9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:35

Επανήλθε το ΑΚΕΛ για το Ανωτ.Συμβούλιο Κύπρου-Ελλάδας: «Πολιτικά λάθος και επιζήμιο»

Εκ νέου κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις δηλώσεις του περί κοινής συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου Κύπρου και Ελλάδας άσκησε σε ομιλία του στο Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Σε εκδήλωση για τα 50χρονα του ΑΚΕΛ Βρετανίας στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο, στην καρδιά της παροικίας στο βόρειο Λονδίνο, ο κ. Στεφάνου είπε επίσης ότι περιμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τα περί ενεργότερης συμμετοχής της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Επίσης εξήρε τη διαχρονική προσφορά του κόμματός του γενικότερα και του βρετανικού παραρτήματος ειδικότερα.

«Πολιτικά είναι λάθος και επιζήμιο για τον αγώνα μας και για τα μηνύματα που στέλνει διεθνώς», ανέφερε ο κ. Στέφανου για τις κοινές συνεδρίες.

«Επιτέλους στην Κύπρο θα πρέπει κάποια πράγματα να τα βλέπουμε στα μάτια και να εκτιμούμε σωστά τα πολιτικά διακυβεύματα. Ποια είναι η προπαγάνδα της Τουρκίας; Είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έπαψε να υπάρχει από το 1964 και λέει η Τουρκία ότι αυτό το οποίο ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία ουσιαστικά είναι οι Έλληνες που τη σφετερίζονται. Άρα εμάς ο στόχος μας ποιος θα πρέπει να είναι; Την ώρα που αγωνιζόμαστε για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, για να μετεξελίξουμε το ενιαίο δικοινοτικό κράτος σε διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό, όπως έχουμε συμφωνήσει από το ‘77 και επαναβεβαιώσαμε το ‘79 και με διάφορες άλλες ευκαιρίες και είναι μέσα στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και μες στις αποφάσεις της ΕΕ, την Ίδια ώρα θα πρέπει να στηρίζουνε και να προβάλλουμε την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία αμφισβητεί και προσπαθεί να διαγράψει η Τουρκία. Και επειδή το κράτος μας είναι δικοινοτικό και πάντοτε σωστά λέμε ότι εμείς εκφράζουμε και πρέπει να εκφράζουμε και τους Τουρκοκύπριους, δεν πρέπει να προβαίνουμε σε ενέργειες που στέλνουν διαφορετικά μηνύματα από αυτά που κανονικά θα πρέπει να στείλουμε», συνέχισε.

Προειδοποίησε δε πως «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην οριστική διχοτόμηση», λέγοντας ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η «παθητική» στάση και να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα και ειδικά των Ηνωμένων Εθνών για να να λάβει ο κ. Γκουτέρες μια νέα πρωτοβουλία ώστε να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Προέδρου Χριστοδουλίδη περί ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ζήτησε ενημέρωση για τον σχεδιασμό του. Όπως σημείωσε, ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε υποσχόμενος σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου μετά από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες.

«Για εμάς δεν υπάρχει άλλος τρόπος και άλλος δρόμος για να επιδιώξουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων πέρα από αυτό που για τέσσερα συναπτά έτη έλεγε ο ΓΓ των ΗΕ και το ΣΑ, να συνεχίσουμε από εκεί που διακόψαμε το ‘17, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης ότι η Κύπρος «είχε και συνεχίζει να έχει ανάγκη για προοδευτική αλλαγή», κάτι που έγινε προσπάθεια να επιτευχθεί με την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιαννη στις προεδρικές εκλογές. «Τα στοιχήματα των εκλογών παραμένουν εκεί», συνέχισε, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ θα προσπαθήσει ως «διεκδικητική, μαχητική αλλά και υπεύθυνη, πατριωτική αντιπολίτευση» να κερδίσει τα στοιχήματα αυτά.

Αναφορικά με την επέτειο ίδρυσης του βρετανικού παραρτήματος του ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η ιστορία του πρέπει να καταγραφεί. Ξεχώρισε τη συμβολή στους πολιτικούς και εκλογικούς αγώνες, την προσφορά στο κίνημα των αποδήμων και την προσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους στη Βρετανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!