18.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 14:45

Η πανδημία κατέδειξε διαφοροποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου, λέει η Αννίτα Δημητρίου

Στην περίπτωση της Κύπρου, η πανδημία κατέδειξε την επείγουσα ανάγκη διαφοροποίησης του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, είπε η βουλευτής Αννίτα Δημητρίου, Πρέσβης του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών (WPL) εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε παρέμβασή της χθες σε διαδικτυακή Συνάντηση, που διοργάνωσε το Κοινοβουλευτικό Δίκτυο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το WPL και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, με θέμα «Μια Μετασχηματιστική Ανάκαμψη», η κ. Δημητρίου τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την τρέχουσα δυναμική για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, επιταχύνοντας τον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, που καθορίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπογράμμισε δε τη δέσμευση της Κύπρου για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος και εκσυγχρονισμό των δημόσιων και τοπικών αρχών.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι τα μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά προγράμματα, που περιλήφθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, στοχεύουν στην επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη οικονομία και την κλιματική ουδετερότητα.

Τα προγράμματα αυτά, ανέφερε η Κύπρια βουλευτής, αφορούν, μεταξύ άλλων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις βιώσιμες μεταφορές, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε τη σημασία της συνετής και ορθολογιστικής αξιοποίησης των κονδυλίων, που διατίθενται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για το 2021-2027 και του προγράμματος SURE, στις προσπάθειες για μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και για την τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, δίδοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία.

Ως Πρέσβης του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, η κ. Δημητρίου επεσήμανε ιδιαίτερα την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια του εγκλεισμού. Απηύθυνε δε έκκληση προς τις κυβερνήσεις για προληπτική δράση και υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων, αντί της αποκλειστικής επικέντρωσής τους στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!