Η Τουρκία σχεδιάζει στρατηγική επανεγκατάσταση Παλαιστινίων προσφύγων σε κουρδικές περιοχές της Τουρκίας και στην κατεχόμενη Κύπρο γράφει σήμερα η τ/κ ιστοσελίδα Μπουγκιούν Κίπρις, επικαλούμενη έκθεση του αμερικανικού GIS/Defence & Foreign Affairs (Ομάδα Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία συνδέεται με τη Διεθνή Ένωση Στρατηγικών Μελετών – ISSA), την οποία υπογράφει ο Gregory R. Copley.
Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με αυτή την έκθεση, η Τουρκία φέρεται να ενορχηστρώνει μια στρατηγική επανεγκατάσταση έως και 250.000 Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας σε περιοχές που κατοικούνται από Κούρδους στη νοτιοανατολική Τουρκία και στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια που περιλαμβάνει Τουρκία, Κατάρ και Χαμάς, σε μια απροσδόκητη ευθυγράμμιση με το Ισραήλ.
Κεντρική θέση σε αυτό το σχέδιο, αναφέρεται, κατέχει η πρόθεση της Τουρκίας, όπως ενορχηστρώθηκε από την ΜİT, για «ανθρωπιστική μεταφορά και μετεγκατάσταση» 200.000 έως 250.000 Παλαιστινίων από τη Γάζα σε περιοχές στη νοτιοανατολική Τουρκία, που κατοικούνται κυρίως από κουρδικούς πληθυσμούς. Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος αυτών των προσφύγων σχεδιάζεται να μεταφερθεί στα κατεχόμενα και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου, σημειώνεται.
Αναφέρεται επίσης ότι αυτό το σχέδιο, όπως γράφει η έκθεση, εξυπηρετεί πολλαπλούς στρατηγικούς σκοπούς για την Τουρκία. Πρώτον, τοποθετεί την Τουρκία ως ευεργέτη στον ισλαμικό κόσμο, που υποστηρίζεται από ένα «Ειδικό Ταμείο» για τους Παλαιστίνιους. Δεύτερον, η επανεγκατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο πιέζει σιωπηρά για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, προστίθεται.
Επιπλέον, οι ενέργειες της Τουρκίας είναι συνυφασμένες με τις φιλοδοξίες για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, αναφέρεται, κι ευθυγραμμίζεται με τις προθέσεις του Ισραήλ να μετεγκαταστήσει Παλαιστίνιους από το έδαφός του, «υποδηλώνοντας έναν συντονισμό γεωστρατηγικών κινήσεων μεταξύ των δύο εθνών».
Ο συντάκτης αυτής της έκθεσης υποστηρίζει επίσης ότι το ευρύτερο σχέδιο της Τουρκίας περιλαμβάνει τη σύσταση ενός διεθνούς φορέα μέσω των Ηνωμένων Εθνών, με επικεφαλής την Τουρκία, για την επίβλεψη μιας πολυεπίπεδης ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, προστίθεται.
Να σημειωθεί ότι πέραν της “Μπουγκιούν Κίμπρις” η εν λόγω έκθεση δεν έχει μεταδοθεί ακόμη σε τουρκικές ή άλλες τ/κ ιστοσελίδες, αναπαράγεται όμως μέσω των ΜΚΔ.
Πηγή: ΚΥΠΕ