To 10% των μελλοντικών υπό εξέταση υποθέσεων της νεοσυσταθείσας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μπορεί να αφορά την Κύπρο, δήλωσε η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, επικεφαλής του EPPO απευθυνόμενη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και Ελέγχου του Προϋπολογισμού, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE- CONT), επικαλούμενη υπολογισμό βάση δεδομένων που εξετάστηκαν από αιτήματα αμοιβαίας συνδρομής και παρελθούσες υποθέσεις.
H Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, επικεφαλής του EPPO (European Public Prosecutors Office) σημείωσε στην παρέμβασή της την έλλειψη συμφωνίας με την Φιλανδία και την Κύπρο για τη μέθοδο εργασίας των αποσπασμένων εισαγγελέων από τις δύο αυτές χώρες. Η Λάουρα Κοβέσι σημείωσε ότι θα συνεχίσει να εξηγεί στα δύο κράτη μέλη ότι ο κανονισμός λειτουργία τους EPPO δίνει τη δυνατότητα εργασίας των εθνικών αποσπασμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων και σε αμιγώς εθνικές υποθέσεις, αν δεν θίγεται η διαθεσιμότητά τους να χειρίζονται και ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Σε σχέση με την κατανομή των υποθέσεων ανά χώρα, η Ευρωπαία Εισαγγελέας δήλωσε συγκεκριμένα πως “υπολογίζουμε ότι θα παραλάβουμε στην αρχή περί τις 3000 υποθέσεις” και έκτοτε “περί τις 2000 υποθέσεις ανά έτος”.
Ειδικά για την Κύπρο τόνισε “θα ήθελα να απαντήσω στα ερωτήματα που σχετίζονται με την Κύπρο και τον κίνδυνο μπλοκαρίσματος του EPPO. Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των εγκληματικών ερευνών με ενδιαφέρον για το EPPO σε σχέση με την Κύπρο ήταν ιστορικά εξαιρετικά χαμηλός. Εξετάσαμε προσφάτως την εμπειρία σε μερικές υπηρεσίες εισαγγελίας και αιτήματα αμοιβαίας συνδρομής σε σχέση με την Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια και οι οποίες θα ήταν σχετικές για το EPPO και με βάσει τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι μέχρι και το 10% των μελλοντικών υποθέσεων θα έχει ένα συστατικό που θα σχετίζεται με την Κύπρο. Αυτό είναι αρκετή δουλειά και για αυτό χρειαζόμαστε εισαγγελείς πλήρους απασχόλησης στην Κύπρο”.