19.9 C
Nicosia
Κυριακή 29 Σεπτέμβριος 2024 | 6:34

Λαμβάνουν τις αποφάσεις τους Οικολόγοι και ΕΛΑΜ

Γεμάτη είναι και η σημερινή μέρα με συναντήσεις, διεργασίες και ζυμώσεις, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για το β’ γύρο των προεδρικών εκλογών και τις ενδεχόμενες συμπράξεις με Νίκο Χριστοδουλίδη ή Ανδρέα Μαυρογιάννη από τα κόμματα και κινήσεις που ακόμη δεν έχουν λάβει τις τελικές τους αποφάσεις.

Σήμερα, τις τελικές τους αποφάσεις για τον β’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών λαμβάνουν Οικολόγοι και ΕΛΑΜ.

Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Τα ονόματα των Νίκου Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη θα τεθούν το απόγευμα σε μυστική ψηφοφορία. Στις 6 θα συνέλθει η  Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κινήματος σε μία προσπάθεια ούτως ώστε αυτό τον γύρο να υπάρξει επίσημη υποστήριξη σε ένα υποψήφιο. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος για να υπάρξει στήριξη πρέπει ο ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει ποσοστό 60% και άνω, κάτι που θεωρείται δύσκολο.

Υπενθυμίζεται πως στον Α’ γύρο των Εκλογών, οι Οικολόγοι ψήφισαν κατά βούληση, καθώς κανένας υποψήφιος δεν έλαβε το απαιτούμενο ποσοστό.

ΕΛΑΜ

Την ίδια ώρα, σε στάση αναμονής για την απάντηση των ερωτηματολογίων που έστειλε είναι το ΕΛΑΜ. Τα ερωτηματολόγια βρίσκονται από χθες στα χέρια των Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη και αναμένονται, αν υπάρξουν, οι απαντήσεις μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κατέστησε ήδη σαφές ότι δεν θα απαντήσει στην επιστολή του ΕΛΑΜ, ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε προ ημερών πως θα απαντήσει στο ΕΛΑΜ με την αποστολή του προγράμματος διακυβέρνησης του.

Οι όποιες απαντήσεις των δύο υποψηφίων θα τεθούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΜ. Αφού τα μέλη της Κ.Ε εκφράσουν την άποψη τους και γίνει συζήτηση, θα λάβουν την τελική τους απόφαση. Αναμένεται ωστόσο να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Το σημερινό πρόγραμμα

Ο υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης συναντά σήμερα το απόγευμα στις 4 αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών το οποίο δύο ώρες αργότερα συγκαλεί παγκύπρια συνδιάσκεψη και μυστική ψηφοφορία για τον εκλεκτό του β΄ γύρου.

Ο υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης συναντά από το πρωί διαδοχικά τον Αχιλλέα Δημητριάδη, τον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά και την Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος-Για την Κύπρο».

Στις 6 το απόγευμα συνέρχεται και η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ.

Στηρίζει Μαυρογιάννη το Νέο Κύμα

Το 77μελές συμβούλιο του Νέου Κύματος με επικεφαλής, τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης τη στήριξη του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοφίδης, στα γραφεία του «Νέου Κύματος», ανέφερε ότι το «Νέο Κύμα» συμμετείχε στις προεδρικές εκλογές με τον δικό του πολιτικό λόγο. «Λόγο επικριτικό για τα πολλά κακώς κείμενα της χώρας μας, αλλά και εποικοδομητικό για το πώς μπορούν να διορθωθούν», είπε.

Εξήγησε ότι αναφορικά με το Κυπριακό «θεωρούμε ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, έχει πιο σαφείς θέσεις και είναι αποφασισμένος να προωθήσει τη διαχρονική πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε σύγκριση με τις αντιφατικές αντιλήψεις των δυνάμεων που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη».

Η ΣΕΚ στηρίζει Χριστοδουλίδη

Να στηρίξει τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, αποφάσισε την Τρίτη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε, αναφερόμενος στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι πρόκειται για πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα, η οποία συνθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά και τις διεκδικήσεις της συντεχνίας στα εργασιακά, αλλά και στην κοινωνικο-οικονομική πολιτική.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία της ΣΕΚ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, πριν από τη λήξη της συνεδρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: 13 νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου την...

ΑΚΕΛ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν θα αναλάβουν ευθύνη για τον δραπέτη

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους, ρίχνοντας πυρά σε Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας. Από τα πυρά του ΑΚΕΛ...

Ελλάδα: Επιδείνωση του καιρού Κυριακή και Δευτέρα

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα με πολύ ενισχυμένους ανέμους, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και με κατά τόπους...

Κέρκυρα: Η σύζυγος ομολόγησε τον φόνο του 68χρονου

Γρήγορα εξιχνιάστηκε η δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα, μετά την ομολογία της συζύγου του ότι εκείνη του κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα τα ξημερώματα με μαχαίρι...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ζάκυνθο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:18 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα νησιά Στροφάδες και...

Iran Air: Ακυρώνει τις πτήσεις προς Βηρυτό

Ο ιρανικός αερομεταφορέας Iran Air ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ειδικότερα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!