9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:28

Εταιρείες, κρυπτονομίσματα και τιμαλφί στο νέο «Πόθεν Έσχες» – Προσπάθεια να οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 7 Δεκεμβρίου

Ξεκίνησε η κατ’ άρθρον συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου για το «Πόθεν Έσχες» στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, την Τετάρτη, με πρόθεση της Επιτροπής να οδηγηθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι δύο προτάσεις θα οδηγηθούν στις κοινοβουλευτικές ομάδες προς συζήτηση και σχόλια, και θα επανέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών εντός δύο βδομάδων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να οδηγηθούν στην Ολομέλεια.

Όπως είπαν οι Βουλευτές, εκτός από την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες, οι σημαντικές αλλαγές που προνοούνται αφορούν τη συμπερίληψη εξωχώριων εταιρειών, κρυπτονομισμάτων και τιμαλφών.

Στην πρόταση προνοείται η υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες εντός τεσσάρων μηνών από την ανάληψη καθήκοντως. Προς συζήτηση θα τεθεί το ζήτημα της υποβολής ενδιάμεσων διαφοροποιητικών δηλώσεων, με τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη και Ειρήνη Χαραλαμπίδου να προτείνουν να παραμένει ως έχει, δηλαδή ανά τριετία και την ανεξάρτητη Βουλευτή Αλεξάνδρα Ατταλίδου να προτείνει να γίνεται ετήσια, μαζί με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Προς συζήτηση θα τεθεί επίσης το κατά πόσο θα δημοσιεύονται οι διαφοροποιητικές δηλώσεις ή όχι.

Άλλο ζήτημα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν η διάρκεια διατήρησης των δηλώσεων μετά την ολοκλήρωση της θητείας του αξιωματούχου. Αρχικά προβλεπόταν να διαγράφονται μετά τα τρία έτη, στη συνέχεια όμως προτάθηκε να γίνει έξι, όπως ισχύει και για τις φορολογικές δηλώσεις.

Σε ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό η ειδική επιτροπή, που απαρτίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής και άλλους δύο Βουλευτές και συνεπικουρείται από τον Έφορο Φορολογίας, θα δημοσιοποιεί τις σχετικές δηλώσεις, καθώς και τα ονόματα όσων δεν υπέβαλαν εγκαίρως δήλωση.

Σημειώνεται ότι η επιλεκτική δημοσίευση στοιχείων θεωρείται ποινικό αδίκημα, ενώ τίθεται προς συζήτηση το ύψος της ποινής που θα προβλέπεται.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, ανέφερε ότι πρέπει να προβλέπεται από τη νομοθεσία, πριν την έκδοση της έκθεσης του Εφόρου Φορολογίας, ο οποίος θα διενεργεί τον σχετικό έλεγχο των δηλώσεων, να δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε αξιωματούχο που εξετάζεται να δίνει διευκρινίσεις, προς υπεράσπιση του εαυτού του.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε πρέπει να προστεθεί πρόνοια, ούτως ώστε σε περίπτωση που αποβιώσει υπόχρεος υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες και κατά τη διαδικασία διαχείρισης της περιουσίας του βρεθούν περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν είχε δηλώσει, αυτά θα πρέπει να παγοποιούνται μέχρι να διερευνηθεί αν είναι καθαρά.

Οι προτάσεις θα συζητηθούν στη συνέχεια στις κοινοβουλευτικές ομάδες και θα επανέλθει το ζήτημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, με στόχο την ψήφισή τους στην ολομέλεια στις 7 Δεκεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!