Παραλήρημα εθνικισμού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο επέδειξαν σήμερα ο Ερντογάν και οι εγκάθετοι του στο ψευδοκράτος, όπου οργάνωσαν μια προκλητικότατη φιέστα.
Στην ομιλία του ο κατοχικός ηγέτης Ε. Τατάρ αναφέρθηκε στο άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τ/κ διοίκηση, ισχυριζόμενος ότι στο παρελθόν η ε/κ πλευρά απέρριψε προτάσεις για την επιστροφή της πόλης. «Πραγματοποιήσαμε αυτό το βήμα για την ανθρωπότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος της τ/κ πλευράς είναι η επιστροφή των ιδιοκτητών περιουσιών στην περιοχή.
Από την πλευρά ατού ο Πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε αμέσως μετά τον κ. Τατάρ. Ο κ. Ερντογάν αναρωτήθηκε για ποιους λόγους τόσα χρόνια τα Βαρώσια παρέμειναν δίχως τους κατοίκους της. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην εμπλοκή της λεγόμενης Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας στο εγχείρημα του ανοίγματος της πόλης. Επίσης, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην προοπτική της αποζημίωσης των ιδιοκτητών περιουσιών.
Στη συνέχεια ο Ερντογάν φωτογραφήθηκε στην παραλία του Βαρωσιού, μαζί με την σύζυγο του, μπροστά από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα είναι χαρακτηριστικά του κλίματος που επικράτησε :
Την ίδια ώρα τουρκικός στρατός εμφανίστηκε στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, παρελαύνοντας με τουρκικές σημαίες και σημαίες του ψευδοκράτους.
Και η οθωμανική στρατιωτική μπάντα στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Το σόου περιλάμβανε και παραδοσιακούς χορούς στη Λευκωσία τους οποίους παρακολουθούν Ερντογάν και Τατάρ.
Ερντογάν: Yπεύθυνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό η Ε.Ε
Ο Ερντογάν στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στα κατεχόμενα με τον όρο «το δεύτερο ανεξάρτητο κράτος του τουρκικού έθνους μετά την Τουρκική Δημοκρατία».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ερντογάν έκανε λόγο για δίκαιη, βιώσιμη λύση, η οποία είναι προτεραιότητα της τουρκικής πλευράς. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά κατέβαλλε προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, η στάση της ε/κ πλευράς, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ερντογάν, υπήρξε αρνητική. Το 2017 η ε/κ πλευρά «τράπηκε σε φυγή από το τραπέζι» δίχως να επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία, τον πλούτο, ακόμη και τα νοσοκομεία, ισχυρίζεται ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό και την ΕΕ, με το σκεπτικό ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι «προεδρικές εκλογές» έδειξαν ότι η πλειοψηφία των τ/κ ζητά λύση δυο κρατών.
Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να εμπιστεύεται παράγοντες της τ/κ πλευράς, οι οποίοι καταγγέλουν τον τ/κ ηγέτη στην ε/κ πλευρά. «Όλοι γνωρίζουν την κατάληξη αυτής της εξέλιξης», δήλωσε σε απειλητικό τόνο ο Πρόεδρος της Τουρκίας.
Για το Βαρώσι, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η νέα κίνηση της τουρκικής πλευράς έρχεται να εξασφαλίσει τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών-παραγόντων.
Σε ότι αφορά το ενεργειακό, ο κ. Ερντογάν άσκησε κριτική στην ε/κ πλευρά και στην ΕΕ. Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι καμία εξίσωση στην Α. Μεσόγειο, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και την τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να σημειώσει επιτυχία. Η τουρκική πλευρά τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης λύσης σε αυτό το ζήτημα και αυτήν την ώρα επιχειρεί να εμποδίσει την παραβίαση των δικαιωμάτων της από την ε/κ πλευρά. Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ακόμη την πρόταση του για μια διάσκεψη για την Α. Μεσόγειο. Η Τουρκία εύχεται ότι η ΕΕ δεν θα δυσχεράνει αυτό το εγχείρημα.
Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί μια «δίκαιη συμφωνία».
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών για την μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα. Επίσης ανακοίνωσε και τη δημιουργία ενός νέου «προεδρικού μεγάρου» στα κατεχόμενα.
Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Καραμπάχ. Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο Ερσίν Τατάρ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.
Τατάρ: «Ίση κυριαρχία», στην φόρμουλα δύο κρατών
Ο Τατάρ ισχυρίζεται στην ομιλία του ότι η θέση-στρατηγική της ε/κ πλευράς δεν έχει αλλάξει από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Στόχος της ε/κ πλευράς είναι η ενσωμάτωση των τ/κ με ένα είδος αυτονομίας στο «ε/κ κράτος», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Τατάρ δηλώνει ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Ωστόσο στο νέο τραπέζι διαπραγματεύσεων θα πρέπει να υπάρχουν νέες φόρμουλες λύσεις. Θα πρέπει να αλλάξουν οι παράμετροι του ΟΗΕ. Ο Τατάρ αναφέρεται σε «ίση κυριαρχία», στην φόρμουλα δύο κρατών.
Επίσης, κανείς δεν πρέπει να αναμένει από την τ/κ πλευρά την κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων, την αποκοπή των δεσμών με την Τουρκία.
Ο Τατάρ ευχαριστεί την Τουρκία για το νέο νοσοκομείο πανδημίας, το οποίο εγκαινιάζει σήμερα ο Ερντογάν και το νερό που φτάνει στα κατεχόμενα από την Τουρκία.
Αναφερόμενος στο Βαρώσι, ο Τατάρ ισχυρίζεται ότι η περιοχή είναι γη της «ΤΔΒΚ». Ο ίδιος αναφέρεται στην προοπτική επιστροφής των ιδιοκτητών περιουσίας στο Βαρώσι.
Ο Τατάρ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Και για αυτό το ζήτημα ο Τατάρ επιστρατεύει τον όρο «ίση κυριαρχία» και την ίδια ώρα επαναλαμβάνει την πρόταση του προς την ε/κ πλευρά για συνεργασία.
«Οι τ/κ δεν θα παραιτηθούν από το ανεξάρτητο κράτος τους, την κυριαρχία τους, τις τουρκικές εγγυήσεις», το τελικό μήνυμα του Τατάρ.
Οι Ερντογάν και Τατάρ πάνω σε στρατιωτικό όχημα. Σημειώνεται ότι επί ηγεσίας Μουσταφά Ακιντζί είχε καταργηθεί η χρήση στρατιωτικών οχημάτων από τον τ/κ ηγέτη κατά την διάρκεια των τελετών.
Ο Ερντογάν μαζί με τον Τατάρ στην έναρξη της τελετής για την ίδρυση της λεγόμενης τδβκ
Άλλο φωτογραφικό υλικό από τη φιέστα :