Ο Δένδιας θα δει τον Ερντογάν και για το κυπριακό

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα στην Άγκυρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου. Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και ενώ εντείνονται οι διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, ενώ στο τέλος του μήνα θα γίνει στη Γενεύη άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό. Παράλληλα η στάση της Τουρκίας θα εξεταστεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και μέχρι τώρα η Ε.Ε. εφαρμόζει μια τακτική… μαστιγίου και καρότου απέναντι στη γειτονική χώρα.

Πάντως η Αθήνα κρατά «μικρό καλάθι», καθώς τα μηνύματα από την Άγκυρα είναι αντικρουόμενα. Από τη μία πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να κάνει ανοίγματα στην Ε.Ε. και από την άλλη με μια σειρά δηλώσεων συντηρεί την ένταση στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς».

Παράλληλα εμμένει στη σκληρή στάση και στο ζήτημα της Κύπρου, λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».

Διπλωματικός μαραθώνιος

Απέναντι σε αυτή την τουρκική προκλητικότητα η Αθήνα απαντά με ένα διπλωματικό μαραθώνιο, με τη Λιβύη να βρίσκεται στο επίκεντρο. Οκτώ ημέρες μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη, χθες την Αθήνα επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Μενφί. Υπενθυμίζεται πως στο ενδιάμεσο έχουν πραγματοποιηθεί και δύο ταξίδια στη Λιβύη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η Αθήνα σε αυτό το θέμα.

Πρακτικά η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην περάσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες από τη Βουλή, με δεδομένο πως η μεταβατική κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στο τέλος του έτους. Αυτό που τονίζεται προς τη λιβυκή πλευρά είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα σύμμαχο της χώρας στο εσωτερικό της Ε.Ε. Παράλληλα έμφαση δίνεται και στη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων, σε μια εποχή που η -δοκιμασμένη από το μακροχρόνιο εμφύλιο- χώρα επιδιώκει την ανασυγκρότησή της και την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων.

Στις ελληνολιβυκές σχέσεις που «μετά από κάποιες περιόδους δυσκολίας, βρίσκονται στην αρχή μιας πολύ γόνιμης και παραγωγικής περιόδου» αναφέρθηκε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα χαιρέτισε την πρόθεση του προέδρου της Λιβύης αλλά και του πρωθυπουργού της «να συζητήσει η Λιβύη με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Πύλη στην Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο Μοχάμεντ αλ-Μενφί ανέφερε ότι «πάντα κύριο μέλημά μας ήταν η Ελλάδα να καταστεί η πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ έκανε μια ιστορική αναδρομή στις καλές σχέσεις των δύο χωρών. Παράλληλα εστίασε στη σημασία του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες δύσκολες στιγμές, σημειώνοντας πως τα κοινά σημεία που μας ενώνουν «θα μας βοηθήσουν ούτως ώστε να αντεπεξέλθουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες». Ιδιαίτερη σημασία είχε και η αναφορά του Μοχάμεντ αλ-Μενφί στην αποχώρηση όλων των πολιτοφυλακών από τη χώρα.

Στη συνέχεια υπήρξε συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης. Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι σχέσεις μεταξύ των χωρών που έχουν το προνόμιο να βρέχονται από τη Μεσόγειο, αλλά και όλων των γειτονικών χωρών μεταξύ τους, πρέπει να διέπονται από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα εδώ στο δίκαιο της θάλασσας και στην αρχή της καλής γειτονίας».

Τριμερής σύνοδος σήμερα

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τριμερής σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας – Λιβάνου.

O κ. Νίκος Δένδιας χθες επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Σε χαμηλό επτά μηνών υποχώρησαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας σημείωσε νέα πτώση την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 213.000 την...

Μπάρκιν (Fed): Οι ΗΠΑ είναι ευάλωτες σε πληθωριστικά σοκ

Οι ΗΠΑ είναι πιο ευάλωτες στα πληθωριστικά σοκ από ό,τι στο παρελθόν, καθώς οι επιχειρήσεις ανησυχούν για τις επιπτώσεις των οικονομικών πολιτικών που ετοιμάζεται...

Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ρόλος ΕΕ και νέας ηγεσίας ΗΠΑ στο επίκεντρο της Συνόδου του Economist

Στις ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στο ρόλο της Ευρώπης στις γεωπολιτικές κρίσεις καθώς και στη νέα ηγεσία των ΗΠΑ...

Έλεγχοι των Τakata μέσω ΜΟΤ στις σκέψεις των αρχών – Σκέψεις και για ακινητοποίηση οχημάτων

Θετικά αντιμετωπίζει το Υπουργείο Μεταφορών τα θέματα του κόστους ακινητοποίησης των οχημάτων με ελαττωματικούς αερόσακους Takata και του κόστους κάλυψης της μεταφοράς των πολιτών που...

Πώς θα επηρεάσουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics – Κινδυνεύει η μείωση των επιτοκίων;

Καθησυχαστικά με… αποχρώσεις εμφανίζονται κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπροστά στο ενδεχόμενο υλοποίησης των προεκλογικών διακηρύξεων του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στις...

Δεκαέξι υποθέσεις για την Μητρόπολη Ταμασού στο μικροσκόπιο των Αρχών

16 υποθέσεις που σχετίζονται με την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αστυνομικών Αρχών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις 16 υποθέσεις,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!