πλευρά),
οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν μέσα σε 8 μέρες, μόλις ξεκίνησε η συζήτηση για την ασφάλεια.

Γιατί; Γιατί η Τουρκία επέμενε στις εγγυήσεις, στο στρατό και στα επεμβατικά της ούτω καλούμενα «δικαιώματα».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη διάσκεψη του Κρανς Μοντανά έδωσε περισσότερες υποχωρήσεις από οποιονδήποτε άλλο προηγούμενο πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας. Έδωσε την εκ περιτροπής προεδρία, έδωσε τη μία θετική ψήφο στο υπουργικό συμβούλιο, έδωσε την παραμονή όλων των εποίκων, έδωσε το περιουσιακό, έδωσε όλα τα δικαιώματα των τούρκων υπηκόων ως να είναι ευρωπαίοι πολίτες….
Τα έδωσε όλα.

Και όμως, στο τέλος εκείνος βγήκε κατηγορούμενος και η Τουρκία εισέπραξε τα συγχαρητήρια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Έμαθε από τα λάθη του Κ. Μοντανά; Φυσικά και όχι.
Η ίδια σκηνή επαναλήφθηκε και στη Γενεύη.
Ο ΠτΔ αποδέχτηκε τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης όπως ακριβώς την ήθελε η Τουρκία,
• χωρίς ξεκάθαρη βάση των διαπραγματεύσεων,
• χωρίς προετοιμασία,
• χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία,

ενώ το ΔΗΚΟ επέμενε τότε πως η σύνθεσή αυτής της διάσκεψης παραπέμπει, είτε σε υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο επίπεδο κοινότητας, είτε σε αναβάθμιση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας σε επίπεδο κράτους.

Αυτός, ήταν και ο κύριος λόγος που ούτε ο Μακάριος, ούτε ο Κυπριανού, ούτε ο Βασιλείου, ούτε ο Κληρίδης, ούτε ο Τάσσος, ούτε ο Χριστόφιας δεν την αποδέχτηκαν ποτέ.

Δεν μας άκουσε.
Και το αποτέλεσμα: Η Τουρκία κατέθεσε για πρώτη φορά στη Γενεύη πρόταση για δύο κράτη, αλλά αντί να εισπράξει κατακραυγές και καταδίκες, έφυγε επιβραβευμένη.

Ο Γενικός Γραμματέας της είπε πως θα προσπαθήσει να «τετραγωνίσει τον κύκλο» και πήρε την αναβολή που ήθελε για να μην την ενοχλήσουν στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Και μια εβδομάδα μετά, εισέπραξε αυξημένη χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό συμβούλιο για το μεταναστευτικό… με τη σύμφωνο γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και μια εβδομάδα μετά, ξεκίνησε ο παράνομος εποικισμός της Αμμοχώστου…

Ήταν επόμενο, αφού το μήνυμα που εισέπραξε στη Γενεύη ο Ερντογάν ήταν ξεκάθαρο: η πολιτική του στο κυπριακό κερδίζει.

Δυστυχώς τα ίδια λάθη επαναλαμβάνονται μέχρι σήμερα.
Καμία ουσιαστική αντίδραση από την ε/κ πλευρά για τον παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου.
Καμία ουσιαστική επίπτωση για την Τουρκία. Η πολιτική της συνεχίζει να επιβραβεύεται.

Ακόμη χειρότερα, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρει βαρύτατες ευθύνες γιατί έχει δημιουργήσει την εντύπωση πως η πλευρά μας είναι έτοιμη να συζητήσει άλλες μορφές λύσης, «νέες ιδέες» και λύση δυο κρατών και συνομοσπονδίας.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα προειδοποιούσαμε τότε, προειδοποιούμε και σήμερα.
Δεν πρέπει να αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων.

Πρέπει να εμμείνουμε στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.
Σε ότι αφορά την τακτική μας, θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος πως αν συνεχίσουμε με το απλοϊκό σύνθημα «να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε», τότε πολύ απλά,
• θα κλειδωθούν όλες οι επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη στις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού (περιουσιακό, έποικοι, τούρκοι υπήκοοι κτλ)
• η Τουρκία θα επιμένει στη λύση των δυο κρατών
• και η δική μας αδύναμη πλευρά θα πιέζεται,
o την ώρα που η Τουρκία αλωνίζει στην ΑΟΖ μας,
o την ώρα που η Τουρκία λεηλατεί και εποικίζει την περίκλειστη, κατεχόμενη Αμμόχωστο,
o την ώρα που η Τουρκία εμφανίζεται πιο επιθετική από ποτέ, να δεχτεί τον «τετραγωνισμό του κύκλου».

Να δεχτεί με άλλα λόγια την αλλαγή της βάσης λύσης του κυπριακού σε λύση συνομοσπονδίας. Ή να συναινέσει να συζητάμε συνομοσπονδία, απλά να μην το λέμε…

Και φυσικά η δική μας αδύναμη πλευρά θα πιέζεται για να δεχτούμε κάποιας μορφής παραμονή του τουρκικού στρατού στο διηνεκές και κάποιας μορφής εγγυήσεις που απλά θα αλλάξουν όνομα.
Όπως προνοούσε το σχέδιο Ανάν και όπως επανέλαβε για ακόμη μια φορά στο Κ. Μοντανά η Τουρκία. Με μαθηματική ακρίβεια η κατάληξη αν συνεχίσουμε την ίδια πολιτική, θα είναι η διχοτόμηση.

Δυστυχώς, η απουσία στρατηγικής, η ανυπαρξία διεκδίκησης, η πασιφανής αναξιοπιστία και η μανία για επικοινωνιακούς – και μόνον επικοινωνιακούς – χειρισμούς στο κυπριακό, κατέστησαν την Κυπριακή Δημοκρατία ανήμπορη να διεκδικήσει αποτελεσματικά κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ακόμη χειρότερα, οι απανωτές απογοητεύσεις έχουν οδηγήσει το λαό μας σε απελπισία.
Όλο και περισσότερο, παρουσιάζονται δυο εξίσου λανθασμένες προσεγγίσεις στη κοινωνία μας.
Μέσα στην απογοήτευση και την απελπισία τους αυξάνονται από τη μία, εκείνοι που θέλουν να τα δώσουμε όλα στη Τουρκία «για να τελειώνουμε»
Και από την άλλη εκείνοι που θέλουν να κτίσουμε τοίχος. «εκείνοι απ’εκεί, εμείς απ’εδώ».

Και οι δυο αυτές προσεγγίσεις είναι λανθασμένες, όσο και εάν τις προωθούν σήμερα ομάδες και δυνάμεις εκμεταλλευόμενοι την απελπισία του κόσμου.

Αν θα αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων, δεν θα αλλάξει υπερ μας, αλλά υπέρ της Τουρκίας.

Όσοι νομίζουν ότι η λύση των δυο κρατών είναι λύση, λανθάνονται οικτρά Με τα δυο κράτη και τη συνομοσπονδία των δυο κρατών, θα έχουμε όλα τα προβλήματα που έχουμε σήμερα, αλλά με ένα αναγνωρισμένο κράτος απέναντι μας.

Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι η προσήλωση στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών

Το Δημοκρατικό κόμμα έχει μια διαφορά από τα κόμματα αντίδρασης και διαμαρτυρίας που εσχάτως παρουσιάζονται ότι ανακάλυψαν τον τροχό στο κυπριακό.

Εμείς έχουμε κυβερνήσει.
Εμείς έχουμε δώσει μάχη για το κυπριακό και δεν περιοριζόμαστε στις θεωρίες.

Οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, φέρουν την υπογραφή των ηγετών μας, του Εθνάρχη Μακαρίου, του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Αυτό το κόμμα δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν πρόκειται να αναιρέσει την ιστορία του.

Η πολιτική της επιβολής κόστους στην Τουρκία είναι σωστή.
Η πολιτική των κυρώσεων είναι σωστή. Η εφαρμογή της είναι που πάσχει.

Ποτέ δυστυχώς οι κυρώσεις δεν διεκδικήθηκαν αποφασιστικά.
Ουδέποτε αξιοποιήθηκε η ευκαιρία για veto. Και σήμερα η πλευρά μας θερίζει ότι έσπειρε.

Το χειρότερο όμως, είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να πείσουν την κυπριακή κοινωνία ότι είναι η Ευρώπη αδύναμη και ανήμπορη μπροστά στην Τουρκία, για να μην φανεί ότι είναι η ίδια η κυβέρνηση ανήμπορη και αποτυχημένη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς, ως Δημοκρατικό Κόμμα, πιστεύουμε στην δύναμη και δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως χρειάζεται διεκδίκηση, επιμονή, συνέπεια, μεθοδικότητα και συνεχής δράση και όχι σπασμωδικές, επικοινωνιακές κινήσεις περιβεβλημένες με αντιφατικές δηλώσεις και αναξιόπιστες διακηρύξεις.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης και επίτευξης πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία, με ένα και μόνο στόχο: να αλλάξει στάση στο Κυπριακό.

Για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, όπως λέμε ότι θέλουμε όλοι, τότε θα πρέπει η Τουρκία να κάνει πολλές και συγκεκριμένες υποχωρήσεις.

Χωρίς αυτές τις υποχωρήσεις της Τουρκίας, λύση σωστή και βιώσιμη δεν πρόκειται να βρεθεί. Χωρίς αυτές τις υποχωρήσεις της Τουρκίας δεν θα έχουμε λύση αλλά συνθηκολόγηση. Και μια τέτοια προσπάθεια «κλεισίματος» του Κυπριακού, μια προσπάθεια επιβολής διχοτομικών σχεδίων τύπου Ανάν, ή, «λύσης δύο κρατών», εμείς ως ΔΗΚΟ δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως θα απορριφθεί ξανά από τον κυπριακό ελληνισμό.

Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εισακούσει τις εκκλήσεις μας για συλλογική και συνολική εφαρμογή μιας Νέας Στρατηγικής.

Στρατηγικής ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στρατηγική διεκδίκησης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Στρατηγική διεκδίκησης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του εθνικού συμβουλίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δίνει υπόσχεση στον Κυπριακό ελληνισμό: Δεν θα αποδεχτούμε τη διχοτόμηση της πατρίδας μας.
Αυτό επιβάλλει το καθήκον μας, αυτό επιβάλλει η ιστορία μας, αυτό επιβάλλει ο λόγος ύπαρξης μας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ιδρύθηκε για να ηγηθεί του αγώνα για τη δικαίωση του λαού μας,
Για την προστασία του κυπριακού ελληνισμού,
Για τη διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Όσα χρόνια και εάν περάσουν, όσες δυσκολίες και εάν αντιμετωπίσουμε, όσο κυματίζουν τα λάβαρα του Δημοκρατικού Κόμματος, θα αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση, την επανένωσης και την ειρήνη.

Φίλες και φίλοι,

Όλα όσα έχω αναφέρει αναδεικνύουν την κρισιμότητα των στιγμών που διανύουμε. Οι δικές μας αποφάσεις την αμέσως επόμενη περίοδο τυχόν να καθορίσουν το μέλλον της πατρίδας μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τις αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή μας και το μέλλον μας να τις παίρνουν άλλοι χωρίς εμάς.

Όχι γιατί θεωρούμε την κατάληψη της εξουσίας ως αυτοσκοπό. Αλλά επειδή αυτό επιβάλλει το δικό μας εθνικό καθήκον.

Εξάλλου έχουμε αποδείξει πως παραμένουμε σταθεροί σε θέσεις αρχών στο παρελθόν και δεν παραμένουμε στις καρέκλες.

Αν θέλαμε εξουσία για χάρη της εξουσίας, θα μέναμε στην Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη το 2014.
Αν θέλαμε εξουσία για χάρη της εξουσίας, θα προχωρούσαμε με μία συμφωνία δεύτερης Κυριακής στις προεδρικές του 2018.

Δεν το πράξαμε.

Γιατί όταν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της εξουσίας και της αναξιοπιστίας, επιλέγουμε πάντα την αξιοπρέπεια αυτού του ιστορικού κόμματος.

Σήμερα έχουμε μπροστά μας μια επιλογή.
Να συνεχίσουμε να αφήνουμε τις αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον της χώρας μας, σε άλλους, ή, να δώσουμε στη κοινωνία μία άλλη επιλογή.
Να αλλάξουμε επιτέλους αυτά που μας ενοχλούν, αυτά που μας πληγώνουν.

Είμαστε κόμμα της αντιπολίτευσης.
Και θέλουμε την αλλαγή.
Και για αυτό το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση το 2023.
Θα είναι εξουσία ή ρυθμιστής της εξουσίας.
Για να φέρει την αλλαγή.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι στην διακυβέρνηση του τόπου, στη βάση των θέσεων και των αρχών του.

Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να συμβιβαστούμε σε κάποια ζητήματα, εάν είναι να διαμορφώσουμε συμμαχίες που θα μας επιτρέψουν να κερδίσουμε τις προεδρικές εκλογές.

Είμαστε έτοιμοι να απευθυνθούμε σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν μαζί μας, για να πετύχουμε κοινές συνιστώσες που θα διαμορφώσουν μια κοινή πρόταση εξουσίας – ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Τον πρώτο λόγο σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να τον έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε σε αυτό το διάλογο, με κάθε καλή διάθεση και κάθε καλή θέληση.
Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε, αλλά όχι να εγκαταλείψουμε θέσεις αρχών.

Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε σε θέσεις αρχών που αφορούν το κυπριακό.
Σας υπόσχομαι πως όσο είμαι πρόεδρος αυτού του τιμημένου κόμματος, δεν πρόκειται να αναιρέσω τον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην απαιτήσουμε η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς να μην αποτελέσει ζήτημα προτεραιότητας για τη δική μας διακυβέρνηση.

Δεν μπορούμε παρά να επιμένουμε το μεταναστευτικό να τύχει μιας σωστής διαχείρισης.

Και για αυτό το Πολιτικό μας Συνέδριο πρέπει να καθορίσει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε σε ότι αφορά τα επόμενα μας βήματα.

Θα επιδιώξουμε να έχουμε την αμέσως επόμενη περίοδο, επαφές με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις πλην του ΕΛΑΜ. Στη συνέχεια θα έχουμε επαφές με μη-κοινοβουλευτικά κόμματα και οργανώσεις. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας και όταν θα έχουμε ενώπιον μας όλα τα δεδομένα τότε θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις συλλογικά και υπεύθυνα.

Και Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Μπορούμε να κερδίσουμε με συνεργασίες τις προεδρικές του 2023.
Θα κερδίσουμε, αν δουλέψουμε σωστά και εάν απευθυνθούμε με θετικές προτάσεις προς την κοινωνία.
Θα κερδίσουμε, εάν αποβάλουμε τον κακό μας μας εαυτό και πιστέψουμε στις θέσεις μας.

Το αποτέλεσμα των τελευταίων Βουλευτικών εκλογών μας έχει απογοητεύσει όλους. Προβήκαμε σε ένα διευρυμένο εσωκομματικό διάλογο, κάναμε την αυτοκριτική μας, διαπιστώσαμε τα λάθη μας. Φτάνει πλέον η εσωστρέφεια. Χάσαμε μια μάχη, δεν χάσαμε τον πόλεμο.

Αυτή δεν είναι η ώρα της απογοήτευσης και της απελπισίας. Αυτή είναι η ώρα της προοπτικής για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Είναι πολλοί εκείνοι που βιάζονται να μας ξεγράψουν, να μας εξευτελίσουν και να μας μειώσουν.
Έτσι νομίζουν. Νομίζουν λάθος.

Δεν είναι τυχαίο το ότι τα μάτια της κοινωνίας είναι στραμμένα πάνω μας. Παρόλο τον πόλεμο που έχουμε δεχτεί, το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα του κέντρου, παραμένει με 9 βουλευτές στη Βουλή, παραμένει ρυθμιστής και πρωταγωνιστής.

Θα διεκδικήσουμε τις προεδρικές του ’23.
Θα πολεμήσουμε για τις προεδρικές του ’23.
Και θα κερδίσουμε τις προεδρικές του ’23.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!