Στη βάση εξήντα και πλέον τροπολογιών, που κατέθεσαν τα κόμματα, θα υποβληθεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ύστερα από χρόνια συζήτησης στη Βουλή τα τρία νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή ο ο περί Δήμων Νόμος του 2020, ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020 και ο περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων Νόμος του 2015, οδηγούνται προς ψήφιση.
Παράλληλα, στην Ολομέλεια θα τεθούν σε ψηφοφορία 60 τροπολογίες που κατατέθηκαν από κόμματα στα συγκεκριμένα νομοσχέδια. Πολλές από αυτές αφορούν τη σύνθεση των νέων δήμων και συμπλεγμάτων μετά τις συνενώσεις, με το τοπίο να παραμένει μέχρι την τελευταία στιγμή ρευστό.
Σκοπός των νομοσχεδίων είναι η αναθεώρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση, με απώτερο στόχο τη βελτίωση του ρυθμιστικού, εποπτικού και συντονιστικού πλαισίου του συστήματος τοπικής διακυβέρνησης.
Σκοπός του περί Δήμων Νόμου του 2020 είναι μεταξύ άλλων ο εκσυγχρονισμός του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ώστε οι δήμοι να αποκτήσουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, για να καταστούν οικονομικά και λειτουργικά βιώσιμοι ως τοπικές αρχές.
Αντίστοιχα ο περί Κοινοτήτων Νόμος του 2020 έχει ως σκοπό τροποποίηση του περί Κοινοτήτων Νόμου, ώστε να εκσυγχρονιστούν ορισμένες διατάξεις του και να εισαχθούν ρυθμίσεις για την παροχή κοινών υπηρεσιών από ορισμένες κοινότητες, μέσω της σύστασης και λειτουργίας τοπικών συμπλεγμάτων παροχής υπηρεσιών, όπως είναι μεταξύ άλλων η συλλογή οικιακών αποβλήτων, η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών καθαριότητας και η ρύθμιση της τροχαίας κινήσεως.
Σκοπός του περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων Νόμου του 2015, είναι η θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση και τη λειτουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων, δηλαδή ενός επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης σε κάθε επαρχία, με αρμοδιότητες οι οποίες θα ασκούνται σε επαρχιακό επίπεδο και θα αφορούν στην υδατοπρομήθεια, στη λειτουργία αποχετευτικών συστημάτων και στη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Το νομοσχέδιο αρχικά προέβλεπε την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών από τους επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης, ωστόσο κατά τη συζήτησή του απαλείφθηκαν οι σχετικές με το όλο ζήτημα πρόνοιές του, έτσι που η εν λόγω αρμοδιότητα να ασκείται από τις τοπικές αρχές αντί από τους εν λόγω οργανισμούς. Παράλληλα, το τρίτο νομοσχέδιο τροποποιήθηκε περαιτέρω, ώστε τα συμβούλια των επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης να συγκροτούνται με έμμεση εκλογή που θα πραγματοποιείται μεταξύ των ήδη εκλελεγμένων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων.