Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας την διευθέτηση συνάντησης με θέμα τη Δημόσια Υγεία και το ΓεΣΥ.
Στην επιστολή του ο Στ. Στεφάνου εκφράζει την έντονη ανησυχία του Κόμματος για τις εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, ζητώντας τον καταρτισμό ολοκληρωμένου σχεδιασμού για προστασία της δημόσιας υγείας καθώς και την άμεση παρέμβαση του ΠτΔ έτσι ώστε Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥΠΥ να προχωρήσουν σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης, αναβάθμισης και ανάπτυξης των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και καταθέτει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ΑΚΕΛ, εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να στηρίξει την όποια προσπάθεια για ισότητα στην πρόσβαση σε ψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες, παραθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:
Με την επιστολή αυτή θέλω να εκφράσω την έντονη ανησυχία του ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Από τη μια, επενδυτικά ταμεία παρεμβαίνουν επιθετικά αγοράζοντας νοσηλευτήρια, εργαστήρια και απεικονιστικά κέντρα καθορίζοντας σταδιακά τον χάρτη και την πολιτική στη δημόσια υγεία. Από την άλλη, διάφορες αποφάσεις που λαμβάνονται από τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ συσσωρεύουν προβλήματα που απειλούν ευθέως την προοπτική επιβίωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Ενόψει αυτών των αρνητικών εξελίξεων, είναι αδήριτη ανάγκη Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας αμέσως να καταρτίσουν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και πολιτική για προστασία της δημόσιας υγείας και για διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι χρειάζεται η δική σας άμεση πολιτική παρέμβαση έτσι ώστε
το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥΠΥ να προχωρήσουν σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης, αναβάθμισης και ανάπτυξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Αν ο στόχος της Κυβέρνησης εξακολουθεί να παραμένει η ισότιμη, καθολική και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους δικαιούχους τότε πρέπει να ενεργήσει χωρίς άλλη χρονοτριβή.
Προς αυτή την κατεύθυνση, εισηγούμαστε τα ακόλουθα μέτρα:
1. Παράταση της περιόδου οικονομικής στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τουλάχιστον για όσο καιρό κράτησε η πανδημία.
2. Καταρτισμός κεντρικού σχεδιασμού (capacity planning) βάσει του οποίου να αναπτύσσεται ο τομέας υγείας. Επιπρόσθετα, ο ΟΚΥΠΥ οφείλει να καταθέσει τον οδικό χάρτη του στρατηγικού του σχεδιασμού στη Βουλή, για να υπάρξει διαφάνεια και συζήτηση.
3. Στελέχωση των νοσηλευτηρίων μέσω συμφωνημένων δομών στη βάση του κεντρικού σχεδιασμού και ανάπτυξη των υπηρεσιών.
4. Αύξηση του Προϋπολογισμού για κρίσιμους τομείς, για παράδειγμα όπως ο τομέας της Ψυχικής Υγείας.
Σε σχέση με τον ΟΚΥΠΥ, η κυβέρνηση οφείλει κατά προτεραιότητα να ενεργήσει για:
1. Συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας των επαγγελματιών υγείας και των εργαζομένων με τον ΟΚΥΠΥ.
2. Συνολική βελτίωση της θέσης των επαγγελματιών υγείας και των εργαζομένων στον χώρο, από επιστημονική και επαγγελματική άποψη.
3. Τερματισμό της απαράδεκτης πρακτικής εργοδότησης συνταξιούχων επαγγελματιών υγείας και της αγοράς υπηρεσιών.
4. Λήψη διορθωτικών μέτρων στο μοντέλο λειτουργίας του ΟΚΥΠΥ. Προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για διόρθωση των στρεβλώσεων. Η αρχή μπορεί να γίνει με την αλλαγή της σύνθεσης του ΔΣ του ΟΚΥΠΥ και την ενίσχυση των προσόντων των μελών του.
Κύριε Πρόεδρε,
Η υπεράσπιση του χαρακτήρα και της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ, η προσπάθεια για διορθώσεις και βελτιώσεις και η απαίτηση για στήριξη και αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι ζητήματα μείζονος σημασίας και βρίσκονται στις προτεραιότητες του ΑΚΕΛ.
Εννοείται ότι είμαστε πάντοτε έτοιμοι να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια κινείται στο σωστό πλαίσιο, δηλαδή για ισότητα στην πρόσβαση σε ψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες. Αυτό όμως προϋποθέτει την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να ενεργήσει αμέσως έτσι ώστε να προλάβει εξελίξεις που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και, κατ’ επέκταση, τη συντριπτική πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας. Επιβάλλεται επίσης ο συντονισμός μεταξύ αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, καθώς και η διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για την υλοποίηση πολιτικών που ενισχύουν και αναβαθμίζουν τη δημόσια υγεία. Σχετικά μ’ αυτό, σημειώνω τις δηλώσεις της Υπουργού Υγείας κ. Κανάρη, με τις οποίες παρέπεμψε στον Υπουργό Οικονομικών για τις δαπάνες στον τομέα της υγείας.
Για τη συζήτηση του θέματος της δημόσιας υγείας και του ΓΕΣΥ, θα παρακαλούσα όπως διευθετηθεί συνάντηση του ΑΚΕΛ μαζί σας».