Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία το 33ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ.
Στο Συνέδριο έγινε εισηγητική ομιλία από τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ Άθω Ελευθερίου και χαιρετισμοί από την ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου, τον Πρόεδρο της DEV IS Coral Asam και τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπάλληλων Εμφιαλωμένων Ποτών – Π.Ο.Ε.Ε.Π. Ιωάννη Νιβορλή.
Στην ομιλία του, ο κ. Ελευθερίου καλωσόρισε την αντιπροσωπεία της DEVIS, λέγοντας ότι η παρουσία τους επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις μας και εκφράζει την κοινή βούληση των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, να αγωνιστούν μαζί, για ένα καλύτερο μέλλον των εργαζομένων και των οικογενειών τους, σε μια επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο.
Καλωσόρισε επίσης σύνεδρους από διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές οργανώσεις, από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία, λέγοντας ότι αυτό “αποδεικνύει τη σημασία που δίνουμε στις διεθνείς σχέσεις, καθώς και την αναγνώριση που η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ απολαμβάνει εκτός Κύπρου”.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι για το συνδικαλιστικό κίνημα, παραμένει στόχος η εξεύρεση λύσης Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, που θα προνοεί ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνη με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Η.Ε., στο πλαίσιο των συμφωνιών ανώτατου επιπέδου μεταξύ των δυο κοινοτήτων, που να στηρίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.
“Η Συντεχνία μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για την επαναπροσέγγιση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συμβάλλοντας στην αμοιβαία κατανόηση των ανησυχιών και προβληματισμών των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να διαρρηχθούν τα αδιέξοδα και να ανοίξει ο δρόμος της επίλυσης του Κυπριακού”, τόνισε.
Ανέφερε ακόμη ότι η Συντεχνία, την περίοδο που γίνεται η ανασκόπηση, στους κλάδους που εκπροσωπεί, πέτυχε μέσω της ανανέωσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θετικά αποτελέσματα τα οποία ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της.
Παρέθεσε στη συνέχεια τα κυριότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε διάφορα θέματα όπως γεωργία, κτηνοτροφία, δημόσιες μεταφορές, πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο, λιμάνια και ιδιωτικοποιήσεις, ναυτιλία, εταιρείες αναψυκτικών, καθώς και άλλες επιχειρήσεις.
“Θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας για την επίλυση των προβλημάτων και την αποτροπή παραβιάσεων των ΣΣΕ και εργατικών νομοθεσιών. Όπου και όταν χρειάζεται, δεν θα διστάζουμε να λαμβάνουμε και δυναμικά μέτρα”, είπε.
Ακόμα, είπε ότι ανοικτά παραμένουν ζητήματα που αφορούν την πλήρη αποκατάσταση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού συστήματος για αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους, τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ακρίβειας, τη φορολογική μεταρρύθμιση, τη νέα Στρατηγική Απασχόλησης για εργαζόμενους από τρίτες χώρες, κτλ.
“Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε μια διαφορετική στρατηγική που να στηρίζεται σε πολιτικές ανάπτυξης, στην προστασία των ευάλωτων ομάδων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τον περιορισμό της ανεργίας και στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των εργαζόμενων και του λαού της χώρας μας” κατέληξε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, παρευρέθηκαν στο Συνέδριο αρκετές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις από το εξωτερικό. Ο Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Λιμενεργατών (EDC), ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Μεταφορών Ευρώπης (TUI TRANSPORT), το Προεδρείο του Δικτύου Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (RETUNSEE) που αποτελούν οι Προέδροι του Αυτόνομου Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια Σερβίας (ATUEPIS /NIS), του Συνδικάτου Εργαζομένων Πετρελαίου Χημείας Ελαστικών (PETROL –IS) Τουρκίας, του Συνδικάτου Βιομηχανίας Πετρελαίου (SING) Κροατίας, του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια (SDE) Σλοβενίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας Ελλάδας. Επίσης οι Προέδροι της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών Πορτογαλίας (FECTRANS), του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Τομέα των Σιδηρόδρομων Πορτογαλίας (SNTSF), της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιμένων και Αποβάθρων (CGT) της Χάβρης, της Συντεχνίας Τροφίμων, Καπνών, Ποτών, Εστιατορίων και Ξενοδοχείων (NGG) Γερμανίας / των κρατιδίων, Ρηνανία Παλατινάτο, Βάδη Βυδεμβέργη, Έσση και Σάαρλαντ, της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και της Συντεχνίας Σιδηροδρομικών Ουγγαρίας. Επίσης η Ομοσπονδία των Τουρκοκυπριακών Επαναστατικών Εργατικών Συνδικάτων (DEV IS).
Οι πιο πάνω αντιπροσωπείες συμμετείχαν στις 11/10/2023, μαζί με την ΠΕΟ και την ΠΣΟ σε Διεθνή Διάσκεψη με θέμα: “Η Εθνική και Διεθνής Δράση των Συνδικάτων για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Εργαζομένων” που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του 33ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ.
Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία της τα μέλη του Ε.Σ. και των βοηθητικών γραφείων της ΠΕΟ, ο Χάρης Καράμανος Μέλος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Χρίστος Χριστόφιας Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας, ο Άντης Αποστόλου Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του ΥΕΚΑ, εκπρόσωπος της ΕΚΑ Λευκωσίας – Κερύνειας και άλλοι συνεργάτες της Συντεχνίας.
Οπως αναφέρεται, στο Συνέδριο διεξήχθη πλούσια και εποικοδομητική συζήτηση και βραβεύτηκαν τα ακόλουθα 13 στελέχη της Συντεχνίας με ηλικία πέραν των 60 χρόνων για την προσφορά και δράση τους: Αλεξάνδρου Αλέξανδρος, Ανδρέου Αντώνης, Βοσκού Πέτρος, Γεωργίου Πανίκος, Δημήτρη Χριστάκης, Καρακάννας Ανδρέας, Κλεομένους Τάσος, Μιχαηλίδης Αντρέας, Νικολάου Σωτήρης, Σάββα Μιχάλης, Σιαρής Γιώργος, Σπύρου Λούκας και Χρυσοστόμου Άντρος.
Στο Συνέδριο έγινε απολογισμός του έργου της Συντεχνίας για την περίοδο 2018 – 2022, καθορίστηκαν οι στόχοι και η πολιτική της μέχρι το επόμενο Συνέδριο, εγκρίθηκε η Γενική απόφαση και μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους.
Το Συνέδριο εξέλεξε το νέο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποτελούν οι κάτωθι (με αλφαβητική σειρά): Αλέξανδρου Λοϊζος, Αναστασίου Χαράλαμπος, Γεωργίου Πανίκος, Δράκος Μάριος, Ελευθεριάδης Ιωάννης, Ζάνου Σάββας, Καρακάννας Αντρέας, Κίτσιος Μαρίνος, Κυριάκου Αντρέας, Μαρίνος Ηρακλής, Μικέλλης Μιχάλης, Μιχαήλ Μιχάλης, Πέρρη Λευτέρης, Πιζάνιας Νεόφυτος, Πούλλου Σωτηρούλα, Στέλιου Στέλιος, Τσαγκάρης Σωκράτης, Τσιακλής Άδωνις, Φυτίδης Μάριος και Χριστοδούλου Γιώργος.
Μέλη του Δ.Σ. είναι εξ οφίκιο και οι Επαρχιακοί Γραμματείς των Τμημάτων της Συντεχνίας, Κώστας Χρίστου, Χρίστος Χριστοφή, Χριστάκης Δημήτρη, Νάτια Κυρίτση και Γιώργος Πλυσής.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνέλθει σύντομα στην 1η συνεδρία του για να καταρτιστεί σε σώμα.