14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 19:08

Επικρίσεις Ταλάτ στον Τατάρ για το θέμα των διαβατηρίων

Μειωμένο είναι το ενδιαφέρον των τ/κ εφημερίδων σήμερα για το θέμα των διαβατηρίων, καθώς οι δηλώσεις και οι αντιδράσεις προβάλλονται σε μονόστηλα ή σε εσωτερικές σελίδες, πλην κάποιων εξαιρέσεων.

Η Γενί Ντουζέν σήμερα φιλοξενεί δηλώσεις 4 πολιτικών, ακαδημαϊκών και νομικών για το ζήτημα. Ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Ερσίν Τατάρ του είπε: «Αν τα λες όλα αυτά, τι δουλειά έχεις με το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ή μήπως ήταν αστείο οι δηλώσεις για δύο χωριστά κράτη; Αν έχεις αξίωση για δύο χωριστά κράτη, πρέπει να επιστρέψεις αυτό το διαβατήριο. Αν ήμουν εγώ στην ίδια θέση θα βρισκόμουν σε αμηχανία, θα ντρεπόμουν».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Ταλάτ μιλώντας στην Γενί Ντουζέν πρόσθεσε ότι αν μιλάς για χωριστό κράτος, το οποίο θες να αναγνωριστεί και για λύση στη βάση δύο κρατών, «ουσιαστικά καταργείς μόνος σου ούτως ή άλλως το διαβατήριο της άλλης πλευράς. Αν τα λες όλα αυτά, τι δουλειά έχεις με το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ή μήπως ήταν αστείο οι δηλώσεις για δύο κράτη; Τι σχέση έχει αυτό με τα ανθρώπινα δικαιώματα; Μήπως εμποδίστηκε η ελευθερία ταξιδιού; Ο ίδιος λέει ότι δεν το χρησιμοποιεί ούτως ή άλλως. Υπάρχουν χώρες που θα πάει με το διαβατήριο της ΤΔΒΚ, δεν γίνεται, πάει με το διαβατήριο της Τουρκίας. Αυτό το θέμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως γεγονός σχετικό με την ελευθερία ταξιδιού. Αν επιθυμείται διαχωρισμός, έτσι θα γίνει ο διαχωρισμός».

Ο κ. Ταλάτ πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση αφορά όσους θέλουν μόνο λύση δυο κρατών και δεν θα επηρεάσει απλούς πολίτες. Σε περίπτωση που επηρεάσει πολίτες, συνέχισε, «θα προκύψει θέμα παραβίασης δικαιωμάτων. Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να αγγίξει τους πολίτες. Οι πολίτες χρησιμοποιούν το διαβατήριο όχι μόνο για ταξίδια αλλά και για εκπαίδευση στο εξωτερικό. Εάν αυτή η απόφαση αφορά και πολίτες, θα προκύψει παραβίαση δικαιωμάτων. Θα παρεμποδιστούν τα δικαιώματα των Τ/κ. Αλλά αυτή η απόφαση αφορά όσους θέλουν χωριστό κράτος».

Ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις, Ερχάν Ερτζίλ δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι πολιτικά βήματα που λαμβάνονται και στις δύο πλευρές μονομερώς, μπορεί να είναι αιτία μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης. «Το είδαμε αυτό στο παρελθόν». Ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά, συνέχισε, είναι επειδή μεταξύ των πλευρών δεν υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος

«Η διεθνής κοινότητα έχει επίσης έναν ρόλο να διαδραματίσει, διαφορετικά η επικίνδυνη κλιμάκωση μπορεί να συνεχιστεί. Οι θέσεις των πλευρών μπορούν να εξελιχθούν σε πολύ πιο οριακά σημεία.Το ζήτημα των διαβατηρίων είναι υποπροϊόν αυτού του θέματος που ανέφερα. Εάν συνεχιστούν τέτοιες μονομερείς προσεγγίσεις, οι άνθρωποι που ζουν στο νησί μπορεί να υποφέρουν περισσότερο».

Ο ακαδημαϊκός Αχμέτ Σοζέν ανέφερε στην Γενί Ντουζέν ότι δεν μπορεί να γνωρίζει την νομική διάσταση του θέματος αλλά αυτή η απόφαση λήφθηκε σε μια χώρα μέλος της ΕΕ κατά το δοκούν, με τρόπο που δεν της αρμόζει γιατί είναι απόφαση που εργαλειοποιήθηκε πολιτικά, όπως και η πολιτική Τατάρ στο Βαρώσι.

KTÖS

Μη επαρκή θεωρεί η συντεχνία των τ/κ δασκάλων KTÖS την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ανάκληση των διαβατηρίων, γράφοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εκδοθεί ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης, «προτάσσοντας την κατηγορία για παραβίαση του συντάγματος και ανατροπή του κράτους ».

Στην γραπτή δήλωση του γγ της συντεχνίας, Σενέρ Ελτζίλ αναφέρεται ότι με την έγκριση και της Τουρκίας στις 4 Μαρτίου 1964 και στο πλαίσιο του ψηφίσματος 186 του ΣΑ των ΟΗΕ οι Ε/κ που καταλάμβαναν τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι υποχρεωμένοι να προστατεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σύνταγμά της και τα δικαιώματα των πολιτών της».

Τα δημοκρατικά κράτη, συνεχίζει, ενεργούν στο πλαίσιο του συντάγματος, των νόμων και κανόνων, και δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ των πολιτών τους. «Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να παγώσει την ισχύ του διαβατηρίου 14 συνεργατών της Τουρκικής Δημοκρατίας στα βόρεια του νησιού είναι ανεπαρκής κύρωση και μέσο και δυναμιτίζει την διαδικασία συνομιλιών που προβλέπονται στην Νέα Υόρκη, παρέχοντας προπαγανδιστικό υλικό στους διχοτομιστές στο βορρά».

Ο κ. Ελτζίλ σημειώνει ότι στο άρθρο 185 των Συμφωνιών Εγγυήσεων και Συμμαχίας απαγορεύεται το «τακσίμ» και η «προσάρτηση (Ένωσης)», όπως αναφέρει. «Πρέπει να γίνει ένα βήμα απέναντι στον κ. Τατάρ, που έφερε στο τραπέζι ως πολιτικό αίτημα το αφήγημα του τακσίμ, και τους φίλους του που έχουν αποστολή την ‘ανατροπή του κράτους’. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό με τη γελοία προσπάθεια παγώματος της ισχύς των διαβατηρίων. Αυτό είναι ένα προεκλογικό ρουσφέτι προς την ε/κ κοινή γνώμη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, προωθώντας την κατηγορία για παραβίαση του συντάγματος και ανατροπή του κράτους».

Μπορούμε να δούμε και σε αυτήν την περίπτωση, προσθέτει, την πολιτική που ακολουθήθηκε σχετικά με την μη δίωξη των δολοφόνων που συμμετείχαν στις συγκρούσεις στο παρελθόν. «Τα δημοκρατικά κράτη δεν προστατεύουν τους εγκληματίες. Σε αυτή την περίπτωση, είναι επιτακτική ανάγκη να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι θέλουν διχοτόμηση κατά παράβαση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσοι κάνουν λένε “Η Κύπρος είναι ελληνική” μιλώντας για Ένωση».

Το διαβατήριο του Φικρί Ατάογλου

Η τουρκική ιστοσελίδα Μαβί Βατάν (Γαλάζια Πατρίδα) δημοσιεύει άρθρο του Σεφά Καραχασάν, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος του τ/κ ΔΚ και «υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου ανανέωσε πριν μερικές ημέρες το διαβατήριο της ΚΔ και μάλιστα ήρθε στις ελεύθερες περιοχές για να το κάνει.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι υπάλληλοι στην υπηρεσία στις ελεύθερες περιοχές όπου ήρθε ο κ. Ατάογλου για την ανανέωση διαβατηρίου τον αναγνώρισαν και όταν τον ρώτησαν εάν είναι «υπουργός» στο «βορρά» αυτός απάντησε θετικά. Σημειώνει δε ότι όλοι οι «υπουργοί» στα κατεχόμενα, έχουν διπλωματικά διαβατήρια της Τουρκικής Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!