Κατώτερες του κλίματος που ο ίδιος είχε δημιουργήσει όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν οι ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη «βουλή» στα κατεχόμενα. Παρά τις μέχρι σήμερα προαναγγελίες των Τούρκων αξιωματούχων περί σημαντικών ανακοινώσεων, η ομιλία του Τούρκου Προέδρου κινήθηκε στα γνωστά ρητορικά επίπεδα περί ύπαρξης δύο κυρίαρχων κοινοτήτων και την επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
Στη δήλωσή του ενώπιον της ψευδοβουλής, αναφέρε αρχικά ότι παρακολουθούν βουλευτές και ο αρχηγός της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής του Αζερμπαϊτζάν, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της επισκεψής του στα κατεχόμενα, κάνοντας αναφορά στις «καλές ειδήσεις» που αφορούν την «ΤΔΒΚ», μεταξύ των οποίων νέες επενδύσεις στα κατεχόμενα.
Νέο «προεδρικό» στον κατεχόμενο Αγ. Δομέτιο ανακοίνωσε ο Ερντογάν
Το «καλό νέο» που ο Ερντογάν υποσχέθηκε στους Τουρκοκύπριους ήταν τελικά η ανέγερση νέου «προεδρικού» αλλά και «κοινοβουλίου», καθώς όπως είπε τα υπάρχοντα δεν είναι αυτά που αξίζουν στον τουρκοκυπριακό λαό. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ψευδοβουλή ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη του έργου της οικοδόμησης του νέου «προεδρικού μεγάρου» στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο, δίπλα στο οποίο θα δημιουργηθεί ένας «κήπος του λαού», ενώ το σημερινό «προεδρικό μέγαρο» θα μετατραπεί σε μουσείο.
Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το Κυπριακό ως μια «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας», ενώ έκανε λόγο για «μάρτυρες» της Τουρκίας και των Τ/κ» και υποστήριξε ότι η Τουρκία «κατέβαλε μεγάλο αντίτιμο» για τις ενέργειες της στο Κυπριακό.
Yποστήριξε ότι στην Αμερική κάποιοι έχουν ενοχληθεί από τις κινήσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, ενώ κάλεσε όσους «διαβάζουν» το Κυπριακό από την οπτική γωνία διάφορων λόμπι των ΗΠΑ να εστιάσουν στις πραγματικότητες.
Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς η λύση του Κυπριακού δεν ήρθε επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την Κύπρο με τους Τουρκοκυπρίους, υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι κρύβονται πίσω από τις παραμέτρους του ΟΗΕ. «Πια δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε σε αυτά και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Στην Κύπρο υπάρχουν δυο ξεχωριστοί λαοί και δυο ξεχωριστά κράτη», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει την σχετική πρόταση του Ερσίν Τατάρ, η οποία κατατέθηκε στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης. Ο ίδιος επάνέλαβε την θέση της τουρκικής κυβέρνησης για το ζήτημα και σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση περί διάσκεψης για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. «Δεν επιθυμούμε ένταση», υποστήριξε ο Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της δίκαιης μοιρασιάς στο ζήτημα της ΑΟΖ.
Νωρίτερα δεκάδες αυτοκίνητα συνοδείας και λεωφορεία μετέφεραν τον Τούρκο Πρόεδρο και τη συνοδεία του στην κατεχόμενη Λευκωσία. Από τα μεγάφωνο στο χώρο του παράνομου αεροδρομίου ακουγόταν το παραδοσιακό τ/κ τραγούδι “Κύπρος μου”. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν επιβιβάστηκε σε ένα από τα λεωφορεία το οποίο σταμάτησε έξω από το αεροδρόμιο, όπου πλήθος κόσμου με σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους ανέμεναν τον κ. Ερντογάν για να τον χαιρετίσουν.
O Ταγίπ Ερντογάν έφτασε λίγο μετά τις 15.00 το προεδρικό αεροσκάφος του Ταγίπ Ερντογάν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα, όπου τον υποδέχθηκε στρατιωτικό άγημα, ο Τ/κ ηγέτης και η ηγεσία του ψευδοκράτους. Με τον Ερντογάν έχει έρθει και η σύζυγός του Εμινε. Τους υποδέχθηκαν ο Ερσίν Τατάρ και σύζυγός του, Σιμπέλ.
Στο κτίριο της τουρκικής «πρεσβείας» στην κατεχόμενη Λευκωσία που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της «βουλής» όπου μίλησε ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν τοποθετηθεί μεγάλες αφίσες με το πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου και του Τ/κ ηγέτη.
Το «συγκυβερνών» Κόμμα Αναγέννησης έστησε σκηνή δίπλα από τη «βουλή» και στην είσοδο αυτής τοποθετήθηκε μια τεράστια φωτογραφία του προέδρου του κόμματος, Ερχάν Αρικλί με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την κατεχόμενη Λευκωσία με «ειδικές δυνάμεις ασφαλείας» και «αστυνομικούς».
Μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο έφθασαν στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, ο Πρόεδρος του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας, ο Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, οι 3 Αντιπρόεδροι του ΑΚΡ, ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ, ο αρχηγός του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας, πολλοί Βουλευτές και άλλοι.
Νωρίτερα σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε πως «είμαστε υπέρ της λύσης δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών. Γιατί εμείς περάσαμε 40 – 50 χρόνια με τα λόγια τους και δεν μπορέσαμε να έχουν κανένα αποτέλεσμα. Πλέον αυτή η εποχή τέλειωσε, έκλεισε. Από δω και πέρα λύση δύο κυρίαρχων, ίσων κρατών. Το αφήγημα περί μειονότητας δεν το αποδεχόμαστε. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα»
Ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε και για τα «καλά νέα» που θ’ ανακοινώσει και παρότρυνε τους δημοσιογράφους να περιμένουν την ομιλία του στη «βουλή» «γιατί αν το πω εδώ, η ομιλία μου θα πάει χαμένη».
Ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία την πρόταση που κατέθεσε στη Γενεύη ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι έδειξε έτσι στη διεθνή κοινότητα ποια είναι η πλευρά που είναι υπέρ της λύσης. «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου σε όσους είναι υπέρ της λύσης. Η λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση της πραγματικότητες στο νησί. Εάν υπάρχει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών».
Να μην ξεχνάτε, συνέχισε, ότι παρά τις δυσκολίες το ψευδοκράτος είναι ένα «κράτος» που στέκεται στα δικά του πόδια. «Η δημοκρατία του διευρύνεται, η οικονομία του προχωρά στο μέλλον με σταθερά βήματα. Η Τουρκία και κάθε μέλος του τουρκικού λαού, όπως και χθες έτσι και σήμερα κι αύριο, θα συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα στους Τουρκοκύπριους».
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία αντιπροσωπείας της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «αποτελεί προσπάθειά μας η εγκαθίδρυση και διεύρυνση σε ανώτατο επίπεδο τέτοιων σχέσεων με διάφορες χώρες του κόσμου και ειδικά με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτά θα συνεχιστούν».
Το πρωί ο επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν είχε αναρτήσει στο τουίτερ βίντεο για την τουρκική εισβολή με πλάνα από τις δικοινοτικές ταραχές προ του 1974 και την τουρκική εισβολή και έγραψε στα αγγλικά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί το ψευδοκράτος για την 47η επέτειο της «ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο», όπως αποκάλεσε την εισβολή της Τουρκίας. «Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι συνεργάστηκαν στενά με τον ΟΗΕ για δεκαετίες για την προώθηση της διαρκούς ειρήνης. Ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε μια λύση δύο κρατών».
Στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας και στα κάγκελα της «βουλής» εμφανίστηκαν σήμερα πανό που γράφουν «Ο πορθητής του Βαρωσίου Ερντογάν», «Καλωσήρθατε» και «Διεθνής ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», τα οποία φέρουν το λογότυπο του κόμματος ΑΚΡ.