2.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 | 7:05

Με όλες τις τιμές στην τελευταία του κατοικία ο Αρχιεπίσκοπος – Τι είπαν Αναστασιάδης, Σακελλαροπούλου, Οικουμενικός Πατριάρχης (φώτο)

To ύστατο χαίρε απηύθυναν κλήρος και λαός στον έκδημο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, που εκοιμήθη τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, σε ηλικία 81 ετών, ύστερα από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο. «Θα περάσουν αιώνες να ξεφύγει η εκκλησία από τη σκιά του», ανέφεερ χαρακτηριστικά στον επικήδειο λόγο του ο τοποτηρητής του θρόνου, Μητροπολίτης Γεώργιος.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου σφράγισε με τον βίο και την πολιτεία του τα εκκλησιαστικά πράγματα της Κύπρου, παρεμβαίνοντας ενίοτε και σε πολιτικά αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα.

Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης, χοροστατούντων των μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κύπρου. Στην τελετή παρευρέθηκαν και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες ορθόδοξων και αλλόδοξων εκκλησιών.

Η κηδεία τελέστηκε στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρέθηκαν σε ισχύ μέτρα υψίστης ασφαλείας από την Αστυνομίας λόγω των υψηλών προσώπων, που παρέστησαν στην εξόδιο ακολουθία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

«Με αισθήματα θλίψης καλούμε σήμερα να απευθύνω εκ μέρους του κυπριακού ελληνισμού το ύστατο χαίρε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο. Η παρουσία της εξοχότατης προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας του Πατριάρχη, πρέσβεων ξένων χωρών, σύσσωμου της Ιεράς Συνόδου, του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας, είναι η υπερτάτη ένδειξη τιμής και σεβασμού για την εμβληματική μορφή του Αρχιεπισκόπου. Είναι πρόδηλος του ανεκτίμητου έργου και της δράσης του υπέρ της ορθοδοξίας, της πατρίδας και της Εκκλησίας γενικότερα. Στο πρόσωπο του η Κύπρος ευτύχισε να βρει έναν ακαταπόνητο Ιεράρχη που τον ανέδειξε ως μια από τον πλέον διακεκριμένων εκκλησιαστικών μορφών».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό του έργο και στη στήριξη στους φοιτητές.

Κάνει λόγο για ένα άκαμπτο πατριώτη με επιθυμία την επίλυση του Κυπριακού.

«Είχα την τιμή να γνωρίσω ένα ιεράρχη που δεν δίσταζε να εκφέρει τη γνώμη του.» ανέφερε ο Πρόεδρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Νωρίτερα επικήδειο εκφώνησε η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

«Από κοινού με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον απανταχού ελληνισμό, αποχαιρετούμε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Μια αδιάσπαστη συνέχεια αιώνων ιστορίας που συνδέεται με την ελληνική γλώσσα και την ορθοδοξία, όπως την κατέγραψε ο εθνικός μας ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης, «η ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζαιρη του κόσμου και η ρωμιοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψει», ή τα λόγια του μακαριστού Αρχιεπίσκοπου πως, «έχουμε βαθιές ρίζες και δεν είναι εύκολο να ξεριζωθούν ο ελληνισμός και η ορθοδοξία από την Κύπρο».

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Πατριάρχης: Ήρθα να αποχαιρετίσω έναν φίλο και υποστηρικτή

«Οι πένθιμοι ήχοι των καμπάνων έφτασαν μέχρι το Πατριαρχείο. Ο επί 16 έτη προκαθήμενος της αποστολικής αυτοκεφάλου κυπριακής εκκλησίας, αφού έδωσε τις τελευταίες νουθεσίες και συμβουλές, αφού ευλόγησε και ευχήθηκε πατρικώς συνεργάτες και λαό, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο Ιησού Χριστό», ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Μεγάλη αγάπη του Αρχιεπισκόπου για την εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, με γενναιότητα ήταν δίπλα μας. Ανεξίτηλος θα παραμείνει η τελευταία του επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, όπου εξήραμε τότε τη ποιμαντικότητά του», σημείωσε ακολούθως.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

Ο μητροπολίτης Πάφου στον επικήδειο λόγο ανέφερε ότι θα προσπαθήσω όσο μπορέσω αντικειμενικά να περιγράψω την προσφορά του στην πατρίδα. «Η εξέταση του έργου του μαρτυρεί το πολυποίκιλο έργο του. Κατόρθωνε να λαμβάνει τα μηνύματα των καιρών. Όπoιο αξίωμα και να κατείχε δεν παρέμεινε απλός θεατής. Θα περάσουν αιώνες να μπορέσει να ξεφύγει η Εκκλησία της Κύπρου από τη σκιά του. Πραγματοποίησε έργο που κανένας προκάτοχος του δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει όπως η θεσμοθέτηση Αρχιεπισκοπής και μητροπόλεων. Δεύτερο έργο ήταν η ίδρυση του φορέα μισθοδωρικού κλήρου. Η θεολογική σχολή το τρίτο του μεγάλο έργο. Eπισφράγιση του έργου του ο ιερός ναός του Αποστόλου Βαρνάβα».

Πρόσθεσε ότι ο Αρχιείσκοπος επέδειξε «καρτερία απαράμιλλη. Προσπαθούσε να βρει ένα λόγο ύπαρξης. Ακόμη και όταν έφευγε για το ταξίδι στο Ισράηλ με πήρε τηλέφωνο για τον καθεδρικό ναό που σχεδιάζουμε στην Πάφο».

Αναφέρεται ακόμη στις ενέργειες Αρχιεπισκόπου γύρω από το εθνικό ζήτημα και στη διαφύλαξη της παιδείας και της ευσυνειδησίας.

«Ηγήθηκε της αντίδρασης εναντίον του Σχεδίου Ανάν, ένιωθε την ευθύνη της εκκλησίας για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιώματων όλου του πληθυσμού της Κύπρου», επεσήμανε ακολούθως.

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

Βαθιά ευγνωμοσύνη για τη θετική συμβολή του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου ΙΙ στο ζωτικό ταξίδι προς την πλήρη Κοινωνία Ορθοδόξων και Καθολικών εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος σε μήνυμά του, το οποίο διάβασε κατά την κηδεία του Αρχιεπισκόπου ο Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ.

Ο Πάπας εξέφρασε λύπη για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου, εκφράζοντας από καρδιάς συλλυπητήρια προς την Ιερά Σύνοδο και τους πιστούς της Κύπρου.

Σημείωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του Ευαγγελίου και με το έργο του συνέβαλε στην πνευματική ανάπτυξη του ποιμνίου του.

Επίσης ο Πάπας υπενθύμισε τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο πέρσι στην Κύπρο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η μνήμη του θα συνεχίσει να εμπνέει τους απανταχού Χριστιανούς.

Είπε ακόμη πως θα συνεχίσει να προσεύχεται, ζητώντας από τον Θεό να δώσει παρηγοριά, γαλήνη και ειρήνη στον λαό της Κύπρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!