Είναι πρόκληση το ΑΚΕΛ να κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνησης με ανυπόστατους και αόριστους ισχυρισμούς για διαφθορά ή κατάχρηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση προχωρά «λόγοις και έργοις» στη διερεύνηση όλων των υποθέσεων πολιτογράφησης μέσω του ΚΕΠ και ότι ο καθένας θα κριθεί από τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας σε απάντησή του στο ΑΚΕΛ ο κ. Κούσιος αναφέρει ότι «είναι πρόκληση από το ΑΚΕΛ, του οποίου στελέχη συνελήφθησαν να συνωμοτούν για να ξεγελάσουν το σύστημα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), για να θησαυρίσουν, αλλά και επί διακυβερνήσεων του οποίου είχε δημιουργηθεί το ΚΕΠ και παραβιάζονταν όροι και κανονισμοί του, να κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση, με ανυπόστατους και αόριστους ισχυρισμούς για διαφθορά ή κατάχρηση του Προγράμματος».
Τα πιο πάνω, προσθέτει, «δεν αποτελούν ανυπόστατους ισχυρισμούς και συκοφαντίες, όπως αυτά στα οποία επιδίδεται το ΑΚΕΛ, αλλά καταγράφονται στα παραρτήματα 1 και 2 του πορίσματος Καλογήρου, με συγκεκριμένη αλληλογραφία Ακελικών Υπουργών, ώστε να μπορέσουν επενδυτές που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, να πάρουν υπηκοότητα. Επενδυτές, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι αντιμετώπιζαν και ποινικές υποθέσεις στο εξωτερικό».
Ταυτόχρονα, συνεχίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «το ίδιο το ΑΚΕΛ εκμεταλλευόταν τις πολιτογραφήσεις, ενώ στενοί συνεργάτες Υπουργών των διακυβερνήσεων του ακολουθούσαν την ίδια πρακτική».
Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο «είναι το ΑΚΕΛ που συγκρούστηκε με θεσμούς, όπως τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Ορφανίδη, μια σύγκρουση που στοίχισε δισεκατομμύρια ευρώ στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της σε οικονομικές ζημιές, με το κούρεμα του ελληνικού χρέους χωρίς αντιστάθμισμα για τις κυπριακές τράπεζας. Και είναι το ΑΚΕΛ που πρότεινε τη δημιουργία Ελεγκτικού Συνεδρίου για να αντικαταστήσει τον Γενικό Ελεγκτή».
Θέτει παράλληλα το ερώτημα αν «η πολιτική αυτή του ΑΚΕΛ έχει τώρα αλλάξει για κομματικούς λόγους και μικροπολιτικές«»;
«Η Κυβέρνηση προχωρά λόγοις και έργοις στη διερεύνηση όλων των υποθέσεων πολιτογράφησης μέσω του ΚΕΠ, με τον διορισμό από τον Γενικό Εισαγγελέα ερευνητικής επιτροπής, με την αποστέρηση υπηκοοτήτων και τη διερεύνηση από την Αστυνομία ποινικών υποθέσεων μετά την έκθεση Καλογήρου», σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, καταλήγοντας ότι «ο καθένας θα κριθεί από τα αποτελέσματα».