Το επικίνδυνο περιβάλλον που δημιουργείται εν μέσω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, ήταν το αντικείμενο Ημερίδας που διοργάνωσε η Ευρωβουλευτής Δρ. Ελένη Σταύρου στην Πάφο. Μετά την επίσκεψη της ευρωβουλευτού στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, όπου είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει προσωπική αντίληψη των γεγονότων και των προοπτικών του πρωτοφανούς αυτού πολέμου και των επιπτώσεων του στην Πατρίδα μας, επέλεξε να διοργανώσει συζήτηση στην Πάφο για να αναλύσει τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της κρίσης, σε πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων το μεταναστευτικό. Θεματικές της Ημερίδας ήταν ο ρόλος στην Κύπρου, οι τουρκικές μεθοδεύσεις, οι οικονομικές επιπτώσεις και βεβαίως το μεταναστευτικό. Στην Ημερίδα μίλησε επίσης ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου ΝΕΑΠΟΛΙΣ, Δρ. Ανδρέας Μασούρας, ενώ οι ομιλητές δέχτηκαν και ερωτήσεις από το κοινό. Τα Συμπεράσματα και τις Προτάσεις που προκύπτουν, ειδικά από τον Ρόλο της Τουρκίας, θα να θέσει ενόψει των Θεσμικών Οργάνων και κομματικών Ηγεσιών της Χώρας μας και του Ευρωκοινοβουλίου.
Ολόκληρη η ομιλία της Δρ.Ελένης Σταύρου:
Φίλες και φίλοι,
Είναι με μεγάλη χαρά που ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα σας, για να συζητήσουμε τα φλέγοντα ζητήματα της Περιοχής. Ζητήματα τα οποία, επηρεάζουν άμεσα η έμμεσα την χώρα μας. Βρισκόμαστε εν μέσω της σοβαρότερης γεωπολιτικής κρίσης των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή. Πριν σχεδόν από ένα μήνα, επέλεξα να επισκευτώ την εμπόλεμη ζώνη, όπως είχα κάνει και στο παρελθόν, διότι ήθελα ως Ελληνίδα, ως Επιστήμονας και ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να αποκτήσω, αυτοπροσώπως, σαφή εικόνα των γεγονότων που προηγήθηκαν.
Με αλεξίσφαιρη περιβολή και με τη συνοδεία επίλεκτων οργάνων προωθήθηκα στα πρόσω όπου, υπό συνθήκες μάχης, ήλθα σε άμεση επαφή με τις σωρούς σφαγιασθέντων αθώων συνανθρώπων μας. Κρίνω πολύ επιβλαβές να προχωρήσω σε περιγραφές! Εκεί είδα με τα μάτια μου πώς το Ισραήλ μεταπίπτει από την ειρηνική κατάσταση στην πολεμική, ενώ η κοινωνία συνεχίζει να λειτουργεί σε μία νέα, προσαρμοσμένη καθημερινότητα εδώ και 50 ημέρες.
Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν μέσω μιας τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός, φαίνεται ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα.
Αυτό που αναμένουμε είναι την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων στο Νότιο Τμήμα της Γάζας, για εξολόθρευση της Χαμάς.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η προτεραιότητα είναι να μειωθούν οι ανθρώπινες απώλειες και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση την οποία βιώνουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι.
Εν μέσω των όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, είναι χρέος μας να ξεσκεπάσουμε τον ρόλο του Άξονα του Κακού Ρωσίας – Ιράν – Τουρκίας που βρίσκεται πίσω από τον πόλεμο που κήρυξε η ΧΑΜΑΣ στις 7 Οκτωβρίου. Η Ρωσία ως αντιπερισπασμό προς την αποτυχημένη εισβολή της στην Ουκρανία, το Ιράν για να προωθήσει το Πυρηνικό του Πρόγραμμα και η Τουρκία για να αναδειχτεί σε ηγέτιδα του Μουσουλμανικού κόσμου, ισορροπώντας μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Όσον αφορά τη λεπτή ισορροπία μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αυτή καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η Τουρκία έδειξε ότι κρατούσε αποστάσεις τις πρώτες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου της Χαμάς, για να έρθει αργότερα να δηλώσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ότι η τρομοκρατική αυτή οργάνωση είναι στην πραγματικότητα απελευθερωτικός στρατός. Ο στόχος μας ως Ελληνισμός πρέπει να είναι να πορευτούμε με σοβαρότητα σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, η οποία επηρεάζει γενικότερα την Ευρώπη, και ειδικότερα την Κύπρο.
Πάμε τώρα στο Μεταναστευτικό, το οποίο γνωρίζω καλά ότι απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την Επαρχία Πάφου. Οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν επιπτώσεις στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ιστό της χώρας. Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή με σημαντική πίεση, η οποία αναμένεται να αυξηθεί λόγω των όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βεβαίως πηγάζει μέσα από την εμπλοκή του ψευδοκράτους που ενεργά προωθεί και συντονίζει τους Τούρκους διακινητές να μεταφέρουν στην Κύπρο χιλιάδες μετανάστες από Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες. Και τίθεται εδώ το ερώτημα: Τι χρησιμότητα έχουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, όταν η ίδια η Ευρώπη δεν μπορεί να τα προστατεύσει; Η βελτίωση των ελέγχων στα σύνορα, η ενίσχυση της Frontex και η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων μπορούν να συμβάλουν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των ροών μεταναστών και προσφύγων. Επίσης, η σωστή επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, είναι επιβεβλημένης σημασίας για την ανακοπή των παράνομων μεταναστών που στέλνει το κατοχικό καθεστώς, και στις οποίες παρεισφρέουν εξτρεμιστές Ισλαμιστές με σκοπό την αποσταθεροποίηση των κοινωνιών μας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίσουμε τα καθολικά νόμιμα Ευρωπαϊκά σύνορα μας στους παράνομους μετανάστες, για να μπορούμε να προσφέρουμε μια γενναιόδωρη, νόμιμη πολιτική για την υποδοχή των προσφύγων που έχουν πραγματική ανάγκη και που χρειάζονται οι κοινωνίες μας. Και επειδή βρίσκομαι στην Πάφο, γνωρίζω ότι το μεταναστευτικό αλλάζει και τις δημογραφικές ισορροπίες με επικίνδυνο τρόπο, λαμβάνοντας διαστάσεις εθνικού κινδύνου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε μια δεκαετία από σήμερα ο μισός πληθυσμός της Επαρχίας δεν θα είναι Παφίτες. Τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας καταδεικνύουν τους κινδύνους με τους οποίους ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη η Επαρχία Πάφου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ Επισκεπτών και Επενδυτών γιατί απέκτησε και προστατεύει, πρωτίστως, το Αίσθημα Ασφάλειας σε όλες τις Πτυχές του Δημόσιου Βίου. Το Αγαθό αυτό οικοδομείται με Μεθοδικές Προσπάθειες και διαφυλάσσεται με καθολική επαγρύπνηση.