Παρά το ότι βρισκόμαστε στο μήνα των γιορτών, η κυβέρνηση έχει μπροστά της να διαχειριστεί αρκετά καυτά θέματα, τα οποία επείγουν για λύση και κρατούν το Προεδρικό σε “συναγερμό”.
Το πρώτο θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου είναι η ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού από τη Βουλή. Όπως είναι γνωστόν το ΔΗΚΟ αποφάσισε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αν η κυβέρνηση δεν δώσει τα στοιχεία για τις 18 πολιτογραφήσεις του καζίνο στον Γενικό Ελεγκτή.
Η κυβέρνηση, θεωρεί ότι το θέμα αυτό το χειρίζεται η Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις και δεν υπάρχει λόγος να παραπεμφθούν στοιχεία σε άλλη υπηρεσία. Με βάση τις υπάρχουσες ισορροπίες στη Βουλή, ο νέος προϋπολογισμός δεν εγκρίνεται, οπότε αν επισυμβεί κάτι τέτοιο θα εισέλθουμε σε σοβαρή κρίση, με το κράτος να μην έχει χρήματα για τις ανάγκες του. Για το θέμα αναμένονται έντονες διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες για να βρεθεί λύση.
Το δεύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση είναι οι εξελίξεις στο κυπριακό. Οι επαφές της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κας Τζέιν Λουτ στην Κύπρο την περασμένη βδομάδα, φαίνεται ότι δεν άνοιξαν την οδό για μια νέα 5μερή διάσκεψη στο κυπριακό. Οι θέσεις που διατύπωσε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ γιο “νέες πραγματικότητες” και λύση δύο κρατών, δεν επιτρέπουν συγκλίσεις, ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αν.Γκουτέρες να αναλάβει το ρίσκο για σύγκλιση αυτής της διάσκεψης.
Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την επίσκεψη του κας Λουτ στην Άγκυρα, η οποία καθυστέρησε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία. Αν η ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Άγκυρα δεν θα συγκατατεθεί σε μια νέα διάσκεψη, με βάση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Αν από την άλλη, το θέμα των κυρώσεων “πέσει χαμηλά”, όπως επιδιώκει η Γερμανία, τότε δεν αποκλείεται να προχωρήσει η διαδικασία (;) για το κυπριακό.
Το τρίτο θέμα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι ακριβώς η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία. Λευκωσία και Αθήνα επιθυμούν την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ και στο Αιγαίο και προς αυτή την κατεύθυνση ανέλαβαν πολλές διπλωματικές πρωτοβουλίες το προηγούμενο διάστημα.
Μια απόφαση για μη επιβολή κυρώσεων θα θεωρηθεί αποτυχία για την κυβέρνηση, έστω και αν δηλώνει ότι “η επιβολή κυρώσεων δεν είναι αυτοσκοπός”. Το ζήτημα είναι να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις και απειλές της και να μην εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου.
Σφήνα σ’ αυτά υπάρχει και το θέμα των μέτρων κατά της πανδημίας. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους, θα πρέπει να αποφασίσει ποια μέτρα θα ισχύσουν μετά τις 14 Δεκεμβρίου και μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μια χαλάρωση των μέτρων, ίσως προκαλέσει αύξηση στα κρούσματα σε μια περίοδο που καταγράφονται 3πλάσιοι αριθμοί ατόμων μολυσμένων με τον ιό. Μια αυστηρότερη προσέγγιση στο θέμα, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους πολίτες, οι οποίοι κουράστηκαν με τα μέτρα περιορισμού.
Όπως γίνεται φανερό, οι υπόλοιπες μέρες του Δεκεμβρίου είναι “καυτές” για την κυβέρνηση, που επιδιώκει να καθαρίσει το τοπίο αυτών των εκκρεμοτήτων για να συνεχίσει με το νέο χρόνο την προσπάθεια της για υγειονομικό έλεγχο της πανδημίας και ανάκαμψη της οικονομίας.