9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:23

Κύπριοι Ευρωβουλευτές: “Τα συν και τα πλην” της παρουσίασης Προέδρου στο ΕΚ

Τις απόψεις του για «τα συν και τα πλην» της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, την Τρίτη, εκφράζουν με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές.

Κλήθηκαν να προβούν σε μια πολιτική αποτίμηση της παρουσίας και της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τρίτη.

Ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις θέσεις του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελεί από μόνο του ένα θετικό γεγονός.

Από την άλλη όμως, επεσήμανε, «αρκετές φορές εισπράττουμε την εντύπωση ότι παλεύουμε μόνοι μας, κυρίως όσον αφορά το Κυπριακό και το μεταναστευτικό, χορτασμένοι από λόγια όχι όμως κι από πράξεις».

Ο κ. Φουρλάς επεσήμανε πως «ο Πρόεδρος ορθά αναφέρθηκε στην εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή ζητώντας ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, το μεταναστευτικό».

Ωστόσο, ανέφερε, «θα μπορούσε να είναι πιο συγκεκριμένος και αναλυτικότερος για το πως η ΕΕ μπορεί να συνδράμει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, μιας και το κλίμα στην αίθουσα ήταν αρκετά φιλικό και συναινετικό απέναντί του».

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Σταύρου είπε πως «καλωσορίσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πρώτη του παρουσία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπως εθιμοτυπικά συμβαίνει με όλους τους αρχηγούς κρατών των χωρών-μελών της ΕΕ».

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και κατά κύριο λόγο στο κυπριακό πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αλλά και στο μεταναστευτικό και στο μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης».

«Στην Ολομέλεια, όπως και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, στηρίξαμε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, την κάθε εθνική προσπάθεια η οποία στόχο έχει να αποτρέψει τετελεσμένα και να επαναφέρει δυναμικά τη διαδικασία επίλυσης βάση στα συμφωνηθέντα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με σεβασμό στις αρχές και αξίες της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο Ευρωβουλευτής, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινήθηκε μέσα σε ένα αναμενόμενο πλαίσιο.

«Τόνισε κατ’ αρχάς την αντισυμβατικότητα της εκλογής του αναφέροντας τη στήριξή του από την κοινωνία, μακριά από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αναφέρθηκε στο παρόν αλλά και στο μέλλον της ΕΕ. Για μια Ευρώπη της ειρήνης, της ευημερίας και της ισχύος της εν τη ενώσει, πιο πράσινη, ψηφιακή και δίκαιη. Και στρατηγικά αυτόνομη», σημείωσε.

Ανέφερε πως «όλα αυτά βέβαια, εάν διηθούν από τη βάσανο της λογικής, πολύ απέχουν από την πραγματικότητα».

«Η Ευρώπη εμπλέκεται σε πολεμικές περιπέτειες και ολοένα, σε επικίνδυνο βαθμό, στρατικοποιείται. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες δεν ευημερούν και η Ένωση ταλανίζεται από σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές αντιπαλότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Η δε στρατηγική αυτονομία, που αποτέλεσε και εγχείρημα του κ. Μακρόν, καθίσταται όλο και πιο απομακρυσμένη καθώς, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πράγματα», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.

Σημείωσε πως «επιπλέον η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, για πολλούς λόγους, δεν τυγχάνει ευνοϊκής υποδοχής από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Οι Ευρωπαίοι μάλλον προσανατολίζονται σε μια ‘ειδική’ σχέση με την Τουρκία, αφαιρώντας από την εξίσωση τα ευρωτουρκικά ζητήματα και την διασύνδεση τους με το κυπριακό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμη, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού. «Ούτε και έκανε ειδική αναφορά στην αποδοχή της πολιτικής ισότητας ως βασικού συστατικού της λύσης. Ορθά ανέφερε ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει», σημείωσε.

Εάν όντως το εννοεί ότι «γνωρίζει να κάνει τολμηρές και γενναίες κινήσεις», τότε θα πρέπει να κινηθεί προς την ορθή κατεύθυνση. Να πείσει πρώτα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανάληψη μιας τελευταίας πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού, κάτι που αναμένουν οι Ευρωπαίοι για να συνδράμουν την όλη προσπάθεια, επεσήμανε.

Ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αποτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο την αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Αναφερόμενος στο μέλλον της ΕΕ, ο κ. Κιζίλγιουρεκ σημείωσε «ως σημαντική την επίδειξη ετοιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας να ‘εκχωρήσει περαιτέρω κυριαρχία’ για ενοποίηση της Ένωσης και ενδυνάμωση των φεντεραλιστικών της στοιχείων».

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής χαρακτήρισε ως «προβληματικές» τις αναφορές στο φυσικό αέριο και την ανάδειξη των συνεργασιών με τα γειτονικά κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού, όπως επεσήμανε, το Ευρωκοινοβούλιο ήδη συζητά την πλήρη ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πράσινη ενέργεια.

Τέλος, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αξιολόγησε ως «ιδιαίτερα αρνητικό» το ότι στην εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου δεν υπήρξε καμία αναφορά στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Χαρακτήρισε δε ατυχή την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς από τον κ. Χριστοδουλίδη στους Τουρκοκύπριους παρά μόνο στην δευτερολογία του.

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αξιολογείται θετικά για την όλη παρουσία του και ιδιαίτερα για την ομιλία και τις επαφές του στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Εφόσον η ομιλία του εντάσσεται στη συζήτηση με τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη», έπρεπε να παρουσιάσει το όραμα του για την Ευρώπη και αυτό έπραξε. Ενώπιον των παγκόσμιων προκλήσεων, παρέθεσε τη θέση του για μια ισχυρότερη Ευρώπη με βήμα-βήμα πορεία προς την ομοσπονδιοποίηση και εξήγησε την αναγκαιότητα για γεωπολιτικό ρόλο της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ενέταξε και τον ρόλο της Κύπρου για προώθηση της συνεργασίας στην Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως ο Πρόεδρος αναφέρθηκε με σαφήνεια στην τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή και έθεσε την πρόταση του για ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ μέσω διαμόρφωσης ενός πλαισίου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα επανενωμένο κράτος εντός της ΕΕ.

«Μια πιο περιεκτική ομιλία, θα επέτρεπε αναφορά σε κάποια κοινωνικοοικονομικά θέματα με ευρωπαϊκό χαρακτήρα (π.χ. κατώτατος μισθός, το έλλειμμα απονομής δικαιοσύνης παραγνωρίζοντας το ευρωπαϊκό δίκαιο για καταχρηστικές ρήτρες), ενώ σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, θα επέτρεπε αναφορά στην αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, στον απαιτούμενο σεβασμό των αποφάσεων ευρωπαϊκών δικαστηρίων, καθώς και στο έγκλημα του εποικισμού, που ενδιαφέρουν το Ευρωκοινοβούλιο», επεσήμανε.

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης είπε πως ο Πρόεδρος, στην ομιλία του, κινήθηκε σε μία ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση. «Ανέδειξε τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, για την ίδια την Ευρώπη και την ίδια στιγμή υπέδειξε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικός παράγοντας ενεργειακής τροφοδοσίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία», σημείωσε.

Ανέφερε πως η τοποθέτηση του Προέδρου με απόλυτο τρόπο για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν πολύ σωστή, δίνοντας έμφαση στις συμμαχίες, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος «υπενθύμισε την πρωτοβουλία του για επανέναρξη των συνομιλιών και ζήτησε την ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες, για να αρθεί το αδιέξοδο και να φτάσουμε σε επίλυση του κυπριακού προβλήματος», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

Ανέφερε πως «όπως αποδείχτηκε και από τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων συναδέλφων Ευρωβουλευτών, η ομιλία του Προέδρου, κινήθηκε προς την ορθή κατεύθυνση, με στοχευμένο και ουσιαστικό περιεχόμενο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!