Οι αποφάσεις που λήφθηκαν τον περασμένο μήνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο στέλνουν «πολύ ξεκάθαρα μηνύματα» στους γείτονες που επιθυμούν καλές σχέσεις με την ΕΕ, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και για τις πληροφορίες για νέες εξαγγελίες σχετικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
«Θέλω να επαναλάβω ότι δεν θα αποδεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών (στο Κυπριακό) και είμαστε σταθεροί σε αυτό και πολύ ενωμένοι και αυτό πρέπει να αναμένει η Κύπρος», ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
Όπως είπε «το πιο πολύτιμο είναι η ενότητα στην ΕΕ και η γνώση ότι όλα τα 26 κράτη μέλη σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκονται δίπλα σας».
Η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι «στέλνουν πολύ ξεκάθαρα μηνύματα».
«Οι γείτονες μας έχουν συμφέρον στις καλές διμερείς σχέσεις. Αν ισχύει αυτό – και εμείς επιθυμούμε καλές διμερείς σχέσεις – θέλω οι γείτονες μας να γνωρίζουν ότι αν μιλούν σε ένα από τα κράτη – μέλη, όπως για παράδειγμα την Κύπρο, με οποιοδήποτε τόνο, μιλούν με την ΕΕ», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Είμαστε ενωμένοι σε αυτό και βρισκόμαστε παρά τω πλευρώ σας και ήμουν σαφής επ ‘ αυτού σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν και συνεπώς να είστε ήσυχοι ότι έχετε την στήριξη ολόκληρης της ΕΕ».
Θα εξετάσουμε τις πιθανότητες περαιτέρω οικονομικής στήριξης για το μεταναστευτικό
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Κομισιόν σχετικά με ενδεχόμενη πρόσθετη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, καθώς και για το θέμα της συνομολόγησης συμφωνιών επανεισδοχής, η κ. φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος, προσθέτοντας ότι το θέμα συζητείται τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου.
Είπε πως το ζήτημα έχει τέσσερις πτυχές, με τις πρώτες δύο να αφορούν περαιτέρω στήριξη από την Frontex και την υπηρεσία Ασύλου έτσι ώστε να γίνεται πιο γρήγορη εξέταση των αιτήσεων.
Για το θέμα της εσωτερικής μετακίνησης και της επανεισδοχής αιτητών ασύλου, η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως και το θέμα αυτό βρίσκεται στο τραπέζι, προσθέτοντας πως η ΕΕ βρίσκεται διαδικασία διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας με την Τουρκία.
«Και βεβαίως περιλαμβάνει το γεγονός ότι η επανεισδοχή πρέπει να βρίσκεται σε αυτό το πακέτο», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «συμφωνούμε ότι θα εξετάσουμε περαιτέρω πιθανότητες στήριξης της Κύπρου σε αυτό το δύσκολο ζήτημα και σε σχέση με οικονομικά μέσα».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ