Στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη και διαπραγματευτή, Εργκιούν Ολγκούν.
Το ΓΤΠ αναφέρει ότι η εφημερίδα Γκιουνές δημοσιεύει δηλώσεις του κ. Ολγκιούν στον «Μπαϊράκ», όπου επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα.
Δεν έχει ακόμα, είπε, ξεκαθαρίσει το μέρος στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Επανέλαβε τη θέση της τ/κ πλευράς για την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής των δύο κυρίαρχων κρατών με ίσο διεθνές καθεστώς. Ίδια είναι και η στάση της Τουρκίας, ανέφερε, λέγοντας ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι ενεργούν από κοινού.
Η πιο υγιής σχέση, υποστήριξε, θα ήταν η συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Υπάρχουν νέες συνθήκες στην Κύπρο. Αν ο σκοπός όλων των πολιτικών κομμάτων στην τδβκ είναι η συνεργασία με τον νότο, αυτό είναι που λέει και η προεδρία της δημοκρατίας μας. Η προεδρία της δημοκρατίας μας ακολουθεί μιαν ρεαλιστική πορεία. Δεν έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Στη διεθνή κοινότητα, υποστήριξε, δεν υπάρχει μία ενιαία κυριαρχία στην σχέση που θα δημιουργήσουν δύο κυριαρχικά ίσες πλευρές, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων θωρώντας ότι είναι κυρίαρχη και συνεχίζει να επιθυμεί να έχει λόγο ως ανώτερη από τους Τουρκοκυπρίους.
Ο κ. Ολγκιούν είπε ότι όλοι οι προηγούμενοι Τουρκοκύπριοι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε πουθενά στο Κυπριακό χωρίς να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι «ακόμα δεν υπάρχει αλλαγή στην ελληνοκυπριακή νοοτροπία».
Μέσα στις συνθήκες που αλλάζουν, οι Τουρκοκύπριοι έχουν λάβει την ξεκάθαρη απόφαση για μια συμφωνία στο καθεστώς της κυριαρχικής ισότητας, συνέχισε ο Εργκιούν Ολγκούν λέγοντας ότι αυτό δεν εμποδίζει την συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους.
Με την έννοια «κυριαρχική ισότητα», είπε, η τουρκοκυπριακή πλευρά κάνει λόγο για μια βάση όπου η έννοια «κράτος» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί έναντι όλου του κόσμου και προβλέπει τη συνεργασία με την «νότια Κύπρο.
Όλοι μιλούν για τη «βούληση των Τουρκοκυπρίων», είπε υποστηρίζοντας ότι η βούληση είναι κυριαρχία και κάλεσε όλους να προστατεύσουν την «κυριαρχία» τους έναντι όλων. «Να ασκήσουμε τη βούληση και έναντι του νότου, όχι μόνο έναντι της Τουρκίας», κατέληξε.
Πηγή: ΚYΠΕ