Με λίγα αλλά σημαντικά και επίμαχα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών συζήτησε σήμερα τα νομοσχέδια, που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), διατηρώντας ως χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της συζήτησης την 30η Νοεμβρίου.
Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, οι βουλευτές τόνισαν εκ νέου την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης.
«Η αναγκαιότητα για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ΤΑ, η διαπίστωση ότι ως έχει το υφιστάμενο σύστημα δεν εξυπηρετεί τους πολίτες και ουσιαστικά είναι απηρχαιωμένο και χρειάζεται εκσυγχρονισμό, πιστεύω ότι αποτέλεσε την πυξίδα όλων των συναδέλφων για τον τρόπο που χειρίστηκαν τα ζητήματα στο πρώτο στάδιο της συνεδρίας όπου συζητήσαμε τη διαδικασία για τις επόμενες εβδομάδες και με ανάλογη υπευθυνότητα συνεχίστηκε η συζήτηση και στην παρουσία των πλέον αρμοδίων, της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού.
«Είναι γνωστό ότι υπάρχουν λίγα αλλά ανοιχτά, σημαντικά επίμαχα ζητήματα, εκ των πραγμάτων θα επικεντρωθούμε και σε αυτά, και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης ει δυνατόν στο τέλος Νοεμβρίου της όλης συζήτησης παραμένει», είπε.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πέραν των πολιτικών δυνάμεων, να αναλογιστούν το μέγεθος των ευθυνών τους, λέγοντας πως δεν μπορούν να χωρέσουν «όλα τα θέλω των πάντων» σε ένα πακέτο μεταρρύθμισης, αλλά «πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι χρειαζόμαστε μεταρρύθμιση».
Αν υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, σημείωσε, η Βουλή θα ακούσει και θα λειτουργήσει δημοκρατικά, αλλά στο τέλος της ημέρας θα αποφασίσει κυρίαρχα.
Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, από την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα συνεχίσει την κατ’ άρθρον συζήτηση, κτίζοντας στο κεκτημένο της προηγούμενης Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής. Παράλληλα έχει αποφασιστεί η επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εσωτερικών.
Την ξεκάθαρη θέση του ΔΗΣΥ ότι «η μεταρρύθμιση είναι και αδήριτη, και εθνική και κοινωνική ανάγκη, ταυτισμένη πάντοτε και με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», επανέλαβε ο βουλευτής Νίκος Σύκας.
«Μέσα σε κλίμα συναίνεσης η Επιτροπή Εσωτερικών, παρουσία της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων επαναλάβαμε καθολικά για ακόμα μια φορά την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε τάχιστα στην ψήφιση του νομοσχεδίου», σημείωσε.
«Θα συνεχίσουμε μέσα στο ίδιο κλίμα, με την ίδια συνέπεια, μειλιχιότητα και προσεκτική κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου ώστε στο τέλος να μας βρει όλους, είτε συναινετικά είτε κατά πλειοψηφία να οδηγούμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση της τοπικής μεταρρύθμισης», είπε.
«Η θέση της ΕΔΕΚ είναι ναι στον μικρότερο δυνατό αριθμό δήμων, στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων αλλά και στα ζητήματα της εκπροσώπησης των πολιτών στα διάφορα συμβούλια, δημοτικά ή συμβούλια διαμερισμάτων», δήλωσε ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου.
Είπε ότι «πρέπει να έχουμε κατά νουν ότι σε τελευταία ανάλυση αυτό το οποίο προσμετρά είναι η εξυπηρέτηση του δημότη και του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Λιγότεροι δήμοι ίσον καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων τους», δήλωσε ο βουλευτής ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας, σημειώνοντας ότι το Κίνημα Συνεργασίας – ΔΗΠΑ θα συμβάλει με προτάσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι, ανέφερε, να υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας ούτως ώστε να βρεθεί η κοινή συνισταμένη.
«Από την όλη συζήτηση μέχρι τώρα διαφαίνεται ότι υπάρχουν μεν διαφορές, υπάρχει δε καλή θέληση από μέρους των μελών έτσι ώστε στους σχεδόν δύο μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του Νιόβρη να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτό που όλοι επιδιώκουμε: την πραγματική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε.
Σημείωσε ωστόσο ότι εάν για οποιονδήποτε λόγο η μεταρρύθμιση «πάει στον κάλαθο των αχρήστων», θα επαναφέρουν πρόταση για τη διενέργεια εκλογών στην ΤΑ. Εάν η μεταρρύθμιση δεν προχωρήσει οφείλουμε να ζητήσουμε από τον κόσμο να ψηφίσει για την επόμενη πενταετία, υπέδειξε.