19.9 C
Nicosia
Τετάρτη 2 Οκτώβριος 2024 | 5:00

Κύπριοι βουλευτές: Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς

Στη σημασία της Σύμβασης του ΣτΕ για αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά και στην ανάγκη προστασίας της από τον Τούρκο εισβολέα και το κατοχικό καθεστώς, αναφέρθηκαν οι Κύπριοι βουλευτές που συμμετείχαν, την Πέμπτη, στην έναρξη των εργασιών της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), στη Λεμεσό.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, μαζί με άλλους βουλευτές δεκατριών χωρών του ΔΣΟ, οι Κύπριοι βουλευτές Πανίκος Λεωνίδου (επικεφαλής), Ευθύμιος Δίπλαρος, Μαρίνος Μουσιούτας και Ηλίας Μυριάνθους.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Λεωνίδου εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση προς τα μέλη της ΔΣΟ για τη στάση αρχών και τη διαχρονική στήριξή τους όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικότερα στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Κοσσυφοπέδιο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων εντός του Ορθόδοξου κόσμου και της ανάδειξης των κοινών αρχών και πολιτιστικών παραδόσεων των μελών της ΔΣΟ, ώστε να είναι ακόμα πιο δυναμική και ουσιαστική η συμβολή του Οργανισμού στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου γίγνεσθαι.

Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Δίπλαρος αναφέρθηκε στη σημασία της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για Αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά (Σύμβαση της Λευκωσίας), ως της μόνης διεθνούς σύμβασης που επιχειρεί να θεραπεύσει, πέραν της πρόληψης της λεηλασίας και της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών και την ποινικοποίηση της αρχαιοκαπηλίας και, κυρίως, τη δίωξη της παράνομης ανασκαφής, κλοπής και διατήρησης των κλοπιμαίων από αρχαιοκάπηλους και τυμβωρύχους.

Ο Κύπριος βουλευτής κάλεσε τα μέλη της ΔΣΟ να συμβάλουν στην προσήκουσα εφαρμογή και επιτυχή υλοποίηση της Σύμβασης της Λευκωσίας, στηρίζοντας τη συλλογική προσπάθεια και τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης.

Εξάλλου ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούτας τόνισε ότι για τον κυπριακό ελληνισμό, η προστασία και αναστήλωση των ορθόδοξων ναών και μνημείων και γενικότερα της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, αποτελεί ζήτημα επιβίωσης στη γη των πατέρων μας.

Πρόσθεσε πως το έγκλημα της σύλησης και καταστροφής της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που συντελείται από την Τουρκία και το παράνομο κατοχικό καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974 – είτε λόγω της εσκεμμένης έκθεσης Χριστιανικών εκκλησιών και άλλων μνημείων στη φθορά του χρόνου, είτε λόγω της συστηματικής καταστροφής τους και της πώλησης στην μαύρη αγορά χιλιάδων πολιτιστικών και θρησκευτικών αντικειμένων ιστορικής αξίας – στόχο έχει την εξάλειψη του ελληνορθόδοξου στοιχείου και στον εκτουρκισμό των κατεχομένων.

Είναι καθήκον μας, υπογράμμισε, να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία απειλείται στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ως μαρτυρία του παρελθόντος, αλλά και ως φορέα ειρήνης για το μέλλον.

Τέλος, ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους σημείωσε την εξέχουσα σημασία της εκστρατείας που ανέλαβε η ΔΣΟ, με στόχο να προβάλει το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, προς ευαισθητοποίηση και αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας, τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και για άλλα προβλήματα και εντάσεις που δημιουργεί η Τουρκία εναντίον γειτονικών της χωρών.

Ο κ. Μυριάνθους επέκρινε τις προκλήσεις και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας, ενώ κατήγγειλε ότι, ως μέρος του υβριδικού πολέμου της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία διοχετεύει μαζικά παράτυπους μετανάστες, μέσω των κατεχομένων στις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυπριακής Κυβέρνησης, με στόχο την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού και την αποσταθεροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ξένοι σύνεδροι πραγματοποιούν σήμερα συναντήσεις στη Λευκωσία με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου, ενώ το Σάββατο θα γίνει η παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου της ΔΣΟ με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», στη Μητρόπολη Λεμεσού και θα ακολουθήσει ξενάγηση σε χώρους και μνημεία θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Πάφο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 – Τα κύρια γεγονότα που ακολούθησαν

Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της στις 16 Αυγούστου 1960 από τη Μεγάλη Βρετανία μέσω των συνθηκών Ζυρίχης -Λονδίνου.  Τις συμφωνίες υπέγραψαν εκ μέρους...

Ισραήλ: Σειρήνες στα κεντρικά της χώρας, ακούστηκε έκρηξη στο Τελ Αβίβ

Σειρήνες ήχησαν νωρίτερα στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι εκτοξεύτηκαν βλήματα από τον Λίβανο. «Σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ...

ΗΠΑ: Στέλνουν επιπλέον αμερικανούς στρατιώτες και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή

Επιπλέον αμερικανούς στρατιώτες και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη θα αναπτύξει το αμερικανικό Πεντάγωνο στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δηλώσεις  αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας. Η ενίσχυση των...

Μητσοτάκης: Πραγματικότητα το Κτηματολόγιο το 2025

Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής...

Φωτιά στην Κορινθία: Αεροσκάφη από Ιταλία και Κροατία για συνδρομή

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας συνδρομής για την αντιμετώπιση της φωτιάςστην Κορινθία, προέβη η Γενική Γραμματεία...

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Η καθοδική πορεία των τιμών σε ενέργεια και η μείωση του ρυθμού ανόδου στον κλάδο των υπηρεσιών φαίνεται να συνέβαλαν στην επιβράδυνση του πληθωρισμού στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!