10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 8:53

Επικρίσεις ΓΓ ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση για την πανδημία και οικονομία

Έκκληση στους κυβερνώντες να μην μένουν απομονωμένοι από την πραγματική κοινωνία, αλλά να βγουν από τα γραφεία τους και να δουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε στη Λάρνακα, με αντιπροσωπεία καταστηματαρχών του εμπορικού κέντρου και τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής και εστίασης, ο Άντρος Κυπριανού απηύθυνε «έκκληση στην κυβέρνηση, να κατέβει κάτω για να δει τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, να μην μένουν στα γραφεία τους απομονωμένοι από την πραγματική κοινωνία και να διαμορφώνουν θέσεις και απόψεις, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στη συνάντηση είπε πως υπήρξε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, η οποία ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δεν θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν εάν δεν υπάρξει απαραίτητη στήριξη από το κράτος. «Είναι υποχρέωση του κράτους να τις στηρίξει γιατί είναι με δικές του αποφάσεις που αυτοί οι άνθρωποι έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές συνέπειες τον τελευταίο χρόνο, λόγω της πανδημίας», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως «δεν είναι ευθύνη του κράτους η πανδημία, αλλά οι αποφάσεις που έχει λάβει και έχουν επηρεάσει αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες θα πρέπει να δει πώς τις στηρίζει».

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στο «μεγάλο πρόβλημα» των ενοικίων και είπε πως «δυστυχώς η κυβέρνηση παρ’ όλες τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει, δεν έχει πάρει καμία απόφαση. Είναι τα ζητήματα που αφορούν τις εξώσεις, η πλειοψηφία στη Βουλή αποφασίσαμε ότι πρέπει να ανασταλούν οι εξώσεις για ένα χρονικό διάστημα μέχρι που να επαναλειτουργήσουν κανονικά οι επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ανέφερε στο Ανώτατο με αποτέλεσμα να επισείετε πάνω από το κεφάλι τους (ιδιοκτητών επιχειρήσεων) ο κίνδυνος των εξώσεων. Ένα άλλο θέμα αφορά τη στήριξη αυτών των επιχειρήσεων, είτε με εφάπαξ ποσό, είτε μέσα από τη διαδικασία των εγγυήσεων, τις οποίες θα δώσει το κράτος προς τις τράπεζες».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ακόμα πως σύμφωνα με τα όσα έχει ακούσει «το εφάπαξ ποσό το οποίο αποστέλλεται στις επιχειρήσεις είναι κοροϊδία, πρόκειται για ασήμαντο ποσό το οποίο δεν μπορεί να αποτελέσει στήριξη».

Όσον αφορά το θέμα της στήριξης των τραπεζών με εγγυήσεις από το κράτος ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε πως «ως ΑΚΕΛ τασσόμαστε υπέρ, με κάποιες προϋποθέσεις. Ότι το μεγάλο μέρος, τα 750 εκατομμύρια από το 1 δισεκατομμύριο, θα πάνε στοχευμένα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και με αποφάσεις, οι οποίες θα λαμβάνονται από μια Επιτροπή, που θα επιβλέπει κατά πόσον εφαρμόζονται στη βάση αυτών των κριτηρίων οι αποφάσεις των τραπεζών».

Εμείς θεωρούμε, συνέχισε πως «θα πρέπει να εκπονηθεί και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα προνοεί με την έξοδο μας από την πανδημία, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να επαναδραστηριοποιηθούν. Έχει τεράστια σημασία να γίνει κάτι τέτοιο διότι, οι πλείστες από αυτές τις επιχειρήσεις, που όλοι λέμε ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, δεν θα μπορέσουν να επαναδραστηριοποιηθούν εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης από την κυβέρνηση».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε την έκκληση «στους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να κατεβούν κάτω να δουν ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα που βιώνει ο κόσμος. Με το να κάθονται στα γραφεία, να ζουν σε ένα παράλληλο κόσμο, δεν μπορούν να ξέρουν ποια είναι τα προβλήματα του κόσμου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως «δεν θέλω να μηδενίσω τα όσα έχει συνεισφέρει η κυβέρνηση προς τους εργαζόμενους και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εγιναν αρκετά αλλά δεν είναι ικανοποιητικά». Πρόσθεσε πως «με διάφορες ευκαιρίες τα αρμόδια Υπουργεία λένε ότι κατάφεραν να εξασφαλίσουν με διάφορους τρόπους ένα ποσό γύρω στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Μέχρι στιγμής συνέχισε «έχουν δώσει, απ’ ό,τι οι ίδιοι λένε, γύρω στα 800 εκατομμύρια. Υπάρχει λοιπόν πλεόνασμα, υπάρχουν τα λεφτά τα οποία θα μπορούσαν να διοχετευθούν προς αυτό το σκοπό, εάν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εξέφρασε επίσης την άποψη πως «στα πλαίσια του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα θέματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το σωστό τρόπο. Ο στόχος είναι να μην χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του». Πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι με νύχια και με δόντια δυσκολεύονται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά προσπαθούν να μην χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Αμπίζας, Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου είπε πως «ως μικρές επιχειρήσεις έχουμε προσπαθήσει να εφαρμόσουμε όσο το δυνατό τα μέτρα που μας έχουν επιβληθεί. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια ούτως ώστε να είμαστε ασφαλείς στους χώρους μας, με τους εργαζόμενους και με τους πελάτες μας». Συνεχίζοντας σημείωσε πως “δυστυχώς η ανταπόκριση που έχουμε από το κράτος δεν είναι η αναμενόμενη”.

Πρόσθεσε ότι “έχουμε σοβαρά προβλήματα και θα πρέπει το κράτος να έρθει κοντά μας, γιατί κανένας δεν έχει έρθει να ακούσει τις απόψεις και τα προβλήματα μας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε λύσεις για  να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα κλαίμε επί ερειπίων. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, δεν μπορούμε να αντέξουμε με τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί».

Σημείωσε ακόμα ότι με τα δύο μηνύματα που στέλνει το κάθε άτομο την ημέρα δεν μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές, που χρειάζεται να κάνει και «δεν μπορεί να ενισχύσει τον οποιοδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό του. Επειδή αρκετός κόσμος εφαρμόζει αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να δοθούν και κάποια άλλα κίνητρα για να μπορέσουμε και εμείς να φτάσουμε στα φυσιολογικά επίπεδα” είπε και ανέφερε ότι “υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού, νοιαζόμαστε για τον κόσμο και για την υγεία όλων, πλην όμως θα πρέπει να νοιαστούμε και για το αύριο για το οποίο δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά».

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κουρσάρης, Γενικός Γραμματέας ΠΟΒΕΚ είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ έρχεται να ακούσει τους καταστηματάρχες και τις μικρές επιχειρήσεις τόσο στην Λάρνακα όσο και παγκύπρια. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει από τον Μάρτιο του 2020 να στηρίξει τους εργαζόμενους και πάρα πολύ καλά έκανε σε αυτό τον τομέα, με το 60% του μισθού του εργαζομένου».

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσον «η βοήθεια ή η εφάπαξ χορηγία των χιλίων ευρώ που έδωσε στις επιχειρήσεις που έκλεισαν για ένα χρόνο, εννέα, έξι ή και τέσσερις μήνες, είναι ικανοποιητική να τις στηρίξει ουσιαστικά, ούτως ώστε να μπορέσουν να αντέξουν και να επιβιώσουν. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα κλάψουμε επί ερειπίων και στο τέλος της ημέρας, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, η μικρή οικογενειακή επιχείρηση, όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, θα χαθεί και θα επικρατήσουν κάποια μονοπώλια και ορισμένα μεγάλα εμπορικά κέντρα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!