18.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 15:01

Κυπριανού: Υπό τις παρούσες συνθήκες ο Γκουτέρες δεν θα συγκαλέσει νέα 5μερή

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα συγκαλέσει νέα άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό, εάν οι συνθήκες παραμένουν ως έχουν, εκτίμησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, που κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαφυλάξει ως «κόρη οφθαλμού» το πλαίσιο Γκουτέρες, να μην υπαναχωρήσει από συγκλίσεις και να είναι πειστικός και συγκεκριμένος στις θέσεις που διατυπώνει. Μίλησε επίσης για παρασκήνιο όσον αφορά την σύγκλιση της πρόσφατης πενταμερούς.

Σύμφωνα με ενημέρωση από ευρωπαϊκές πηγές, είπε ο κ. Κυπριανού απαντώντας σε ερωτήσεις, η ΕΕ άσκησε πιέσεις στα ΗΕ για την πραγματοποίηση αυτής της άτυπης συνάντησης «στην προσπάθειά της να διατυπώσει θετικά δεδομένα που θα της επέτρεπαν να διαμορφώσει μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Αποδείχθηκε ότι η εντύπωση που είχε η ΕΕ ότι θα μπορούσε να επιδράσει πάνω στην Τουρκία για να την μετακίνηση από τις απαράδεκτες αξιώσεις, δεν ήταν αποτέλεσμα μιας αντικειμενικής ανάλυσης των δεδομένων». Η Τουρκία επέμενε σε απαράδεκτες αξιώσεις, πρόσθεσε.

Σε διάσκεψη Τύπου για το Κυπριακό στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι η άτυπη διάσκεψη της Γενεύης δεν πέτυχε το βασικό στόχο που είχε τεθεί, δυστυχώς δεν άνοιξε το δρόμο για ουσιαστική διαπραγμάτευση. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, πρόσθεσε, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για δημιουργία κοινού εδάφους, ανέστειλε την προσπάθεια και έδωσε περιθώριο μερικών μηνών με την ελπίδα ότι μια επόμενη άτυπη διάσκεψη θα επιτύχει το στόχο για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση.

Αναμφίβολα, είπε ο κ. Κυπριανού, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία φέρουν την ευθύνη για την άδοξη κατάληξη της διάσκεψης εμμένοντας στη θέση για δύο κράτη, κάτι που δεν άφηνε κανένα περιθώριο για θετική εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απέρριψαν την τουρκική θέση για δύο κράτη. Και ο κ. Γκουτέρες εξήγησε το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα να παρεκκλίνει από το πλαίσιο των ψηφισμάτων και την εντολή που έχει από  το Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ευρύτερα η διεθνής κοινότητα απορρίπτουν τη λύση δύο κρατών. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό. Πόσο μάλλον σε έκφραση ικανοποίησης» συμπλήρωσε.

Από την απόρριψη των δύο κρατών μέχρι τη λύση που να απελευθερώνει και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας υπάρχει μεγάλη απόσταση να διανυθεί, δήλωσε αναφέροντας ότι οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και κρίσιμης σημασίας. Ναι μεν η διεθνής κοινότητα απορρίπτει λύση δύο κρατών, αλλά όλο και περισσότεροι ζητούν από την ελληνοκυπριακή πλευρά να διανύσει κάποια απόσταση με το σκεπτικό ότι πρέπει να σωθεί το γόητρο της τουρκικής πλευράς, πρόσθεσε. «Δεν θέλω και δεν είναι σωστό ούτε σκόπιμο να μιλήσω πιο συγκεκριμένα αλλά εκείνο που συμβαίνει είναι να γίνονται νύξεις για τροποποίηση υφιστάμενων βασικών συγκλίσεων σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς» είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, επιβάλλεται να μην περιορίζεται σε παθητικό και αμυντικό ρόλο αλλά να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν πρέπει να υποχωρήσει σε ζητήματα επί των οποίων υπάρχει σύγκλιση και ιδιαίτερα σε βασικά ζητήματα. «Την ίδια ώρα πρέπει να αντιληφθεί ότι αν ο ίδιος συνεχίσει να ανοίγει συγκλίσεις, δίνει αφορμές στην τουρκική πλευρά αλλά και σε άλλους να πράττουν το ίδιο».

Αν κάτι πρέπει να διδαχτούμε από την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης είναι ακριβώς αυτό. Η πιο αποτελεσματική ασπίδα μπροστά στις μεθοδεύσεις που σύντομα θα βρούμε μπροστά μας είναι ακριβώς η αταλάντευτη εμμονή στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις συγκλίσεις και ταυτόχρονα, αν και όταν έρθει η ώρα, η υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων αποκλειστικά και μόνο στα εκκρεμούντα ζητήματα του πλαισίου Γκουτέρες το οποίο πρέπει να σώσουμε και να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, είπε ο κ. Κυπριανού.

Όσον αφορά το γιατί φτάσαμε ως εδώ, από το Κραν Μοντάνα στα τετελεσμένα της Τουρκίας στο Βαρώσι και την ΑΟΖ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η απάντηση βρίσκεται «στη μη ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών, στις αντιφάσεις και στις παλινδρομήσεις που χαρακτηρίζουν τη στάση του κ. Αναστασιάδη τα τελευταία χρόνια. Χωρίς ούτε μια στιγμή να παραγνωρίζουμε τις βαρύτατες ευθύνες της κατοχικής δύναμης, η σημερινή άκρως ανησυχητική και απογοητευτική  κατάσταση όπως τη ζήσαμε και στην άτυπη διάσκεψη δεν είναι καθόλου άσχετη με τους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη στο Κρανς Μοντανά και στα άγονα χρόνια που ακολούθησαν».

Κάλεσε δε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει υπόψη τις προτάσεις του ΑΚΕΛ του περασμένου Δεκεμβρίου και «μόνο θετικά μπορούν να προκύψουν». «Επιμένουμε ότι για να είναι πειστικός ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να είναι ξεκάθαρος στις θέσεις του. Δίχως υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών να καταστήσει σαφή την αποφασιστικότητα του να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σύντομα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των συγκλίσεων» είπε.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι ως κόμμα θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προς τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα με στόχο να ανατραπούν οι απαράδεχτες τουρκικές αξιώσεις και να επανέλθει το Κυπριακό στη συμφωνημένη βάση λύσης. Λόγω των Βουλευτικών εκλογών, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση, οι δράσεις με την τ/κ κοινότητα θα γίνουν μετά και ήδη, είπε, είχαν συζήτηση γι’ αυτό με τα κόμματα ΡΤΚ και ΚΚΔ.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με την πρόταση Τατάρ που κατατέθηκε γραπτώς, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι απορρίφθηκε από τον ΓΓ και το ΣΑ, οι οποίοι μαζί με την ΕΕ, ξεκαθάρισαν ότι λύση δυο κρατών δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή. Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Γκουτέρες σε τετραγωνισμό του κύκλου στην πολιτική, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ερμηνεύει ως αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ πως το Κυπριακό είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, παρόμοια με αυτό όμως προβλήματα λύθηκαν στο παρελθόν, και μπορεί κι αυτό. Το ΑΚΕΛ, σημείωσε, δεν πρόκειται να δεχθεί τίποτε άλλο από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καθορίζουν το πλαίσιο λύσης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι κάποιοι εδώ αλλά και στην Τουρκία λένε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους μίλησε για λύση δύο κρατών. «Εσείς θεωρείτε ότι αυτό το πράγμα μπορεί να φύγει από το τραπέζι και να μην αφήσει προβλήματα, επακόλουθες συνέπειες μια τέτοια προσέγγιση; Πρώτα και κύρια χάνεις την αξιοπιστία σου και κατά δεύτερον δίνεις το δικαίωμα στον άλλον να σου πει ότι ‘αφού το έβαλες εσύ, ανεξάρτητα με το αν μετάνιωσες, εγώ θα το επαναφέρω’» είπε. Έχει τεράστια σημασία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να πείθει για την ετοιμότητα να συζητήσει στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση που προκάλεσε στην τ/κ κοινότητα η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη στις 97.000 Τ/κ που έχουν διαβατήριο της ΚΔ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «πολύ λανθασμένα ο κ. Αναστασιάδης έχει ανοίξει αυτό το θέμα. Οι Τ/κ είναι πολίτες της ΚΔ, έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της ΚΔ». Οι διαδοχικές κυβερνήσεις που το έπραξαν ήταν υποχρεωμένες, πρόσθεσε. Οι συζητήσεις που διεξάγονται στα κατεχόμενα δείχνουν το μέγεθος της υποκρισίας κάποιων Τ/κ πολιτικών, όπως ο κ. Τατάρ, κατέληξε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε στον κ. Τατάρ για την αντίδρασή του στην φράση «συμπολίτες» και δεν εννοούσε ότι είναι μεμπτό να έχουν διαβατήριο της ΚΔ, ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι «ο Πρόεδρος έπρεπε να το ξεκαθαρίσει αυτό».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!