Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Δημήτρη Παπαδάκη, για τους κινδύνους από την έκδοση του Kenan Ayas στη Γερμανία και ενδεχόμενη κατάληξή του στα μπουντρούμια της Τουρκίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέπ Μπορέλ, απάντησε ότι «το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί μια αμιγώς δικαστική διαδικασία μεταξύ δικαστικών αρχών των κρατών μελών».
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης «βασίζεται στις ιδιαίτερες περιστάσεις κάθε μεμονωμένης περίπτωσης κατά την οποία ζητείται παράδοση». Ως εκ τούτου «ούτε η Επιτροπή ούτε οι κυβερνήσεις των κρατών μελών μπορούν να παρεμβαίνουν ή να επηρεάζουν τις αποφάσεις των δικαστικών αρχών». Για το θέμα του Kenan Ayas συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «από άρθρο του Τύπου προκύπτει ότι το Κυπριακό δικαστήριο διέταξε την παράδοση του κ. Ayas στη Γερμανία, δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εκδοθεί στην Τουρκία και ότι, σε περίπτωση που καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης στη Γερμανία, θα εκτίσει την ποινή αυτή στην Κύπρο».
Ο κ. Μπορέλ δεν κάνει ειδική αναφορά στους κινδύνους, από την έκδοση του Κούρδου αγωνιστή στην Τουρκία, αλλά αναφέρεται γενικά στην κατάσταση της χώρας. «Όσον αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με την οπισθοδρόμηση στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Επιπλέον, η Τουρκία θα πρέπει να ευθυγραμμίσει την ποινική και αντιτρομοκρατική νομοθεσία της και την εφαρμογή της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας».
Καταλήγοντας, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι «σε περίπτωση αίτησης διεθνούς προστασίας στην Κύπρο, οι αρχές θα πρέπει να τηρούν τις εφαρμοστέες διαδικασίες και να προβαίνουν σε εξατομικευμένη αξιολόγηση της αίτησης, σύμφωνα με το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο».