Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της παραχώρησης διαβατηρίων σε επενδυτές μετά από όσα ανάφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, καλώντας τον Γενικό Ελεγκτή να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες. Συγκεκριμένα ο κ. Χριστοφίδης αποκάλυψε ότι κάποιοι από τους επενδυτές λαμβάνοντας το κυπριακό διαβατήριο έδιναν και εισφορά στον ΔΗΣΥ.
Μάλιστα, ο κ. Χριστοφίδης σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες του, κάλεσε τις αρμόδιες Αρχές να εξετάσουν υπόθεση διαπλοκής και διαφθοράς.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες Χριστοφίδη, πέντε άτομα ή εταιρείες τους που επωφελήθηκαν από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα λαμβάνοντας διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, εισέφεραν στον ΔΗΣΥ συνολικά 205.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, οι εισφορές γίνονταν μερικούς μήνες μετά την πολιτογράφηση των αλλοδαπών που επωφελήθηκαν. Οι εισφορές έγιναν, σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, την περίοδο 2014-2019.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χριστοφίδης, κάνοντας αναφορά και στα ονόματα των αλλοδαπών οι οποίοι φέρονται να έδωσαν χορηγία στον ΔΗΣΥ, ανέφερε τα ακόλουθα:
-Στην πρώτη περίπτωση ο…πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 31/7/2018. Το 2019 εμφανίζεται εισφορά του στον ΔΗΣΥ ύψους 50.000 ευρώ.
-Στη δεύτερη περίπτωση ο …πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 12/12/2016. Το 2018 εμφανίζεται να έχει καταθέσει εισφορά στον ΔΗΣΥ 40.000 ευρώ.
-Στην τρίτη περίπτωση ο… πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 16/7/2014. Ο ίδιος εμφανίζεται με εισφορές στον ΔΗΣΥ 50.000 ευρώ το 2017 και 25.000 το 2016. Σύνολο εισφορών 75.000 ευρώ.
-Στην τέταρτη περίπτωση ο…πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 25/7/2019. Το 2018 παρουσιάζεται με εισφορά προς τον ΔΗΣΥ 20.000 ευρώ.
-Στην πέμπτη περίπτωση ο… πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 26/9/2018. To 2019 η εταιρεία (γίνεται αναφορά στην εταιρεία στην οποία επενδυτής που κατονομάστηκε πιο πάνω παρουσιάζεται ως συνιδιοκτήτης) κατέθεσε εισφορά 20.000 στον ΔΗΣΥ.
Ακόμα, όπως ανάφερε ο κ. Χριστοφίδης:
-Το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι υπέβαλαν 57 αιτήσεις.
-Το δικηγορικό γραφείο Κούσιος Κορφιώτης Παπαχαραλάμπους ΔΕΠΕ υπέβαλε 7 αιτήσεις.
-Νομικός Οίκος Harneys (Αριστοδήμου, Λοϊζίδης, Γιολίτης ΔΕΠΕ) υπέβαλε 7 αιτήσεις. Το συγκεκριμένο γραφείο όπως ανάφερε ο κ. Χριστοφίδης συνδέεται με την πρώην υπουργό Έμιλυ Γιολίτη.
-Δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης και ΣΙΑ ΔΕΠΕ υπέβαλε 272 αιτήσεις. Το γραφείο ανήκει σε συγγενείς 1ου βαθμού του τέως υπουργού Μάριου Δημητριάδη.
-Δικηγορικό γραφείο LLPO Law Firm υπέβαλε 10 αιτήσεις. Ο τέως υπουργός και νυν βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης άνηκε στην ομάδα του δικηγορικού γραφείου ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.
«Σε αυτές τις πέντε περιπτώσεις που καταφέραμε να εντοπίσουμε, συνολικό ποσό ύψους 205.000 ευρώ έχουν κατατεθεί ως εισφορά στον ΔΗΣΥ από πολιτογραφηθέντες, λίγο πριν ή λίγο μετά από την πολιτογράφησή τους», είπε ο κ. Χριστοφίδης, ο οποίος πρόσθεσε, ότι «δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα και υπόνοιες για άμεση σύνδεση της εισφοράς προς το κυβερνών κόμμα με την πολιτογράφησή τους».
Και ο κ. Χριστοφίδης, συμπλήρωσε: «Καλούμε τον Γενικό Ελεγκτή να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που καταθέτουμε. Καλούμε επίσης τον Γενικό Ελεγκτή να μας ενημερώσει για το κατά πόσο υπήρξαν παρατυπίες στις διαδικασίες έγκρισης των πιο πάνω πολιτογραφήσεων και εάν ναι, ποιες ήταν αυτές οι παρατυπίες».
«Εάν τα στοιχεία επιβεβαιώνονται θα πρέπει οι Αρμόδιες Αρχές να εξετάσουν υπόθεση διαπλοκής και διαφθοράς», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.
Ο βουλευτής θεωρεί, πως η χορηγία δινόταν μετά την πολιτογράφηση επειδή αν οι επενδυτές έδιναν κανονική χορηγία, ως αλλοδαποί, με βάση τη νομοθεσία θα μπορούσαν να δώσουν μέχρι €5.000, ενώ μετά την πολιτογράφηση, ως Κύπριοι πλέον πολίτες, μπορούσαν να εισφέρουν μέχρι €50.000.