16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:13

Η ταυτότητα της Νέας Βουλής

Επτακομματική είναι πλέον η σύνθεση της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων για την πενταετία 2021-2026, με το αποτέλεσμα της Κυριακής να διαφοροποιεί το εκλογικό τοπίο, φέρνοντας ανατροπές στα έδρανα.

Η πρωτιά για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, η απώλεια ποσοστών στα τρία μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ο διπλασιασμός των ποσοστών του ΕΛΑΜ, το οποίο εκτόπισε από την τέταρτη θέση την ΕΔΕΚ – τη μόνη από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που κατάφερε να καταγράψει αύξηση του εκλογικού ποσοστού – η είσοδος στη Βουλή της Δημοκρατικής Παράταξης και η διάψευση των προσδοκιών για αυξημένα ποσοστά των Οικολόγων συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά του εκλογικού αποτελέσματος που ξεκαθάρισε αργά το βράδυ της Κυριακής.

Η μάχη για την τέταρτη θέση συνεχιζόταν μέχρι τέλους, με το ΕΛΑΜ και την ΕΔΕΚ να χωρίζουν τελικά μερικές εκατοντάδες ψήφοι. Η Αλληλεγγύη με 2,31% δεν κατάφερε να καταλάβει έδρα, ενώ εκτός Βουλής έμεινε και το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών αν και πλησίασε αρκετά το κατώφλι της εισόδου. Στους χαμένους της Κυριακής είναι και η Αλλαγή Γενιάς, που με ποσοστό 2,82% δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή.

Κύριο συστατικό της ανάδειξης των νέων αντιπροσώπων του λαού ήταν η διεξαγωγή της προεκλογικής μάχης σε συνθήκες πανδημίας, με την αποχή να καταγράφει για άλλη μια φορά άνοδο, φτάνοντας στο 34,28%, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε ποτέ σε βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο. Η νέα Βουλή θα έχει λιγότερες γυναίκες, καθώς από τις 11 που είχαν εκλεγεί το 2016, πλέον μπαίνουν μόλις 8 γυναίκες ή ποσοστό 14,3% περίπου. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Κύπρο στις τελευταίες χώρες, από άποψη εκπροσώπησης γυναικών στα κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών χωρών.

Συνολικά ψήφισαν 366.608 από τους 557.836 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ή ποσοστό 65,72%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 357.714 ή 97,57%, τα άκυρα 6.824 ή 1,86% και τα λευκά 2.070 ή 0,56%.

Πρώτος, με απώλειες, έκοψε το νήμα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 27.77% ή 99.329 ψήφους και είδε την εκλογική του δύναμη να μειώνεται κατά 2.9% σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Ακολουθούν το ΑΚΕΛ,  με 22.34% ή 79.913 ψήφους και απώλειες της τάξης του 3.3%, το ΔΗΚΟ με 11.29% ή 40.394 ψήφους και μείωση εκλογικών ποσοστών κατά 3.2%, το ΕΛΑΜ με 6.78% ή 24.255 ψήφους και αύξηση της εκλογικής του δύναμης κατά 3%, το ΚΣ ΕΔΕΚ με 6.72% ή 24.023 ψήφους και αύξηση 0,5%, η Δημοκρατική Παράταξη με 6.10% ή 21.832 ψήφους και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με 4.41% ή 15.761 ψήφους και μείωση 0.4%.

Ο ΔΗΣΥ εξασφαλίζει 17 έδρες, 5 στη Λευκωσία, 3 στη Λεμεσό, 4 στην Αμμόχωστο, 2 στη Λάρνακα, 2 στην Κερύνεια και μία στην Πάφο. Το ΑΚΕΛ εξασφαλίζει 15 έδρες, 6 στη Λευκωσία, 3 στη Λεμεσό, 3 στην Αμμόχωστο και από μία σε Λάρνακα, Πάφο και Κερύνεια. Το ΔΗΚΟ εξασφαλίζει 9 έδρες, 3 στη Λευκωσία, 2 στη Λεμεσό, 2 στην Αμμόχωστο, και από μία σε Λάρνακα και Πάφο. Το ΕΛΑΜ εξασφαλίζει 4 έδρες, από μία σε Λευκωσία, Λεμεσό, Αμμόχωστο και Λάρνακα.

Η ΕΔΕΚ εξασφαλίζει επίσης 4 έδρες, από μία σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. Η Δημοκρατική Παράταξη εξασφαλίζει και αυτή 4 έδρες, δύο στη Λευκωσία, μια στη Λεμεσό και μία στην Αμμόχωστο. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εξασφαλίζει 3 έδρες, δύο στη Λευκωσία και μία στη Λεμεσό.

Τα νέα πρόσωπα και αυτοί που επανεκλέγονται

Στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας από τον ΔΗΣΥ καταλαμβάνουν έδρα οι Νεοφύτου Αβέρωφ, Δημητρίου Δημήτρης με 13436 ψήφους, Τορναρίτης Νίκος με 9753 και Ορφανίδου Σάβια με 9091 ψήφους, ενώ στα βουλευτικά έδρανα επιστρέφει και ο τέως Υπουργός Οικονομικών Γεωργιάδης Χάρης με 9559 ψήφους. Από το ΑΚΕΛ, οι Κυπριανού Άντρος, Χαραλαμπίδου Ειρήνη με 14008 ψήφους, Στεφάνου Στέφανος με 11273 ψήφους, Δαμιανού Άριστος με 10417 ψήφους, Λουκαΐδης Γιώργος με 9519 ψήφους ενώ είσοδο για πρώτη φορά στη Βουλή εξασφαλίζει ο Χριστοφίδης Χρίστος με 8389 ψήφους. Από το ΔΗΚΟ, οι Παπαδόπουλος Νικόλας, Ερωτοκρίτου Χριστιάνα με 6073 ψήφους ενώ νέα είσοδος είναι αυτή του Παντελίδη Χρύση με 4477 ψήφους. Από το ΕΛΑΜ, έδρα καταλαμβάνει ο Χρίστου Χρίστος και από την ΕΔΕΚ ο Ευσταθίου Κωστής που εξασφάλισε 2986 ψήφους. Από την ΔΗΠΑ, στη Βουλή μπαίνει οι Τρυφωνίδης Αλέκος με 1878 ψήφους ενώ έδρα καταλαμβάνει και ο Μουσιούττας Μαρίνος με 1810 ψήφους. Από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, πέραν του Προέδρου του, Θεοπέμπτου Χαράλαμπος, που έλαβε 4512 ψήφους, έδρα καταλαμβάνει και η Ατταλίδου Αλεξάνδρα με 2197 ψήφους.

Στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού, έδρα από τον ΔΗΣΥ εξασφαλίζει ο εκ των Αντιπροέδρων του κόμματος, Δίπλαρος Ευθύμιος με 8057 ψήφους, ενώ η Τσιρίδου Φωτεινή με 5771 ψήφους και Σύκας Νίκος με 4572 ψήφους καταγράφονται στις νέες αφίξεις. Από το ΑΚΕΛ οι εκλεγέντες βουλευτές είναι οι Κώστα Κώστας με 6212 ψήφους, Καυκαλιάς Αντρέας με 5838 ψήφους ενώ στη Βουλή μπαίνει και η Νικολάου Μαρίνα που εξασφάλισε 4126 ψήφους. Από το ΔΗΚΟ, συνεχίζουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα οι Μυλωνάς Παύλος με 4163 ψήφους και Λεωνίδου Πανίκος με 3323 ψήφους. Στη Βουλή μπαίνει εκ νέου και ο Θεμιστοκλέους Ανδρέας, που πήρε 1491 ψήφους, αυτή τη φορά με το ΕΛΑΜ. Από την ΕΔΕΚ την έδρα καταλαμβάνει ο Σιζόπουλος Μαρίνος, από την Δημοκρατική Παράταξη ο Κάρογιαν Μάριος και από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ο Παπαδούρης Σταύρος με 491 ψήφους.

Στην Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου από τον ΔΗΣΥ έδρες καταλαμβάνουν οι Χατζηγιάννης Κυριάκος με 8432 ψήφους, Κάρουλλας Γιώργος με 8022 ψήφους, Κουλλά Ονούφριος με 6932 ψήφους, με τον Γεωργίου Νίκο που έλαβε 5317 ψήφους να αποτελεί το νέο πρόσωπο του κόμματος που εισέρχεται στη Βουλή. Από το ΑΚΕΛ, εκλέγονται οι Κέττηρος Νίκος με 7458 ψήφους, Γαβριήλ Γιαννάκης με 4264 ψήφους και για πρώτη φορά ο Κουκουμάς Γιώργος με 4944 ψήφους. Από το ΔΗΚΟ μπαίνει για πρώτη φορά ο Σενέκης Χρίστος με 1910 ψήφους και συνεχίζει ο Κουλίας Ζαχαρίας με 1813 ψήφους. Από το ΕΛΑΜ παραμένει ο Παπαγιάννης Λίνος με 4089 ψήφους και από τη ΔΗΠΑ, νέα είσοδο στη Βουλή πετυχαίνει ο Γιακουμή Μιχάλης με 1060 ψήφους.

Στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας, από τον ΔΗΣΥ συνεχίζει στα βουλευτικά έδρανα η Δημητρίου Αννίτα με 6147 ψήφους ενώ για πρώτη φορά εκλέγεται ο Αλαμπρίτης Πρόδρομος με 3870 ψήφους. Από το ΑΚΕΛ, ο Πασιουρτίδης Αντρέας συνεχίζει να εκπροσωπεί την επαρχία στα βουλευτικά έδρανα αφού έλαβε 4340 ψήφους, όπως και ο Ορφανίδης Χρίστος από το ΔΗΚΟ με 1613 ψήφους. Βουλευτή για πρώτη φορά στη Λάρνακα εκλέγει το ΕΛΑΜ, με τον Ιωάννου Σωτήρη που έλαβε 1494 ψήφους, ενώ με την ΕΔΕΚ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή ο Αποστόλου Ανδρέας με 1151 ψήφους.

Σε ό,τι αφορά το σκηνικό στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου, αυτό διαφοροποιείται για τον ΔΗΣΥ με την είσοδο του Πάζαρου Χαράλαμπου που έλαβε 2712 ψήφους, το ΑΚΕΛ εκπροσωπείται για πρώτη φορά από τον Φακοντή Βαλεντίνο που πήρε 1973 ψήφους, για το ΔΗΚΟ ο Σαββίδης Χρύσανθος είναι το νέα πρόσωπο έχοντας λάβει 2693 ψήφους, ενώ για την ΕΔΕΚ παραμένει ο Μυριάνθους Ηλίας, που εξασφάλισε 1881 ψήφους.

Τέλος, στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας από τον ΔΗΣΥ έδρα καταλαμβάνουν οι Μαυρίδης Μάριος με 2524 ψήφους και για πρώτη φορά η Σούπερμαν Θεοδώρου Ρίτα με 700 ψήφους, ενώ στη Βουλή εισέρχεται και ο Χριστόφιας Χρίστος για το ΑΚΕΛ με 2111 ψήφους.

Όσον αφορά τους Αντιπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων, επικράτησε ο Γιαννάκης Μούσας για τους Μαρωνίτες και η Αντωνέλλα Μαντοβάνη για τη Θρησκευτική Ομάδα των Λατίνων. Για την Ομάδα των Αρμενίων ο Βαρτκές Μαχτεσιάν είχε εκλεγεί χωρίς ανθυποψήφιο.

Αντιδράσεις των πρωταγωνιστών και οι διεργασίες της επόμενης ημέρας

Στις πρώτες αντιδράσεις των πρωταγωνιστών της εκλογικής μάχης, αργά το βράδυ της Κυριακής, έκδηλη ήταν η αναφορά στην επόμενη ημέρα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε κομματικό επίπεδο, αλλά και στο τί μέλλει γενέσθαι για την προεδρία της βουλής.

Σε επίπεδο ηγεσίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για συλλογική ανάληψη ευθύνης, ενώ μετά την γνωστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, που μένει εκτός Βουλής, τοποθετήθηκε με ανάρτηση της στο Twitter, λέγοντας πως «ο λαός επέλεξε να παραδοθεί αμαχητί». Πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν και για την προεδρία της Βουλής, παραπέμποντας σε μελλοντικές συζητήσεις και αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων.

Η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας από όλους και είπε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εξέφρασε επίσης πρόθεση να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων, αφού συνέλθει η νέα Βουλή και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Βουλής, ώστε να αναζητήσουν από κοινού, σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης, τον οδικό χάρτη για το αύριο της Κύπρου.

«Η κοινωνία επέλεξε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αποδοκίμασε τον ανεύθυνο λαϊκισμό. Αποφάσισε για το αύριο της χώρας μας με ακόμα μια φορά πρωταγωνιστή τον ΔΗΣΥ» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Δεν καταφέραμε να πείσουμε, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού ενώ πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που αναμενόταν. Το σεβόμαστε και θα το μελετήσουμε ενδελεχώς για να εξαγάγουμε τα ανάλογα συμπεράσματα, συνέχισε, παραπέμποντας στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος 25 – 27 Ιουνίου. Κληθείς να πει αν θα αναλάβει τις ευθύνες του και αν θα παραιτηθεί, είπε ότι στο ΑΚΕΛ αναλαμβάνουν συλλογικά τις ευθύνες.

Προβληματισμό για την απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων από τη εκλογική του δύναμη, αλλά και ικανοποίηση για την εκλογή εννέα βουλευτών, όσες καις τις εκλογές του 2016, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι οι εννέα έδρες διατηρούν τον ρυθμιστικό ρόλο και στη νέα Βουλή.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι το κόμμα του είναι ο μεγάλος νικητής, ενώ κατάφερε να καταγράψει αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χρίστου αναφερόμενος στην προεδρία της Βουλής είπε ότι «είναι κάτι το οποίο θα δούμε τις επόμενες ημέρες».

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μάρινος Σιζόπουλος δήλωσε από την πλευρά του πως το Κίνημα έχει πετύχει κάποιους από τους στόχους του, όπως αύξηση ποσοστών και αριθμού κοινοβουλευτικών εδρών. Αναφέρθηκε παράλληλα στην απώλεια της τέταρτης θέσης και στην αδυναμία να εισέλθουν στην τρίτη κατανομή. Σχετικά με την προεδρία της Βουλής, είπε πως είναι κάτι που δεν έχουν συζητήσει ακόμα, για να προσθέσει πως «όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες».

O Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί μεγάλη δικαίωση για το κόμμα το οποίο, όπως τόνισε, ήρθε για να μείνει.

Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών δεν εξασφάλισε τα ποσοστά που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις, ανέφερε ο Πρόεδρός του, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα να διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής για την επερχόμενη θητεία, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως η Πολιτική Επιτροπή και τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν αν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

Εκ μέρους της Αλληλεγγύης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της, Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, όμως είναι απολύτως σεβαστό, ενώ είπε πως το Κίνημα δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!