16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 13:07

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή – Οι θέσεις των κομμάτων (δείτε βίντεο)

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα είναι και ο τελευταίος της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Η συζήτηση ολοκληρώνεται την Πέμπτη με την ψήφιση που προγραμματίζεται για μετά τις έξι το απόγευμα.

Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα 11.759,3 δις και έξοδα 11.296,0 δις. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €0.46 δις δηλαδή 1.7% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%. Οι αναπτυξιακές δαπάνες, (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023.

Περιλαμβάνεται επίσης αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με πέρσι κατά περίπου €554 εκ. και αυξημένες πιστώσεις για την κοινωνική προστασία περίπου κατά 4%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, σε πραγματικούς όρους, θα επιβραδυνθεί γύρω στο 3% το 2023, και αναμένεται να ανέλθει στο 3,3% το 2024 και 3,2% το 2025. Η συζήτηση αναμένεται να κρατήσει 4 ώρες και 10 λεπτά.

Οικολόγοι : Μια νέα στεγαστική πολιτική

Πρόταση για υιοθέτηση του θεσμού της κοινωνικής κατοικίας

Τα στεγαστικά προβλήματα και οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν ήταν ένα από τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι Οικολόγοι κατά την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2023. Από το βήμα της Βουλής ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου Βουλευτής και Πρόεδρος του Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αφού έθεσε βασικά ερωτήματα για το στεγαστικό ζήτημα πρότεινε όπως η Κύπρος υιοθετήσει τον θεσμό της Κοινωνικής Κατοικίας, ο οποίος στην Κύπρο, όπως είπε, έρχεται με αρκετή καθυστέρηση και σε πολύ περιορισμένη κλίμακα. Ο κ. Θεοπέμπτου ανάφερε πως Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) έχει ξεκινήσει την ανέγερση Συγκροτήματος Κοινωνικής Στέγασης στη Λάρνακα με την ανέγερση 32 συνολικά κατοικιών, η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Το στεγαστικό πρόβλημα, όμως, συμπλήρωσε είναι μεγαλύτερο και παγκύπριο, «αγγίζοντας τους νέους, τους ηλικιωμένους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις πολύτεκνες οικογένειες, τους πρόσφυγες, τους άνεργους, τα νεαρά ζευγάρια, τα άτομα με αναπηρίες και πολλές άλλες- ευάλωτες και μη- ομάδες του πληθυσμού». Στις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Θεοπέμπτου πρόταξε έναν γενικότερο σχεδιασμό και όχι μόνο χαμηλότοκα δάνεια και χρηματοδοτήσεις.

Ενέργεια

Έμφαση δόθηκε και στο κομμάτι της ενέργειας και τι στροφή που παρατηρείται από πλευράς Ε.Ε σε φιλικές πηγές ενέργειας. Στο κομμάτι των μεταφορών ο κ. Θεοπέμπτου ζήτησε από το κράτος να αυξήσει τις υποδομές προκειμένου να γίνει εφικτός ο στόχος της ηλεκτροκίνησης στα αυτοκόνητα. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ. 

ΔΗΠΑ: Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης ανθρωποκεντρικό

Ναι στον προϋπολογισμό του 2023 αλλά και κριτική στην κυβέρνηση για τις εκποιήσεις 

Η Δημοκρατική παράταξη θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2023 ανάφερε ο πρόεδρος της Μάριος Καρογιάν. Από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στα όσα ακολούθησαν της οικονομικής κρίσης τα όσα η Κύπρος πέτυχε στον οικονομικό τομέα αφήνοντας αιχμές για τη στάση κάποιων κομμάτων. Στα αρνητικά της κυβέρνησης ο κ. Κάρογιαν εστίασε στο ζήτημα των εκποιήσεων θέμα το οποίο όπως είπε δεν προέκυψε ξαφνικά. Ο κ. Καρογιάν διερωτήθηκε γιατί «δεν έχει καταστεί δυνατός ο σωστός και αντικειμενικός διαχωρισμός των στρατηγικά κακοπληρωτών, από εκείνους που αντικειμενικά, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις; Γιατί εκείνοι που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους είναι εκείνοι που η μοίρα, τους μεταχειρίστηκε άδικα λόγω δυσχερειών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους;»

Ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ πρότεινε με ισχυρή οικονομία και ένα δημόσιο τομέα ο οποίος δεν θα πνίγει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Πρότεινε μεταξύ άλλων:

-Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

-Την αλλαγή της επιδοματικής φιλοσοφίας του κράτους,

-Τη δημιουργία ενός «Νέου Σχολείου» – φυτώριου ενός ανθρώπινου δυναμικού με ολοκληρωμένη παιδεία και πολλαπλές δεξιότητες.

-Την οργάνωση ενός νέου Συστήματος δια βίου μάθησης, προσαρμοζόμενου διαρκώς στις νέες ανάγκες της αγοράς.
-Τη δίκαιη και γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης.

-Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

-Την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

-Την απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης αιτήσεων για εργοδότηση αλλοδαπών.

ΔΗΚΟ: Επιτυχίες της κυβέρνησης την πρώτη πενταετία αποτυχίες την δεύτερη

Ως δεκαετία των κρίσεων χαρακτήρισε την διακυβέρνηση Αναστασιάδη ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Με έντονο προεκλογικό χρώμα ήταν η ομιλία του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023. Ο κ. Παπαδόπουλος αφού απαρίθμησε τις κρίσεις υποστήριξε πως η απερχόμενη δεκαετής διακυβέρνηση Αναστασιάδη θα κριθεί πλέον από τον ιστορικό του μέλλοντος «και δεν είναι η πρόθεση μου να την κρίνω σήμερα».

Διευκρινίζοντας πως θα ήταν χρήσιμο να καταγραφεί η τελευταία δεκαετία, τις επιτυχίες και αποτυχίες, ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε πως η διακυβέρνηση Αναστασιάδη «έχει σημειώσει επιτυχίες, κυρίως κατά την πρώτη της πενταετία, αλλά και σημαντικές αποτυχίες, κυρίως κατά τη δεύτερη της πενταετία».

Οι επιτυχίες

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ στις επιτυχίες αναγνώρισε πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε ένα χάος, ένα κράτος στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας, με κοινωνικά παντοπωλεία, με πρωτόγνωρες γραμμές ανεργίας και με ένα τραπεζικό σύστημα υπό κατάρρευση, όπως είπε. Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως μερίδιο στις επιτυχίες έχουν οι θυσίες του λαού αλλά και η βοήθεια του κόμματος του το οποίο αγνωόντας το πολιτικό ψήφισε δύσκολα νομοσχέδια. «Το «ευχαριστώ» που ακούμε για αυτή την υπευθυνότητα, επί καθημερινής πλέον βάσεως, είναι οι απαξιωτικοί και μειωτικοί χαρακτηρισμοί: είμαστε «τοξικοί», είμαστε «αχταρμάς», είμαστε φόβητρο, «θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια» και άλλα πολλά».

Θετικά και αρνητικά

Στα θετικά της οικονομίας κατά τον κ. Παπαδόπουλου συγκαταλέγεται ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης η υποχώρηση του ποσοστού ενεργείας η θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού καθώς και η μείωση στο 90% του ΑΕΠ το 2022 με πτωτική τάση . Στα αρνητικά ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο κόστος ενέργειας και καύσιμα καθώς και ο πληθωρισμός ο οποίος όπως είπε προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά, επίπεδα στο 8,4% το 2022, κάτι που οδηγεί στην ακρίβεια σε ότι αφορά σημαντικά βασικά αγαθά και πρώτες ύλες. «Ήδη ένα στα 7 νοικοκυριά στερείται βασικά αγαθά όπως το νερό, το ρεύμα και το φαγητό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!