Επανέρχεται προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών το νομοσχέδιο αναφορικά με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, είπε σε δηλώσεις του ότι στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής συζητήθηκε άτυπα το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη απασχολήσει την Επιτροπή στο παρελθόν σε οχτώ συνεδρίες.
Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο αφορά παρενόχληση που γίνεται, είτε μέσω τηλεφωνήματος, είτε μέσω αποστολής μηνυμάτων, είτε μέσω του διαδικτύου.
Ο κ. Τορναρίτης είχε ζητήσει να γίνει μια έρευνα για το τι ισχύει στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ. “Αυτή η έρευνα κατατέθηκε στην επιτροπή μας στα μέσα του Δεκέμβρη που μας πέρασε σε σχέση με το τι ακριβώς ισχύει και ποιες ποινές επιβάλλονται για κάθε ξεχωριστό αδίκημα”, ανέφερε.
“Προφανέστατα θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους την ελευθερία της άποψης και την ελευθερία του λόγου. Από ‘κει και πέρα, δεν μπορεί διαστρεβλωτικές, ψευδείς ειδήσεις να διαταράσσουν την κοινή ησυχία, να επιβάλλουν ανασφάλεια στους πολίτες και να προσβάλλουν με βάναυσο τρόπο πρόσωπα και συνειδήσεις. Γι’ αυτό, η Βουλή θα νομοθετήσει”, είπε, προσθέτοντας ότι έδωσε περιθώριο 15 ημερών στους βουλευτές της Επιτροπής για να μελετήσουν τη συγκεκριμένη έρευνα και να το οδηγήσουν στην Ολομέλεια.
Σημείωσε ότι “δεν καινοτομούμε, αυτό το θέμα έχει ήδη εξεταστεί στα πλείστα κράτη της ΕΕ, αλλά είναι ένα θέμα που απασχολεί και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ελευθερία του ενός είναι αναγνωρισμένη και οφείλουμε να την υπερασπιστούμε. Δεν μπορεί όμως ένα πρόσωπο να εισβάλλει στα προσωπικά δεδομένα και στην ελευθερία του άλλου και να την καταπατεί βάναυσα. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από όλους και για όλα”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι θα κληθεί και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ωστόσο ο ίδιος δεν αναφέρεται στους δημοσιογράφους, αλλά στους «χιλιάδες εισαγγελείς και δημοσιογράφους του διαδικτύου», οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ασκούν κριτική, να εκφράζουν άποψη και να κάνουν σάτιρα. “Όμως, δεν μπορεί και δεν είναι δυνατό να βιάζουν πρόσωπα και συνειδήσεις μέσα από fake news. Αυτό είναι κάτι σοβαρό και σε άλλες χώρες οδήγησε και σε ακραίες συμπεριφορές”, τόνισε.
Ερωτηθείς ποιο θα είναι το όργανο που θα αποφασίζει αν κάτι συνιστά ψευδή είδηση, είπε ότι η απόδειξη του γεγονότος είναι το σοβαρότερο ζήτημα και θα καταλήξει σε αυτό το νομοσχέδιο. Κατά την άποψή του, πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο και η αστυνομία και η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. “Εμείς, κυρίαρχα, με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοθετήματος, θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα σε όλα τα επίπεδα, ότι δεν μπορεί να διαβάλλονται προσωπικότητες και συνειδήσεις”, κατέληξε.