14.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 19:20

Η Κύπρος δέχτηκε 26 αιτήματα για μεταφορά ξένων υπηκόων από το Ισραήλ στη χώρα τους

Η Κύπρος έχει δεχτεί 26 αιτήματα από 26 χώρες για μεταφορά ξένων υπηκόων από την περιοχή της Γάζας και το Ισραήλ στις χώρες τους μέσω Κύπρου, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, που συζήτησε την κατάσταση στην περιοχή, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι αυτό που συζητήθηκε είναι ο ανθρωπιστικός ρόλος, που η Κύπρος επιτελεί τις τελευταίες μέρες. Σημείωσε ακόμα ότι τα δεδομένα παρακολουθούνται στενά και ότι οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες.

«Ήδη έχουμε 26 αιτήματα από 26 χώρες και ανταποκρινόμαστε στο μέγιστο βαθμό που μπορούμε», είπε.

Τα αιτήματα, όπως είπε, αφορούν τη μεταφορά ξένων υπηκόων που επιθυμούν να φύγουν από την περιοχή της Γάζας και του Ισραήλ και να μεταβούν στις χώρες τους, μέσω Κύπρου που θα λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός σταθμός. Σημείωσε ότι μέχρις στιγμής, μέσω του «Σχεδίου Εστία» η Κυβέρνηση είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον μέγιστο βαθμό

Πρόσθεσε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο έγινε και ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή, για το πώς μπορεί να εξελιχθεί τις επόμενες μέρες και πώς μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει 447 άτομα από την Κύπρο και έχουν έλθει περίπου 600.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Κύπρος αξιολογεί διαρκώς τα δεδομένα στην περιοχή, κάτι που γίνεται και από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και από τις αρχές της Κύπρου. Τα τελευταία 10 χρόνια, συμπλήρωσε, υπήρχε μια ομαλοποίηση στην περιοχή παρόλες τις κατά καιρούς κρίσεις σε μικρότερο βαθμό.

«Βλέπουμε τώρα μια γεωπολιτική διαφοροποίηση, που πρέπει να παρακολουθούμε στενά, παρακολουθούμε στενά όλα τα σενάρια, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό που έχει μεταφέρει και αυτό που θα συζητηθεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τρίτης είναι να τεθεί ως προτεραιότητα η προστασία των αμάχων, ώστε να μην υπάρχουν περαιτέρω απώλειες αμάχων από όλες τις πλευρές και το πώς μπορεί αυτή η κρίση να αποκλιμακωθεί το συντομότερο δυνατό.

Δεν είναι άμεσες οι επιπτώσεις στο μεταναστευτικό

Ερωτηθείς για σενάριο μαζικής μετακίνησης είτε Παλαιστινίων είτε Ισραηλινών και κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να διαχειριστεί την πτυχή του μεταναστευτικού δεδομένου και του βάρος που ήδη έχει, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, βάσει και των δεδομένων επί του εδάφους, των γεωγραφικών δεδομένων, το μεταναστευτικό φαίνεται ότι δεν είναι μια από τους πρώτους άμεσους κινδύνους».

Πρόσθεσε ότι ήδη γίνεται διαρκής αξιολόγηση όλων των δεδομένων όπως διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα, αλλά και για το πώς μπορεί να ανταποκριθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κατάσταση θα ληφθεί υπόψη σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα

Ερωτηθείς για τις οικονομικές συνέπειες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα και έχει γίνει μια πρώτη εκτίμηση ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις, τις άμεσες αλλά και τις μεσοπρόθεσμες μετά τα τελευταία γεγονότα.

«Είναι μια μελέτη, η οποία θα πρέπει να επικαιροποιείται διαρκώς, θα πρέπει να παρακολουθούμε διαρκώς, πέραν των πολύ σημαντικών ζητημάτων των γεωστρατηγικών και τις οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα μας», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεαστεί το πλάνο της Κυβέρνησης όσον αφορά τα άμεσα οικονομικά μέτρα που συζητούνται, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι θα είναι ένας παράγοντας που σίγουρα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είπε ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ήδη άρχισαν, αφού τα τελευταία γεγονότα σίγουρα θα επηρεάσουν σε ένα βαθμό μικρότερο ή μεγαλύτερο και τα οικονομικά δεδομένα, ανάλογα με το ποια θα είναι η έκβαση τις επόμενες μέρες.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο του Προέδρου είναι επικεντρωμένοι στην έγκαιρη παρακολούθηση των εξελίξεων, ώστε να λαμβάνονται οι αποφάσεις έγκαιρα και με τέτοιο τρόπο ώστε να θωρακιστεί η κυπριακή οικονομία.

Η Κύπρος πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή

Ερωτηθείς για την αυξημένη στρατιωτική παρουσία στις κυπριακές θάλασσες, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος τυγχάνει αναγνώρισης ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, είναι κάτι το οποίο το αντιλαμβάνεται η διεθνής κοινότητα.

Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, παραμένει επικεντρωμένη στο να παραμείνει σταθερή στις διαχρονικές σχέσεις που έχει με τις χώρες της περιοχής – κάτι που μετέφερε ο ΠτΔ και στον κ. Νετανιάχου- αλλά και με τις χώρες της Δύσης και της ΕΕ και να παραμείνει πυλώνας σταθερότητα στην περιοχή, η σταθερή προσηλωμένη χώρα που δεν παρεκκλίνει από τις διαχρονικές τις θέσεις για ζητήματα που αφορούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ζήτησε από τον Πρόεδρο να μεταφέρει κάποιοι μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τρίτης, σημείωσε ότι ο ΠτΔ εξέφρασε στον κ. Νετανιάχου την πρόθεσή του να συμβάλει θετικά σε οποιοδήποτε βαθμό μπορεί ως το κράτος μέλος που είναι πλησιέστερα στην περιοχή και που έχει άριστες σχέσεις με τα πλείστα κράτη της περιοχής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύριο, πρόσθεσε, θα αναδείξει αυτό το ζήτημα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!