Έχει περάσει από το πολιτικό στο τεχνικό επίπεδο, η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) για τη Γάζα, η οποία τυγχάνει αποδοχής από κράτη και διεθνείς οργανισμούς επειδή συγκεντρώνει εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν υλοποιήσιμη, αλλά και να διασφαλίσουν τη μακρά διάρκειας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης την Τρίτη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, και συγκεκριμένα γιατί χρειάζεται να μεταβεί ομάδα από την Κύπρο στο Κατάρ για το θέμα της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είπε ότι τη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Εμίρη του Κατάρ «υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, η πολυπλοκότητα της οποίας επιτάσσει την εμπλοκή όσων περισσότερων κρατών και διεθνών οργανισμών».
Υπάρχουν ζητήματα τεχνικής φύσεως τα οποία είναι αυτή τη στιγμή επί τάπητος, πρόσθεσε. «Έχουμε περάσει από το πολιτικό στο τεχνικό επίπεδο και για αυτό τον λόγο, για να μπορέσουν να συνδράμουν τα κράτη που το επιθυμούν, οι δικοί μας εμπειρογνώμονες θα μεταβούν στο Κατάρ, στην προκειμένη περίπτωση, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, για να μπορέσουν να αναπτύξουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες», είπε.
Πρόσθεσε ότι η ομάδα από την Κύπρο ενδεχομένως να μεταβεί στο Κατάρ και αύριο, Τετάρτη.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κύπρος αναμένει το «πράσινο φως» από το Ισραήλ για το θέμα του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου και σε ερώτηση πώς απαντά μέχρι σήμερα το Ισραήλ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με το Ισραήλ για να μπορέσουν να τεθούν επί τάπητος όλα τα τεχνικά ζητήματα που χρήζουν επίλυσης για την υλοποίηση του διαδρόμου».
Επεσήμανε ότι είναι γνωστή η αρχική τοποθέτηση του Ισραήλ το οποίο, όπως είπε, προσεγγίζει το θέμα θετικά και σημείωσε ότι έγιναν τοποθετήσεις από το Ισραήλ για αυτό.
«Από δικής μας πλευράς έγινε ένας πολύ σχολαστικός σχεδιασμός για να μπορέσει να υλοποιηθεί η πρόταση όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», είπε.
«Ο λόγος που τυγχάνει αποδοχής η πρωτοβουλία από κράτη και διεθνείς οργανισμούς είναι διότι συγκεντρώνει εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν υλοποιήσιμη, αλλά και να διασφαλίσουν τη μακρά διάρκειας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το πότε θα σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επαφή και με κράτη και με διεθνείς οργανισμούς που εξέφρασαν την ετοιμότητά να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Κύπρο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της.