Λύπη γιατί συνέβαλε και ο ίδιος στον ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ πριν 20 χρόνια εξέφρασε ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Τζακ Στρόου μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση, ενώ ισχυρίστηκε ότι είναι «ντροπή» που το ψευδοκράτος αποκλείστηκε τότε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Κίπρις, ο κ. Στρόου είπε στην TRT ότι μετάνιωσε που ως ΥΠΞ της Βρετανίας εκείνη την περίοδο το αποδέχθηκε αυτό. «Νομίζω ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει αφεθεί σε αδιέξοδο από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα» είπε.
Κατά τον πρώην Βρετανό αξιωματούχο, όταν ο ΟΗΕ ανέλαβε δράση το 2003, ήταν πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης με κοινό σύνταγμα στο νησί, και οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει συμφωνία στο Μπούργκεστοκ. Στη διαδικασία συμμετείχε και ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, συμπλήρωσε.
Οι προτάσεις της συμφωνίας πήραν συντριπτική στήριξη στο βορρά και έτυχαν σοβαρής απόρριψης στο νότο, δήλωσε ο κ. Στρόου, προσθέτοντας ότι οι Ε/κ έκαναν εκστρατεία κατά των προτάσεων (του σχεδίου λύσης Ανάν). Παρ’ όλο που ήξεραν ότι η συμπεριφορά τους ήταν λάθος – συνέχισε ο κ. Στρόου εννοώντας τους Ε/κ – έπαιξαν στοίχημα και κέρδισαν γνωρίζοντας ότι η συμμετοχή τους στην ΕΕ θα τύγχανε έγκρισης. «Λυπάμαι που συμμετείχα σε αυτήν την απόφαση» είπε.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Τζακ Στροου ήταν Υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 2001-2006 στην Βρετανία και ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο με το άρθρο του στο περιοδικό Politico, όπου επέκρινε την ένταξη της ε/κ πλευράς – όπως αναφέρεται η ΚΔ – στην ΕΕ και τάχθηκε υπέρ της λύσης δύο κρατών.
Σύμφωνα με τον κ. Στρόου, ο λόγος για τον οποίο η κατάσταση συνεχίζεται έτσι είναι επειδή η υπόλοιπη Ευρώπη δεν προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, υποστήριξε, η λύση δεν είναι πολύ δύσκολη. «Η ΕΕ, εάν θέλει να μην συνεχιστεί μια παγωμένη σύγκρουση εντός των συνόρων της, θα πρέπει να προσπαθήσει να το λύσει». Αυτό, δήλωσε ο Βρετανός πρώην αξιωματούχος, ήταν το επίκεντρο του άρθρο του, λέγοντας ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία.
«Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο είναι να έρθουν κοντά σε συμφωνία σε αυτή τη διαδικασία οι Ε/κ και οι Τ/κ. Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί, θα ήταν σκόπιμο για τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, να υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών» είπε. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στο άρθρο του ο Τζακ Στρόου είπε ότι ήταν προβλέψιμες.
«Αν και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι πολλοί άνθρωποι στο βορρά έγραψαν για να με ευχαριστήσουν, νομίζω ότι δεν είμαι δημοφιλής εδώ και πολύ καιρό στο νότο. Γι’ αυτό δεν έχασα καθόλου τον ύπνο μου», δήλωσε.