Η 12σελιδη ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δοθεί στις 16.30 και στα 15 λεπτά που θα βρίσκεται στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, «θα απαντήσει με κατηγορηματικό και αποφασιστικό τρόπο στην απαίτηση Ερντογάν να αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», τονίζουν στη Ναυτεμπορική κυπριακές πηγές.
Σημειώνουν μάλιστα ότι «δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Το είχε κάνει και πέρυσι στη Γενική Συνέλευση και αυτό επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, ελπίζοντας να εκμεταλλευτεί την αναβάθμιση της Αγκυρας στο γεωπολιτικό πεδίο, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Η διαφορά πάντως από πέρυσι είναι ότι ο τέως πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, έκανε αυτό που είχαν κάνει και οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Κύπρου, είχε αποχωρήσει από την αίθουσα όταν μίλησε ο Τούρκος Πρόεδρος. Κάτι όμως που δεν συνέβη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη», σημειώνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Η «αδυσώπητη» γεωγραφία
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από την Νέα Υόρκη , ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα στείλει το μήνυμα πως «λόγω της γεωγραφίας που δεν μπορεί να αλλάξει η Κύπρος και η Τουρκία θα είναι πάντα γείτονες και πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να ενισχύσει και να αναβαθμίσει την περιοχή». Θα απευθύνει επίσης έκκληση επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν, επαναλαμβάνοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.
Οι έξι άξονες της ομιλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη ΓΣ των ΗΕ – Θα στείλει μήνυμα στον Ερντογάν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να τονίσει επίσης πως είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανήκει στη γενιά, που μεγάλωσε μετά την τουρκική εισβολή στην Μεγαλόνησο ,το 1974. Η σημασία αυτής της αναφοράς δεν είναι μόνο συμβολικής αξίας, αλλά πρωτίστως ουσιαστική, αφού πρόκειται για τη γενιά που κλήθηκε να μεγαλώσει σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, που δεν έζησε την εισβολή αλλά και ούτε σε μια ελεύθερη την Κύπρο και τώρα καλείται να εργαστεί για να επανενώσει το νησί.
Τα βλέμματα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Φιλελεύθερος, η Λευκωσία περιμένει να δει και το τι θα λεχθεί κατά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μιάμιση ώρα μετά την ομιλία Χριστοδουλίδη στη Γενική Συνέλευση.
«Με την προκλητική στάση της Αγκυρας, αλλά και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, η επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν φαίνεται πάντως στον ορατό ορίζοντα, αφού η απέναντι πλευρά συζητά πλέον μόνο τη «λύση» των δύο ανεξάρτητων κρατών. «Αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι μεταξύ δύο κρατών» δήλωσε προκλητικά ο Τατάρ.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα επιδιώξει πάντως να διοριστεί απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.
Η Κυπριακή ηγεσία έχει όμως να αντιμετωπίσει μια σκληροπυρηνική, τουρκοκυπριακή πλευρά, με επικεφαλής έναν πολιτικό που θεωρείται ούτε λίγο ούτε πολύ «αχυράνθρωπος» του Ερντογάν. Ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας μάλιστα στον σταθμό «Μπαϊράκ» ευχαρίστησε φυσικά τον Ερντογάν και επανέλαβε πως «δεν θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις αν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς» στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.
Μιχάλης Ψύλος • [email protected]