Περίπου μια ώρα διήρκεσε το τετ α τετ του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης παράνομης επίσκεψης του στα κατεχόμενα, μετά την επανεκλογή του Τούρκου Προέδρου για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, στις κοινές του δηλώσεις με τον Τατάρ, έδειξε τις προθέσεις του για την επόμενη μέρα του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις εκτός πλαισίου θέσεις του Ερσίν Τατάρ, που θέτει ως προαπαιτούμενος για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου, την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας.
Μετά το πέρας του τετ α τετ, Ερντογάν και Τατάρ, συμμετείχαν σε διευρυμένες συνομιλίες, στην παρουσία στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης και του ψευδοκράτους.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κατοχικός ηγέτης, υποστήριξε πως τα 2,5 χρόνια της θητείας του, έχουν καλυφθεί μεγάλες αποστάσεις στην πρόοδο του ψευδοκράτους, ενώ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη νέα πολιτική μέχρι το τέλος, «Μετά από αυτό το διάστημα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα παλιά. Το έχουμε πει σε όλο τον κόσμο», είπε.
Ο κατοχικός ηγέτης μάλιστα, προειδοποίησε την «άλλη πλευρά», όπως είπε, εννοώντας τους Ελληνοκύπριους, ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις , εάν προηγουμένως δεν γίνει σεβαστή η κυριαρχική ισότητα, την οποία χαρακτήρισε, «επωφελή συνεργασία για το καλό και των δύο πλευρών».
Αναφερόμενος στις τουρκικές εκλογές ο Τατάρ, είπε πως ο Ταγίπ Ερντογάν, κέρδισε μια μεγάλη νίκη που θα βοηθήσει και το ψευδοκράτος, ενώ έκανε λόγο για την ωριμότητα του τουρκικού λαού και το όφελος.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε βαρυσήμαντα, όπως χαρακτηρίστηκαν στα κατεχόμενα, μηνύματα για το Κυπριακό, καταδεικνύοντας και τις προθέσεις του, που μάλλον παραμένουν αναλλοίωτες σε σχέση με τα όσα δήλωνε πριν τις εκλογές.
«Εάν πρόκειται να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αφού προηγηθεί η αναγνώριση του ψευδοκράτους», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, υποδεικνύοντας παράλληλα πως, «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χαθούν άλλα 50 χρόνια με τις συνομιλίες, ενώ έβαλε κι αυτός από την πλευρά του στο τραπέζι την προϋπόθεση αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων αλλά και τα θέματα των υδρογονανθράκων, για τα οποία επανέλαβε πως θα πρέπει να γίνει δίκαιη διανομή τους. Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε πως η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα θα στέκεται πάντα δίπλα στο ψευδοκράτος, ενώ ισχυρίστηκε πως, «ως εγγυήτρια δύναμη, πάντα δίναμε σημασία στον διάλογο».
Νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος μετέβη στο μνημείο Ατατούρκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, ενώ σε μια σύντομη δήλωση του, ανέφερε, «ελπίζουμε, στη νέα μας θητεία, να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας με το όραμα του Αιώνα της Τουρκίας».
Επεισόδιο με Τ/κ δημοσιογράφο
Στο μεταξύ σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν ψευδοαστυνομική, απαγόρευσαν την είσοδο στον αρθρογράφο, Σερχάτ Ιντσιρλί, που ασκεί συχνά κριτική στην πολιτική της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στο «προεδρικό» για να καλύψει την συνάντηση και τις δηλώσεις των Ερσίν Τατάρ και Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως αναφέρει η Γενί Ντουζέν στην ιστοσελίδα της, ο Ιντισλί μετέβη εκεί, μπήκε στο χώρο και ενώ βρισκόταν εκεί για 40 λεπτά ένας «αστυνομικός» τον πλησίασε και του ζήτησε να αποχωρήσει. Όπως ο Ιντσιρλί δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ο ίδιος διαπιστεύθηκε γι’ αυτή την συνάντηση από τις 9 Ιουνίου και έφερε σήμερα όταν πήγε στο «προεδρικό» την δημοσιογραφική του ταυτότητα κι έτσι εισήλθε. Ωστόσο του ζητήθηκε να φύγει χωρίς περεταίρω εξηγήσεις παρά ότι «η είσοδος απαγορεύεται».