7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:26

Κυπριακό: Ο Τατάρ με επιστολή στον Γκουτέρες επαναλαμβάνει την τουρκική ρητορική

Υποστηρίζει μια άτυπη πενταμερή συνάντηση του ΟΗΕ για να καθοριστεί εάν υπάρχει ένα νέο κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών για μια βιώσιμη συμφωνία, αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ στην απαντητική επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου επιρρίπτει ευθύνες στην ε/κ πλευρά για την μη εξεύρεση λύσης.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην απαντητική του επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες ο κ. Τατάρ αναφέρει ότι, υπό το φως των νέων συνθηκών στην περιοχή και την Κύπρο, για μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στοχεύει στη δημιουργία μας σχέσης συνεργασίας που να βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη, τα οποία θα έχουν ίσο διεθνές καθεστώς, όπως εξήγησε και στην Τζέιν Χολ Λουτ κατά την συνάντησή τους.

Στην επιστολή του, μαζί με τις ευχές  για τα Χριστούγεννα και τον νέο χρόνο, ο Τ/κ ηγέτης υποστηρίζει ότι η αναζήτηση μιας ομοσπονδιακής λύσης διαρκεί δεκάδες χρόνια και όλες οι προσπάθειες των ΓΓ των ΗΕ, οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες τους, παρεμποδίστηκαν από την ε/κ πλευρά.

Στο Κραν Μοντάνα, ανέφερε, παρά την ευελιξία και την καλή πρόθεση της τ/κ πλευράς και της Τουρκίας, η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα εμπόδισαν την εξεύρεση λύσης για την οποία δεν είχαν πρόθεση και προσπάθησαν να συνεχιστεί το στάτους κβο.

Στις 28 Μαΐου 2004, στην έκθεσή του ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν προς το ΣΑ, είχε επισημάνει ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε τον διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τ/κ και σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η ε/κ πλευρά δεν είχε απορρίψει μόνο το σχέδιο των ΗΕ, αλλά και την ίδια τη λύση.

Επανέλαβε το επιχείρημά του ότι το 1963 με την δύναμη των όπλων οι Ε/κ κατέλαβαν την Κυπριακή Δημοκρατία που είχε ιδρυθεί από δύο ίσους λαούς – κατά την έκφρασή του – και χρησιμοποιούν ως πλεονέκτημα την αναγνωρισμένη κυβέρνηση, συνεχίζοντας τον δρόμο τους ως Κυπριακή Δημοκρατία και προτίμησαν να συνεχίσουν με το καθεστώς που θεωρείται ως “μη βιώσιμο”.

Με το πρόσχημα της διαπραγμάτευσης της ομοσπονδιακής λύσης, η διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι μια κάλυψη για τη συνέχιση του στάτους κβο και η ε/κ πλευρά το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα, υποστήριξε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι «οι κρυφές πεποιθήσεις της ε/κ πλευράς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Για τον Τ/κ ηγέτη δεν τίθεται θέμα να συνεχιστεί η διαδικασία από εκεί όπου σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα. «Μια διαδικασία, που θα βασίζεται σε ένα νέο κοινό έδαφος, θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και για να έχει νόημα θα πρέπει να έχει και χρονοδιάγραμμα».

Η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση που θα καθορισθεί, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός οράματος που θα αγκαλιάσει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι η πιο κατάλληλη επιλογή για το φυσικό αέριο είναι το εμπόριο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη με την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού.

Ο Ερσίν Τατάρ κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ να βοηθήσει ώστε να πεισθεί και η ε/κ πλευρά υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο νησί και να προσεγγίσει με «ανοικτές ιδέες μια φόρμουλα συνεργασίας που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στα δύο κράτη».

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, οι προσπάθειες λύσης βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής και για να επιτευχθεί μια τελική λύση στο πρόβλημα, ευθύνη όλων των ενδιαφερομένων είναι να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!