Μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας δύο ίσων κρατών στηρίζει στο πρόγραμμά της η νέα «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ, υιοθετώντας την στάση του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, το 28σελιδο πρόγραμμα της τριμερούς συνεργασίας κατατέθηκε σήμερα ενώπιον της «βουλής» για να τεθεί προς έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο πρόγραμμα η αναφορά στο Κυπριακό γίνεται στο τμήμα που αφορά το «υπουργείο εξωτερικών». Εκεί σημειώνεται αρχικά ότι η βάση της ομοσπονδίας έχει καταργηθεί και προστίθεται ότι στόχος της «κυβέρνησης» είναι να ενεργεί υπό το φως των υφιστάμενων πραγματικοτήτων στο νησί προς όφελος και υπέρ των δικαιωμάτων του τ/κ «λαού».
Κύριος στόχος στην εξωτερική πολιτική είναι η προστασία και η προώθηση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του τ/κ «λαού», όχι μόνο στο πλαίσιο του Κυπριακού, αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς, αναφέρεται.
Υποστηρίζεται ότι οι προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εδώ και 50 χρόνια για εξεύρεση μιας λύσης στη βάση της ΔΔΟ, απέτυχαν λόγω της απορριπτικής στάσης της ε/κ πλευράς. «Το 2017, μετά την κατάρρευση της Διάσκεψης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, η βάση της ‘ομοσπονδίας’ καταργήθηκε» συμπληρώνεται.
Μετά το Κραν Μοντάνα, προστίθεται, η τ/κ πλευρά είχε ανακοινώσει ότι η ήρθε η ώρα να αξιολογηθούν και άλλες επιλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται η «τδβκ» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – στην ανεπίσημη συνάντηση 5 + ΟΗΕ στην Γενεύη στις 27 – 29 Απριλίου 2021, ανακοίνωσε την νέα «κρατική πολιτική» και την κατάθεσε γραπτώς.
«Η νέα κρατική πολιτική της τδβκ για την Κύπρο, η οποία διαμορφώθηκε υπό το πρίσμα της υφιστάμενης πραγματικότητας στο νησί, οραματίζεται την κατοχύρωση της κυριαρχίας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, που είναι έμφυτο και αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του κράτους μας».
Η «κυβέρνηση», συνεχίζει, θα καταβάλει προσπάθεια σε διαβούλευση με την «προεδρία» και την μητέρα πατρίδα Τουρκία για να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς του ψευδοκράτους.
Τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο φυσικό αέριο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα συνεχίσουν να προστατεύονται με την αμέριστη υποστήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, αναφέρεται. Δεν θα επιτρέψουμε, συνεχίζει, να σφετερίζεται η «ε/κ διοίκηση» – όπως αναφέρεται η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – τα δικαιώματά μας και σε κάθε βήμα που κάνει η ε/κ πλευρά, «μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία θα διατηρηθεί η αποφασιστικότητά μας να απαντήσουμε ταυτόχρονα και ίσα». Οι προτάσεις και οι εκκλήσεις μας για συνεργασία στο φυσικό αέριο, με στόχο τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουν να ισχύουν, προστίθεται.
Θα συνεχίσουν, αναφέρει ακόμη, τις πρωτοβουλίες προς διεθνή και περιφερειακά φόρα ώστε η διεθνής κοινότητας να καταλάβει σωστά τα δίκαια αιτήματα των Τ/κ και τις προσδοκίες τους.
Η αύξηση των επαφών με τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας, όπου έχουν το καθεστώς παρατηρητή, και τις χώρες μέλη τους θα είναι στις προτεραιότητες της «κυβέρνησης». Θα αναλάβουν δε πρωτοβουλία ώστε να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις αυτών των Οργανισμών στα κατεχόμενα και θα εντείνουν την προσπάθεια επιτάχυνσης της ενεργούς συμμετοχής τους σε αυτούς.
Θα γίνουν απτά βήματα, προστίθεται, για να τερματιστεί η «απομόνωση» που χαρακτηρίζεται ως «το πιο βασικό πρόβλημα των Τ/κ».
Θα συνεχιστούν, αναφέρεται, τα βήματα που έχουν γίνει στο Βαρώσι, μέρος του εδάφους του ψευδοκράτους – όπως γράφει – και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θα συνεχιστεί η λήψη των απαραίτητων αποφάσεων για το άνοιγμα του Βαρωσίου από την «προεδρία» και την μητέρα πατρίδα Τουρκία, προστίθεται. «Θα αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι το κλειστό Βαρώσι είναι έδαφος της τδβκ και να καταλάβει η διεθνής κοινή γνώμη ότι τα βήματα που λαμβάνονται είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», προστίθεται.