Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, σχετικά με προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν διάφορα σωματεία, εξαιτίας της αντιμετώπισης που τυγχάνουν από τις κρατικές υπηρεσίες και τις Επαρχιακές Διοικήσεις, καθώς και το Υπουργείο Εσωτερικών, έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με την επιστολή, το ΑΚΕΛ έχει γίνει δέκτης δεκάδων παραπόνων αναφορικά με καθυστερήσεις στην εγγραφή σωματείων και στην επικαιροποίηση των καταστατικών τους που προβλέπεται από τη νέα νομοθεσία, καθώς και παράπονα που σχετίζονται με άρνηση ή υπερβολική καθυστέρηση στην έκδοση πιστοποιητικών από τους Επάρχους.
Όπως αναφέρει ο κ. Στεφάνου, τα ζητήματα αυτά θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μη κυβερνητικών οργανισμών που είναι εγγεγραμμένα σύμφωνα με τον περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμο.
“Το τελευταίο διάστημα, η κατάσταση έχει εκτροχιασθεί πλήρως, με τους Επάρχους, παράνομα και καταχρηστικά και παρότι δεν τους παρέχεται μια τέτοια εξουσία από τον περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμο, να προχωρούν σωρηδόν σε διαγραφές αθλητικών σωματείων από το μητρώο σωματείων οδηγώντας τα επί της ουσίας σε λουκέτο. Η αιτιολόγηση στην οποία εδράζονται οι αποφάσεις των Επάρχων είναι πανομοιότυπη και βασίζεται στη μη κατοχή από μέρους των σωματείων άδειας σχολής γυμναστικής από τον ΚΟΑ καθώς επίσης και διότι, όπως υπάρχει ο ισχυρισμός, οι δραστηριότητες της εκμάθησης αθλήματος συνιστούν κερδοσκοπική δραστηριότητα”, αναφέρει στην επιστολή του.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, η αιτιολόγηση αυτή αγνοεί τη δυνατότητα των αθλητικών σωματείων να ιδρύουν αθλητικές σχολές βάσει του περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμου ενώ, επιπροσθέτως, δεν λαμβάνει υπόψη ότι η λειτουργία από τα αθλητικά σωματεία ακαδημίας αποτελεί βασικό μέσο επίτευξης των σκοπών τους μέσω της τροφοδότησης των ομάδων των σωματείων και της συμμετοχής τους στους αγώνες των ομοσπονδιών. “Πώς είναι δυνατό ένα σωματείο να συμμετέχει στους αγώνες των ομοσπονδιών, αν δεν έχει τη δυνατότητα μέσω των ακαδημιών του να λειτουργεί και ως φυτώριο αθλητών οι οποίοι ακολούθως θα στελεχώνουν ή θα εκπροσωπούν το σωματείο;”, αναφέρει.
Το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι η λειτουργία ακαδημιών από σωματείο συνιστά κερδοσκοπική και επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία δεν είναι επιτρεπτή σύμφωνα με τον Νόμο, αναφέρει στην επιστολή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. “Αναγάγεται εν προκειμένω μια βασική δραστηριότητα των αθλητικών σωματείων, η οποία στις πλείστες των περιπτώσεων δεν αφήνει κέρδος στα σωματεία, σε λόγο διαγραφής τους και αυτό παρά την ξεκάθαρη πρόνοια του Νόμου που ορίζει ως «μη κερδοσκοπικό», σε σχέση με σωματείο ή ίδρυμα, τη μη διανομή κερδών, τα οποία δυνατόν να προκύψουν από τις δραστηριότητές του, στα μέλη, στους ιδρυτές, στη διοίκηση ή στους αξιωματούχους του, αλλά την επένδυση ή τη χρησιμοποίηση για τη συνέχιση και επίτευξη των σκοπών του”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι δαιμονοποιείται το κέρδος το οποίο μπορούν αποκτήσουν οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί μέσω των δραστηριοτήτων τους, ακόμη και αν το κέρδος αυτό προκύπτει από τις βασικές δραστηριότητες ενός σωματείου και τα μέσα επίτευξης των σκοπών του και επενδύεται για τη συνέχιση της λειτουργίας του.
Ταυτόχρονα, όποτε ένα σωματείο εργοδοτεί ή αγοράζει υπηρεσίες από μέλος του, αυτό εκλαμβάνεται ως άμεση ή έμμεση διανομή κέρδους στα μέλη του κατά παράβαση των προνοιών του Νόμου, συνεχίζει ο κ. Στεφάνου. Πέραν του ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν φαίνεται να επαληθεύονται, και να τεκμηριώνονται από οποιαδήποτε στοιχεία κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης, συνεχίζει, αγνοείται και πάλι πλήρως το γεγονός ότι ο ίδιος ο Νόμος προβλέπει ρητά πως «Καμιά αμοιβή, οποιουδήποτε είδους, δεν καταβάλλεται για παρεχόμενες υπηρεσίες σε οποιοδήποτε μέλος ή αξιωματούχο της διοίκησης σωματείου, εκτός εάν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά».
“Η όλη διαχείριση των αθλητικών σωματείων από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι προβληματική, με αλλοπρόσαλλες οδηγίες και αποφάσεις οι οποίες δεν φαίνεται να βρίσκουν έρεισμα στον Νόμο και με διαπιστώσεις περί παραβίασης σωρείας άλλων νομοθεσιών για τις οποίες οι Έπαρχοι δεν φαίνεται να έχουν καμία εξουσία να αποφασίσουν”, σημειώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και προσθέτει ότι ο τρόπος που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών το θέμα “οδηγεί στο κλείσιμο ιστορικών σωματείων με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του εθελοντισμού και του αθλητισμού στον τόπο μας, με αναιτιολόγητες και καταχρηστικές αποφάσεις”.
Καταλήγοντας, αναφέρει ότι ακόμα κι αν ίσχυαν όλα όσα ισχυρίζονται οι Έφοροι, όφειλαν, όπως προνοεί ρητά ο Νόμος, να απευθυνθούν με αίτηση ενώπιον του Δικαστηρίου για τη διάλυση σωματείων που θεωρούν ότι λειτουργούν κερδοσκοπικά ή παράνομα. “Η υποκατάσταση της εξουσίας του Δικαστηρίου να διατάσσεται η διάλυση σωματείων από τους Επάρχους συνιστά κατάφορη παραβίαση της νομοθεσίας, υπέρβαση και κατάχρηση εξουσίας τόσο από τους αυτούς, όσο και από το Υπουργείο Εσωτερικών”, σημειώνει, ζητώντας την πολιτική παρέμβαση του Προέδρου για επίλυση των προβλημάτων.