25.2 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 4:26

Επανεξελέγη Πρόεδρος της βρετανικής Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο ο σερ Ρότζερ Γκέιλ

Ο επί τέσσερις δεκαετίες βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος σερ Ρότζερ Γκέιλ επανεξελέγη Πρόεδρος της βρετανικής Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (APPG) για την Κύπρο κατά τη Γενική Συνέλευση που διενεργήθηκε στην αρχή της εβδομάδας.

Επανεξελέγησαν επίσης ως Αντιπρόεδροι οι λόρδος Άδωνις (Εργατικοί) και βαρόνη Μάσεϊ (Εργατικοί), όπως και οι βουλευτές Δρ Λίσα Κάμερον (SNP), Πάμπος Χαραλάμπους (Εργατικοί), Κριστίν Τζαρντίν (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες), Κάρολαϊν Νόουκς (Συντηρητικοί) και Τερέζα Βίλιερς (Συντηρητικοί)

Κατά τη Γενική Συνέλευση το σύνολο των πολυάριθμων μελών του APPG επανέλαβαν την υποστήριξή τους σε μια δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού και στην επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Γενική Συνέλευση έδωσε την ευκαιρία στο APPG να συζητήσει επερχόμενες εκδηλώσεις και συναντήσεις που θα συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση για το Κυπριακό.

Ο σερ Ρότζερ ευχαρίστησε για τη συνεχή υποστήριξή της την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασίλειου (ΕΚΟ ΗΒ) που είναι η Γραμματεία του APPG. Ο βουλευτής δήλωσε, «είμαι ευχαριστημένος που συνεχίζουμε να έχουμε μια τόσο ισχυρή, διακομματική επιτροπή που εργάζεται για ολοένα στενότερους δεσμούς μεταξύ του ΗΒ και της Κύπρου. Είμαι αφοσιωμένος στον αγώνα της επανένωσης της Κύπρου και του τερματισμού της άδικης και παράνομης κατοχής της Τουρκίας από τότε που εξελέγην το 1983 και, δεδομένης της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής, είναι σημαντικό το ότι το APPG για την Κύπρο έχει επίσης μια πολύ ταλαντούχα ομάδα νεότερων βουλευτών που είναι το ίδιο αποφασισμένοι να δουν να αποδίδεται δικαιοσύνη για την Κύπρο».

Ο σερ Ρότζερ πρόσθεσε πως ως κάποιος που θυμάται την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, «ήταν φρικτό να βλέπεις τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να ξαναβλέπεις παρόμοιες φρικαλεότητες να γίνονται και πάλι στην Ευρώπη. Οι παραλληλισμοί μεταξύ των δύο εισβολών και κατοχών είναι λυπηροί και, ως διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα, εκφράζουμε την υποστήριξή μας τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Κύπρο».

Λίγες ημέρες νωρίτερα τα στελέχη της APPG συμμετείχαν σε συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΗΒ Ανδρέα Κακουρή. Ο Ύπατος Αρμοστής ενημέρωσε τους αξιωματούχους της APPG για τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από την κυπριακή κυβέρνηση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Μίλησε για τους κινδύνους από τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα μέσω παράνομων μονομερών ενεργειών που θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες για λύση και ανέφερε ως σαφές παράδειγμα το παράνομο «άνοιγμα» της περίκλειστης πόλης στο Βαρώσι πέρυσι.

Ο Ύπατος Αρμοστής μίλησε επίσης για την ισχυρή υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά της Ρωσίας μετά την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ διακυβεύονται από την άρνηση της Τουρκίας να τις εφαρμόσει και τόνισε επίσης ότι υπάρχει κενό κάλυψης λόγω της ανώμαλης κατάστασης που δημιουργείται από τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μικρές απώλειες στο ΧΑΚ

Απώλειες καταγράφηκαν κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης στο ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 189,81 μονάδες και στο -0,53%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Αυτή είναι η συμφωνία Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (δείτε έγγραφο)

Το Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης κατέθεσε στην Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το κείμενο υπογράφηκε από τις...

Νέο ηχηρό μήνυμα Δένδια: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και 12 ναυτικά μίλια

Απάντηση στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας από την Λέρο. Σε δηλώσεις που έκανε «απάντησε» στις προκλήσεις της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι  «η...

Βρετανία: Η αστυνομία ζητά από πιθανά θύματα του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ να μιλήσουν ανοιχτά

Με φόντο τις αποκαλύψεις σχετικά με τον εκλιπόντα Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο, Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, η βρετανική αστυνομία ζήτησε από πολλά πιθανά θύματα κακοποίησης να μιλήσουν ανοιχτά...

Νεκρός ο διοικητής drones της Χεζμπολάχ μετά από «χειρουργικό» χτύπημα στη Βηρυτό

Νεκρός είναι ο διοικητής της μονάδας drones της Χεζμπολάχ, μετά το χτύπημα που πραγματοποίησε το Ισραήλ σε επταώροφη πολυκατοικία στη Βηρυτό. Το στέλεχος της Χεζμπολάχ...

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία ου ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) επιδεινώθηκε κατά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!