6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 22:55

Κυπριακό: Τα κόμματα είπαν τις απόψεις του χωρίς κοινό ψήφισμα

Συνεχίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου, στη Γενεύη. Κατά την απογευματινή συνεδρία η συζήτηση διεξήχθη με τοποθετήσεις Βουλευτών.

Στο τέλος των ομιλιών επρόκειτο να τεθεί προς έγκριση από την Ολομέλεια σχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό προς στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, αλλά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέσυρε το προσχέδιο ψηφίσματος. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, μπορεί να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας ένα ψήφισμα την ερχόμενη εβδομάδας.

Λαμβάνοντας τον λόγο σε σχέση με το σχέδιο ψηφίσματος ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό κατατέθηκε σε μια προσπάθεια να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τη συζήτηση που διεξήχθη στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας και να βγει ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και προς στήριξη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι το κείμενο έχει διαμορφωθεί για να ικανοποιεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ικανοποιώντας κατ΄ ελάχιστον τις θέσεις του ΑΚΕΛ. Είπε ότι από τις διαβουλεύσεις που διενεργήθηκαν δεν δημιουργήθηκε ευρύτερη συναίνεση. Ανέφερε ακόμη πως δεν είναι σωστό να εγκριθεί ψήφισμα από την Ολομέλεια την ώρα που απουσιάζουν οι μισοί βουλευτές από τη συνεδρία και απέσυρε το ψήφισμα.

Μπορεί να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας ένα ψήφισμα την ερχόμενη εβδομάδας είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι συμφωνεί ότι η συμμετοχή των Βουλευτών δεν είναι τέτοια, για να στείλει το απαιτούμενο μήνυμα. Είπε ότι το «αποδυναμωμένο κείμενο» δήλωσαν ετοιμότητα να ψηφίσουν μόνο ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί και να κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας ένα καθαρό ψήφισμα για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, στη βάση των παραμέτρων Γκουτέρες.

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αφού συμφώνησε με την επισήμανση για την μειωμένη παρουσία των βουλευτών, ανέφερε ότι το σχέδιο ψηφίσματος  κατατέθηκε χθες και δεν υπήρξε χρόνος να μελετηθεί και να τύχει της δέουσας επεξεργασίας. Πρόσθεσε πως μπορεί να μελετηθεί επαρκώς ένα ψήφισμα και να εγκριθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων  – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως τέτοιου είδους ψηφίσματα για να έχουν τη δυναμική που πρέπει, πρέπει να είναι ομόφωνα. Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι είναι καλύτερα να μην εγκρίνονται ψηφίσματα «στο πόδι».

Κατά τη συζήτηση για τις επικείμενες εξελίξεις ενόψει της πενταμερούς, πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής  της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιώργος Προκοπίου. Ο κ. Προκοπίου είπε ότι ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης που διέρχεται το Κυπριακό είναι υψίστης σημασίας να σταλεί το μήνυμα ενότητας. Πρόσθεσε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές του ελληνισμού.

Ο κ. Προκοπίου διατύπωσε τη θέση ότι χωρίς ο στόχος να εκφεύγει από την ειρηνική λύση, επιβάλλεται να υπάρχει ισχυρή αμυντική θωράκιση ως αποτελεσματικό διπλωματικό εργαλείο. Ανέφερε επίσης ότι με τη λύση του Κυπριακού πρέπει να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και του κοινοτικού κεκτημένο. Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης καθώς ξεπεράστηκαν οι κόκκινες γραμμές και εξέφρασε την ελπίδα ότι η γειτονική χώρα θα μας εκπλήξει θετικά.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνά διερωτήθηκε γιατί υπάρχουν τόσες πολλές διαφωνίες σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού. Είπε πως θα πρέπει να διατρέξουμε ένα λεξικό για την ερμηνεία των όρων που χρησιμοποιείται για την επιδιωκόμενη λύση. Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται αλληλοσεβασμός στο διάλογο και να κατανοήσουμε ότι δεν συζητούμε για τα «αμπελοχώραφα του παππού μας», αλλά για τα δίκαια του κυπριακού λαού και των προσφύγων.

Παρατήρησε ότι κατοχυρώσαμε και τον όρο που χρησιμοποιούν για την κατεχόμενη Αμμόχωστο, μιλώντας για «Βαρώσια» τους όρους που επέβαλαν οι Τούρκοι. Είπε επίσης πως όπως πάμε θα βρεθούμε να ζητούμε συγνώμη επειδή φύγαμε από τα σπίτια μας.  Διερωτήθηκε αν έχουμε αποφασίσει με ποιον θα κάνουμε συνεταιρισμό, αν θα είναι με την Τουρκία ή με τους Τ/κ.  Ανέφερε ακόμα ότι η τελευταία γραμμή άμυνας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και η δικαιοσύνη, με την απαίτηση  να πάνε οι Κερυνιώτες στην Κερύνεια και οι Τ/κ στον Μουταλλο.  Διερωτήθηκε επίσης ποιος είναι ο εξωτερικός παράγοντας που επικαλούμαστε, προσθέτοντας πως αυτοί είναι οι Βρετανοί ή και Αμερικανοί που υπερασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι λέχθηκε και λέγεται ότι Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι λύση τουρκική και εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα, και διερωτήθηκε, αφού είναι έτσι γιατί δεν την αποδέχεται η τουρκική πλευρά, που επιδιώκει λύση δύο κρατών. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά πιέζεται για κυριαρχική ισότητα και πρόσθεσε ότι αυτοί που επιδιώκουν την κυριαρχική ισότητα πραγματεύονται λύση δύο κρατών.

Είπε ακόμα ότι η περίοδος του διαπραγματευτικού κενού από το Κραν Μοντάνα μέχρι σήμερα είναι πολύ διδακτική και διδάσκει ότι το στάτους κβο δεν είναι μια στατική κατάσταση, αλλά διολισθαίνουσα. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να βολευόμαστε με το στάτους κβο. Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το διακύβευμα είναι λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη ή διχοτόμηση.  Απαντώντας στο ερώτημα αν πρέπει να πάμε στην πενταμερή, διατύπωσε τη θέση ότι δεν μπορείς να μην πας σε διάσκεψη όταν σε προσκαλεί αυτός του οποίου επικαλείσαι και ζητάς τη βοήθεια.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου λέγοντας ότι θα προσεγγίσει τις εξελίξεις με εποικοδομητική διάθεση, πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί τέρμα στο αυτομαστίγωμα.  Ανέφερε ότι στον διάλογο μπορούμε να είμαστε όλοι χρήσιμοι ώστε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Σχολιάζοντας διατυπωθείσες θέσεις ότι η λύση ΔΔΟ θα δημιουργήσει ρατσιστικό καθεστώς που εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα και ότι πάμε να αποδεχτούμε συνομοσπονδία, διερωτήθηκε τι άλλο προτείνουν εκτός από να ενσπείρουν φοβικότητα.

Ο κ. Γεωργίου είπε επίσης ότι ο λαός θέλει αλήθειες και να του δώσουμε καθαρή εικόνα και ανέφερε ότι  θεμέλιο ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο δικοινοτικός της χαρακτήρας. Πρόσθεσε ότι  Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι αυτό που ζούμε από το 1964 μέχρι σήμερα, αλλά αυτό που ορίζεται από τη συνθήκη εγκαθίδρυσης. Η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι έχουν οργανώσει τη ζωή τους σε δύο περιφέρειες, συνέχισε και εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι λύση η μη λύση, αλλά «αυτοκτονία». Επιπλέον είπε ότι πρέπει οι Τ/κ να απογαλακτιστούν από την Τουρκία.

Ο Μαρίνος Μουσιούττας, βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κυπριακό είναι το ύψιστο πολιτικό ζήτημα, το οποίο κρατάει την χώρα μας όμηρο των σχεδίων της Τουρκίας σχεδόν μισό αιώνα τώρα. Ανέφερε ότι οι συνθήκες μέσα στις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στην άτυπη πενταμερή δεν είναι οι κατάλληλες, αλλά πρόκειται για δρόμο γεμάτο εμπόδια στημένα από την Τουρκία, συνιστώντας ένα πολύ δύσκολο σκηνικό που δεν προδιαγράφει ευοίωνο αποτέλεσμα, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να ωραιοποιήσουν την κατάσταση.

Ο κ. Μουσιούττας είπε ακόμα πως θέλουμε για την πατρίδα μας ό,τι θα ήθελε κάθε λαός από την Αμερική έως την Ιαπωνία για τη δική τους πατρίδα, δηλαδή να είναι ελεύθερη, ακέραιη και κυρίαρχη,  κοινό σπίτι όλων των Κυπρίων χωρίς προστάτες και επικυρίαρχους. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση να αναμένει τη λύση για να βοηθήσει τους πρόσφυγες και ότι πρέπει να διεκδικήσουμε ως χώρα ειδικά βοηθήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγο της τουρκικής κατοχής, και την αδυναμία της χρήσης της περιουσίας που είναι βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, είπε πως έχουμε φθάσει στα «έσχατα των καιρών» και όποιος δηλώνει προσηλωμένος στην ελληνική επανάσταση και τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59 εκφοβίζεται ως εθνικιστής. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τοποθετείται χωρίς να καταλογίζει οτιδήποτε στον οποιονδήποτε  σε σχέση με τις θέσεις που πρεσβεύει και ανέφερε ότι το Κυπριακό σήμερα είναι η κατοχή, οι 200.000 πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι, οι αγνοούμενοι και ο κατοχικός στρατός.

Περαιτέρω ο κ. Κουλίας διατύπωσε τη θέση ότι η Τουρκία «δεν πρόκειται να το κουνήσει ρούπι» από τη θέση ότι η Κύπρος είναι σημαντική για την πολιτική της και απώτερός της στόχος είναι η εθνοκάθαρση. Εξέφρασε την άποψη ότι ορθώς ο Υπουργός Εσωτερικών τοποθέτησε το συρματόπλεγμα στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, ώστε να ανακόψει την προώθηση παράτυπων μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε ότι το πρόβλημα μας είναι ότι «ούτε διζωνική, ούτε τριζωνική λύση» θα αποδεχτεί η Άγκυρα επειδή «θέλει την Κύπρο ολόκληρη». Δήλωσε ακόμα πως παρόλο που διαφωνεί με την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, επικροτεί τις συμφωνίες που συνήψε με τα γειτονικά κράτη.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι το 1974  η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει παράνομα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι η πατρίδα μας δεν χρειάζεται επανένωση, αλλά απελευθέρωση από τα τουρκικά στρατεύματα. Είπε ότι η ΔΔΟ διαχωρίζει την Κύπρο με «απαρτχάιντ» και παρατήρησε ότι πρόσφυγες που στην πλειοψηφία τους είναι προχωρημένης ηλικίας, «όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα πατρογονικά τους εδάφη».

Παρέθεσε στη συνέχεια τους λόγους για τους οποίους το ΕΛΑΜ δεν θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πενταμερή, λέγοντας ότι η παρουσία των πολιτικών δυνάμεων στη Γενεύη θα προσδώσει επίσημη υπόσταση σε μια άτυπη διάσκεψη, θα αποστερήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη δυνατότητα να κάνει χρήση της επιστροφής του στην Κύπρο για να διαβουλευθεί με τις πολιτικές δυνάμεις και επειδή το ΕΛΑΜ διαφωνεί με τη λύση ΔΔΟ.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε σε μια «διχοτομική καθημερινότητά» στο σημερινό «απεχθές status quo», που μέχρι πριν λίγα χρόνια το θεωρούσαν όλοι μη βιώσιμο και «τώρα ετοιμάζονται να το βαπτίσουν «χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία».

«Νομίζουν ότι θα γίνει βιώσιμο και αειφόρο με μια τέτοια αλχημεία; Αν έτσι νομίζουν- όσοι το νομίζουν- σίγουρα βρίσκονται σε πλάνη επικίνδυνη και θανατηφόρα. Αν η λύση δεν ανατρέπει τη διχοτόμηση, τότε για ποια λύση μιλάμε; Και για ποια καθημερινότητα;  Και τι να την κάνω αυτή την διχοτομική καθημερινότητα που θέλετε να μας επιβάλλετε μέσω μιας τάχα λύσης του Κυπριακού;» διερωτήθηκε καταλήγοντας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε στη δική του ομιλία ότι ναι μεν την ευθύνη για μη λύση του Κυπριακού φέρει η Τουρκία, αλλά για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, όπως θέλουμε όλοι, «τότε θα πρέπει η Τουρκία να κάνει πολλές και συγκεκριμένες υποχωρήσεις».

«Γι’ αυτό το λόγο, καλούμε για ακόμα μια φορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εισακούσει τις εκκλήσεις μας για συλλογική και συνολική εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής, ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεκδίκησης λύσης του Κυπριακού, που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε στη δική του ομιλία ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να επιδιώξει λύση, «αφού κατέχει το βορρά, ελέγχει στρατιωτικά την Κύπρο με τον στρατό κατοχής και ασκεί επικυριαρχία στις ελεύθερες περιοχές» και συμπλήρωσε ότι «μέσα σε αυτές τις συνθήκες προχωρούμε στη πενταμερή και ζητούμε να συνεχίσει από εκεί που διακόπηκε».

«Πού έμεινε όμως αυτή και που διακόπηκε; Σε όλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυθαίρετα πρόσφερε στην Τουρκία προκειμένου να συνεχίσει ένα θνησιγενής διάλογος μια θνησιγενής διαδικασία της πενταμερούς. Τι άλλαξε για να πετύχει αυτή τη φορά η πενταμερής;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η διζωνική ομοσπονδία δεν είναι δεν είναι συμβατή ούτε με ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε με την απελευθέρωση, ούτε με την επανένωση.

Εξάλλου, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στην τοποθέτηση ότι αν δοθεί στους Τ/κ η πολιτική ισότητα όπως την εννοεί η Άγκυρα και όχι όπως λένε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών η Τουρκία θα είναι διαλλακτική και είπε ότι «αυτό το έργο το ξαναζήσαμε, το ξαναείδαμε, αλλά όπως σε πολλά άλλα σε αυτό τον τόπο, ποτέ δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας και ποτέ δεν διορθώνουμε την πορεία μας».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε οδεύοντας προς τη Γενεύη αφού αποδεχθήκαμε την πενταμερή είναι να ιεραρχήσουμε αυτά που καίνε την ε/κ πλευρά, που είναι τα στρατεύματα, που είναι οι εγγυήσεις που είναι η επιστροφή των εδαφών. Αν θα πάμε να συζητήσουμε την πολιτική ισότητα με την αφελή προσδοκία ότι αυτό θα το ανταλλάξουμε στο τραπέζι των συνομιλιών με καλή θέληση από την πλευρά της Τουρκίας θα έχουμε ξανά επανάληψη αυτών που ζήσαμε και στο Κραν Μοντανά αλλά και σε άλλες διασκέψεις» κατέληξε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης επέκρινε την πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό λέγοντας ότι «μας έχει μείνει η κατοχή ‘αγγονίν’ στα 47 χρόνια και η Τουρκία προχωρεί σχεδόν ανενόχλητη και στα Βαρώσια και στην ΑΟΖ και είμαστε μια ανάσα από τη διχοτόμηση. Ο καραβοκύρης του πλοίου άλλαξε πορεία ή συνεχίζει να μας οδηγεί στα βράχια» διερωτήθηκε.

Καλωσορίζοντας, όπως είπε, τον ΔΗΣΥ στον πατριωτικό ρεαλισμό, ο κ. Λουκαΐδης ζήτησε από τον ΔΗΣΥ να απευθυνθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για «να αλλάξει πορεία για να μην γκρεμοτσακιστεί το καράβι που λέγεται Κύπρος» γιατί τα αποτελέσματα θα είναι οικτρά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης – την ομιλία του οποίου στην Ολομέλεια διάβασε ο Ονούφριος Κουλλά, αφού ο ίδιος είναι σε αυτοπεριορισμό καθώς ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού – είπε πως «δεν υπάρχει λογική στις απόψεις πολιτικών δυνάμεων που εισηγούνται να μην ανταποκριθούμε στην πρόσκληση Γκουτέρες» και πρόσθεσε ότι είναι πολύ καλά γνωστό ότι η παράταση του αδιεξόδου στο Κυπριακό θρέφει την αυθαιρεσία της Τουρκίας και τις έκνομες ενέργειες για επιβολή κανόνων ισχύος αντί του διεθνούς δικαίου.

«Η Κύπρος είναι περισσότερο εκτεθειμένη όσο συντηρείται το αδιέξοδο. Θέση μου είναι ότι θα πρέπει να προσέλθουμε στη διάσκεψη με καθαρό μυαλό και χωρίς υστεροβουλίες για το τι επιδιώκουμε. Η προσπάθεια επανένωσης μέσω της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!