Απαντήσεις στα όσα του καταλογίζονται σε σχέση με το πρόγραμμα κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συνεχίζει αυτή την ώρα την κατάθεσή του, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, για τις κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε από τα μέλη της Επιτροπής Μύρωνα Νικολάτο, Δήμητρα Καλογήρου, Κυριάκο Κυριάκου και Παύλο Ιωάννου, όπως απαντήσει για τη δική του εμπλοκή τόσο με την ιδιότητα του ανώτατου αξιωματούχου, όσο και με την προσωπική του ιδιότητα στις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε απαντήσεις σε σχέση με το δικηγορικό του γραφείο, λέγοντας ότι από την εκλογή του αποξενώθηκε από το δικηγορικό του γραφείο και αποχώρησε πλήρως το 2013.
Σημείωσε ότι πριν την ανάληψη της προεδρίας του εγκρίθηκαν οκτώ αιτήσεις για πολιτογράφηση και 57 μετά που ανέλαβε.
Πρόσθεσε πως το ποσοστό των αιτήσεων, που εγκρίθηκαν από το δικηγορικό του γραφείο μετά που ανέλαβε, δεν αυξήθηκε.
Σε ερώτηση αν υπήρχαν πολιτογραφήσεις, που συνδέονται με εταιρείες συγγενών του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε ευθέως, λέγοντας ότι η κατασκευαστική εταιρεία του γαμπρού του Γιάννη Μισιρλή λειτουργούσε δέκα χρόνια πριν γίνει γαμπρός του.
Ερωτηθείς αν ο γαμπρός του είναι μέτοχος στην εταιρεία που έχει τη Μαρίνα Αγίας Νάπας, από την οποία διευθυντικά στελέχη και μετόχοι πολιτογραφήθηκαν, ο Πρόεδρος απάντησε πως δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να γνωρίζει όλες τις δραστηριότητές του γαμπρού του.
Σε σχέση με το θέμα του Σαουδάραβα επιχειρηματία, ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε υπήρξε δικηγόρος του συγκεκριμένου επιχειρηματία.
Είπε περαιτέρω: «Από τα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών αντί του ελαχίστου ποσού από έξι επενδυτές, έπρεπε να αγοράσουν ένα ακίνητο αξίας 15 εκ. ευρώ. Επένδυσε περίπου 20 εκ. Και επειδή έγινε παρατήρηση από τον Ελεγκτή -πολλά και διάφορα λέχθηκαν- πως βοηθήθηκε γι` αυτό και πρόσφερε φιλοξενία και δόθηκε αεροσκάφος».
Σημείωσε ότι μετά την έρευνα του Ελεγκτή ζητήθηκε έρευνα από την Επιτροπή Καλογήρου και κανένας δεν διαπίστωσε οτιδήποτε.
Για το ταξίδι του στις Σεϊχέλες, είπε πως δεν έγινε κρυφά το ταξίδι, διαβεβαιώνοντας πως γνώριζε τον επιχειρηματία και σχετιζόταν μαζί του.
Ωστόσο, σημείωσε πως δεν είχε να του ανταποδώσει οτιδήποτε.
Κληθείς να αναφέρει ποιος ωφελήθηκε από αυτή τη φιλία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας έδωσε 966 χιλιάδες ευρώ, για να προσθέσει πως λόγω των σχέσεων τους συνείσφερε ακόμη μισό εκατομμύριο.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στα ποσά και κατέθεσε κατάλογο με τα ποσά που έχει συνεισφέρει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας.
«Πόσα να ακούσει κανένας. Όλοι παίρνουν μίζες;», διερωτήθηκε.
Όπως είπε στην Επιτροπή ως αποτέλεσμα της διαπόμπευσης του συγκεκριμένου ατόμου υπέβαλε αίτηση για αποποίηση του διαβατηρίου.
«Έτσι συμπεριφερόμαστε στους επενδυτές, στη Wargaming, στο καζίνο», είπε.
Σε άλλες ερωτήσεις απάντησε ως εξής :
Ο ΠτΔ ρωτήθηκε – με το δικαίωμα να μην απαντήσει – όταν ήταν επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου αν γίνονταν έλεγχοι για την προέλευση των χρημάτων απάντησε αστειευόμενος «Τώρα θα πάω φυλακή κ. Πρόεδρε. Από το 1997 ήμουν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Ουδεμία μέρα έλειψα από τη Λευκωσία. Είμαι βέβαιος ότι οι συνεργάτες μου προέβαιναν σε ελέγχους».
Η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι στην ιστοσελίδα της Hanley & Parnters εντοπίστηκαν έγγραφα πως ήταν υπό την αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκεκριμένο συνέδριο, ο Πρόεδρος απάντησε πως χρειάζεται να το ελέγξει αυτό και θα καταθέσει σχετική απάντηση. Η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Δ. Συλλούρης παρουσιάστηκε σε ένα συνέδριο ως σύμβουλος. «Έννοια μου ήταν στις επισκέψεις να γίνεται προώθηση της Κύπρου όχι του ΚΕΠ. Για το συγκεκριμένο της H&P δεν θυμάμαι».
Σε ερώτηση της κ. Καλογήρου για την εμπλοκή συγγενικού της κ. Αδαμίδου στο πρόγραμμα και το γεγονός ότι παρευρέθηκε στην Βουλή ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ο Πρόεδρος απάντησε «Αν ο υπουργός αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται να παραστεί μπορεί να στείλει εκπρόσωπο για να εκφράσει τις θέσεις του Υπουργείου. Δεν μπορώ να ξέρω ποιον στέλνει κάθε υπουργός».
Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε αν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες στις περιπτώσεις των παρόχων και των εταιρειών ανάπτυξης γης που έλαβαν υπερβολικές αμοιβές στο πλαίσιο του προγράμματος.
«Αν διαπιστωθεί ότι παρανόμησαν βεβαίως. Αν ήταν καθόλα νόμιμες δεν μπορεί να γίνει. Με τις παρανομίες δυστυχώς έχει τιμωρηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Και δυστυχώς η πανδημία προκάλεσε νέα οικονομική κρίση».
Κυριάκου: Τι προτίθεστε να πράξετε αν αυτή η Επιτροπή αποδώσει ευθύνες σε αξιωματούχους ή λειτουργούς;
ΠτΔ: Να αναλάβω τις ευθύνες όπως πρέπει. Να προκαταλάβω το πόρισμα;
Ο κ. Ιωάννου ρώτησε σχετικά με την επίπτωση στην οικονομία από την κατάργηση του προγράμματος ο ΠτΔ απάντησε «Η απόφαση λήφθηκε το Νοέμβριο. Δεν φαίνεται να είναι κάτι το οποίο προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά. Το σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε το όνομα του κράτους. Να αναπροσανατολίσουμε είτε προς την τεχνολογία είτε σε άλλους τομείς. Πιστεύω ότι η έμφαση σε μία ευρύτητα και μπορεί να υπάρξουν μεταβολές σε όσους ασχολούνται στον κατασκευαστικούς κλάδους. Αυτό που είδα είναι ότι οι τιμές δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά γιατί ποτέ δεν επηρεάστηκαν θετικά».
Τελειώνοντας είπε τα εξής:
-Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για το έργο που επιτελείτε, την προσπάθεια διευκρίνησης στοιχείων που εγείρονται κάθε μέρα. Θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να πω κάποια πράγματα. Έδωσα κάποιες απαντήσεις με όλη την ειλικρίνεια για έναν άνθρωπο που δεν έχει να ανησυχήσει ότι προκάλεσε ζημιά στη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι με τη σωστή διαχείριση θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Και να σας πω. Αντιμετωπίζαμε πολλά προβλήματα όπως με το κυπριακό νηολόγιο. Ήμαστε το μαύρο πρόβατο στην Αμερική και Ευρώπη ότι είχαμε offshore και γινόταν ξέπλυμα, με τόλμη πήραμε αποφάσεις και διώξαμε τις offshore. Κάποια στιγμή έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις και ελήφθησαν.
Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευσαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος και ο Διευθυντής του Γραφείου του, Πέτρος Δημητρίου.
Προηγούμενη Ενημέρωση
-Αναμονή για άφιξη Προέδρου Αναστασιάδη στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»
-Αφίχθηκε στο χώρο με τη συνοδεία του ο Πρόεδρος 10 λεπτά πριν από τις 10
Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα, ο Πρόεδρος αναμένεται να καταθέσει πολυσέλιδο κείμενο-κατάθεση ενώπιον της Ε
ρευνητικής Επιτροπής
-Ξεκινά η κατάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ερευνητική
–Δήλωση επιτροπής την οποία ανέγνωσε ο Νικολάτο: Έγιναν και γίνονται δηλώσεις και ενέργειες που υποσκάπτουν την αξιοπιστία της ερευνητικής επιτροπής. Διαβεβαιώνουμε ότι τίποτε από αυτές τις ενέργειες δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιτροπή.
–ΠτΔ: Αρχική δήλωση που θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος του υπο εξέταση θέματος και θα καταχωρήσω έγγραφο.
-Διαβάζει την κατάθεση του ο Πρόεδρος
–ΠτΔ: «Όταν ανέλαβα την προεδρία το κράτος ήταν υπό κατάρρευση. Η χώρα ήταν εκτός διεθνών αγορών. Η ανεργία είχε φτάσει το 16% με αυξητικές τάσεις, ταυτόχρονα παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Στη χώρα λειτουργούσαν κοινωνικά παντοπωλεία. Ο τραπεζικός τομέας Λαϊκή και Κύπρου ιδιαίτερα η Λαϊκή συντηρείτο στον αναπνευστήρα. Το κράτος βρισκόταν σε κατάσταση χρεωκοπίας τα εισοδήματα των πολιτών συρρικνώνονταν το τραπεζικό σύστημα χρειαζόταν στήριξη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναγκαστήκαμε να δεχθούμε το μνημόνιο της τρόικας»
–ΠτΔ: «Κάτω από αυτές τις κρίσιμες συνθήκες και η κυπριακή οικονομία βασίζεται στον τομέα παροχής υπηρεσιών το Υπουργικό αποφάσισε τον Απρίλιο- Μάιο 2013 μία σειρά κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων. Αποφασίστηκε η αύξηση του συντελεστή δόμησης για επανεκκίνηση του κατασκευαστικού τομέα. Μία δεύτερη απόφαση μετά από μελέτη του υφιστάμενου προγράμματος πολιτογράφησης, ήταν η διαφοροποίηση των κριτηρίων για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης να ενθαρρύνουμε την προσέλκυση επενδύσεων»
–ΠτΔ:«24 Μαΐου 2013 τροποποιήθηκαν τα κριτήρια». Τα απαριθμεί ενώπιον της επιτροπής
–ΠτΔ: «Το 2016 έγινε μία νέα διαφοροποίηση στα ΜΕΔ στον κατασκευαστικού τομέα. Μετά την ολοκλήρωση της οικονομικής αναπροσαρμογής το Υπουργικό προχώρησε σε αναθεώρηση του ΚΕΠ. Με την απόφαση δόθηκε έμφαση στη μείωση των ΜΕΔ για τον κατασκευαστικό τομέα το 2016 τα ΜΕΔ ήταν 17 δις ευρώ». Τα ΜΕΔ του κατασκευαστικού τομέα το 2020 μειώθηκαν σε 1,5 δις ευρώ. Μειώθηκε το απαιτούμενο ποσό επένδυσης από 2,5 σε 2 εκατομμύρια. Διαφοροποιήθηκε το καθεστώς για αγορά σύσταση για συμμετοχή επιχειρήσεων που έχουν φυσική παρουσία στη Κύπρο και να εργοδοτούν τουλάχιστον 5 Κύπριους πολίτες». Στις 13 Φεβρουαρίου του 2019 τα οικονομικά κριτήρια του ΚΕΠ τροποποιήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υποχρέωση προς όλους τους επενδυτές να καταβάλουν συνολική εισφορά ύψους 150 000 ευρώ»
–ΠτΔ: «Όσον αφορά την απόδοση του ΚΕΠ εισέρευσαν στην χώρα 9,7 εκατομμύρια στην Κύπρο. Κατά την περίοδο 2016-2019 οδήγησαν στην δημιουργία θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και νέες θέσεις σε συναφής κλάδους
–ΠτΔ: Τώρα πάω στις διαδικασίες ελέγχου που δυστυχώς μας οδήγησε σε αυστηρότητα αποφάσεων. Σε περίπτωση που ο αιτητής εμπλεκόταν σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα η έκθεση αποστελλόταν στην ΜΟΚΑΣ και την κεντρική υπηρεσία πληροφοριών. Το 2014 έγινε η απαγόρευση των συναλλαγών με μετρητά, ενώ μέχρι τότε γινόταν η επένδυση με μετρητά και μπορούσε να ξεφύγει του ελέγχου. Το σημαντικότερο ήταν ένα από τα μέτρα για να καταπολεμηθεί το ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
–ΠτΔ: Με το σχέδιο του 2019 προστέθηκαν και νέες επιπρόσθετες δικλείδες ασφαλείας. Τον Ιούλιο 2019 προς περαιτέρω αστικοποίηση το Υπουργικό αποφάσισε στις 25 Ιουλίου 2019 τον αποκλεισμό προσώπων καθορίζοντας 11 συγκεκριμένες κατηγορίες. Στόχος ήταν να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η έκθεση της Κύπρου από άτομα αμφιβόλου αξιοπιστίας. Έγινε την 1 Φεβρουαρίου τροποποίηση που πρόβλεπε κανονισμούς που να επιβλέπουν το ΚΕΠ. Ενισχύθηκε το σύστημα ελέγχου. Τα κενά και οι αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στο πρόγραμμα έδωσαν από την μία την ευκαιρία να υπάρξει κατάχρηση από αιτητές με μία σειρά παράνομων πράξεων, που ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει απόφαση στις 13/10 να πάρει απόφαση για τερματισμό του προγράμματος.
-Ολοκλήρωσε την ανάγνωση της κατάθεσης του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
-Υποβάλλονται ερωτήσεις από τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής
Νικολάτος: Σε πρόσφατη συνέντευξη σας σε εφημερίδα είπατε ότι το πρόγραμμα έτυχε καταχρήσεως και συστήσατε προσοχή για διαφημίσεις. Πως αντιλαμβάνεστε την κατάχρηση του επενδυτικού προγράμματος;
ΠτΔ: Η αναφορά μου αφορούσε την αλόγιστη διαφήμιση του προγράμματος. Στα αεροδρόμια της Κύπρου πέραν των φωτεινών διαφημίσεων. Στα τρόλεϊ μεταφοράς υπήρχαν διαφημίσεις ότι θα μπορούσαν με επένδυση να πάρουν διαβατήρια. Όταν το είδα προειδοποίησα ότι στο τέλος θα οδηγήσετε το πρόγραμμα ή θα με οδηγήσετε να καταργήσω το πρόγραμμα. Στις εκκλήσεις πάντοτε εξέφραζαν την προθυμία αλλά η κατάσταση δυστυχώς από κάποιους των κατασκευαστικών εταιριών ή από κατόχους μία καταχρηστική συμπεριφορά. Με αποτέλεσμα άλλη χώρα να μας καταγγέλλει ότι αυτούς που απορρίπτουμε τους παίρνει η Κύπρος. Ως αποτέλεσμα ήταν να υιοθετηθεί μία σειρά από μέτρα ασφαλιστικές δικλίδες όπως η απαγόρευση της διαφήμισης.
Νικολάτος: Μπορείτε να μας πείτε ονόματα εταιριών;»
ΠτΔ: Να μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω άτομα και δεν θα ήθελα και θεωρώ ότι θα υπάρξει μία διαρροή και δεν θα είμαστε σύννομη με το θέμα των προσωπικών δεδομένων. Γνωρίζω και ονόματα και πρόσωπα». Θα καταγράψει και θα δώσει στην επιτροπή γραπτώς τα ονόματα ο ΠτΔ
Στις παρεκκλίσεις δεν κάνουμε εξέταση τι αποφάσισαν οι υπηρεσίες του κράτους. Φανταστείτε το Υπουργικό να ανάλωνε 2-3 μέρες για να εγκρίνει τις πολιτογραφήσεις. Υπήρχαν οι περιπτώσεις που αν ήταν για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Καλογήρου: «Υπήρχε εισήγηση για συγκεκριμένες προτάσεις αυτές που παρέκκλιναν απ’ τά κριτήρια;»
ΠτΔ: Ελάχιστες ήταν. Παραδείγματος χάρη στις επενδύσεις καζίνο και word gaming μίας άλλης Νοτιοαφρικανικής φαρμακευτικής εταιρίας που επένδυσε εκατομμύρια.
ΠτΔ: «Η εξουσία του Υπουργικού έχει τις δυνάμεις του περί αρχείου πληθυσμού νόμου. Δεν χρειάστηκε να ζητήσουμε γνώμη του γενικού εισαγγελέα αλλά εκεί που υπήρξαν τροποποιήσεις, πάντοτε τάχυναν του νομοτεχνικού ελέγχου και η έκθεση υπογραφόταν από τον ΓΕ.
Ιωάννου: «Υπήρξε περίπτωση όπου η Νομική Υπηρεσία ήγειρε ένσταση σχετικά με την νομιμότητα του σχεδίου;»
ΠτΔ: «Δεν έχω υπόψη μου».
Νικολάτος: «Έχετε λάβει οποιαδήποτε σχόλια παρατηρήσεις από την βουλή ή από οποιονδήποτε πολιτικό κόμμα κατά την θητεία σας;»
ΠτΔ: «Δεν ήρθε οποιονδήποτε κόμμα ή βουλευτής να αποταθεί πέραν της περίπτωσης του Σαουδάραβα. Όχι, για το επενδυτικό πρόγραμμα από το 2013 μέχρι και την απόφαση τερματισμού εκφράστηκαν διαφωνίες για τις αποφάσεις και έλεγαν ότι το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, ένα κόμμα της αντιπολίτευσης έλεγε ότι «κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους», αλλά ουδέποτε ζήτησαν την κατάργησή του προγράμματος».
Κυριάκου: «Αναφερθήκατε ότι το ΚΕΠ δομήθηκε με τον τρόπο που δομήθηκε για να στηριχθούν οι τράπεζες. Δεν θεωρείτε ότι τα έσοδα από τα ΚΕΠ θα έπρεπε να είχαν καταλήξει στο δημόσιο μέσω διαφορετικών κριτηρίων και τότε να στήριξη τις τράπεζες και παράλληλα να στηρίξει και άλλες ομάδες της κοινωνίας που το είχαν ανάγκη;
ΠτΔ «Οι τράπεζες είχαν επαρκή κεφαλαιοποίηση και βγήκαμε από το μνημόνιο πολύ νωρίτερα την στιγμή που κάποιοι ισχυρίζονταν ότι θα πάμε και σε δεύτερο και τρίτο μνημόνιο. Συνεπώς η στόχευση το 2016 προς τον κατασκευαστικό τομέα ήταν ότι τα δάνεια ήταν ψηλά και την ίδια ώρα δημιουργία θέσεων εργασίας. Δεν ήταν διάσωση των τραπεζών ήταν βοήθεια της τράπεζας αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένας κύκλος».
ΠτΔ: Είναι γνωστό ότι το 1999 είχα εκλεγεί πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ήμουν καθημερινά στον δημοκρατικό συναγερμό και δεν ασχολούμουν με το δικηγορικό γραφείο. Έχω ακούσει τόσες φορές για το ασυμβίβαστο και δικαίως ακούω την κριτική. Αποχώρησα απ’ το γραφείο πλήρως απ’ το 2013. Όπως με πληροφόρησαν μετά την ανάληψη των προεδρικών που καθηκόντων δεν υπήρξε αύξηση στις αιτήσεις. Λόγω του ότι οι θυγατέρες μου θεωρούνται πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα το δικηγορικό γραφείο ελέγχεται ετησίως.
ΠτΔ: «Άλλος ένας μύθος που ακούω είναι ότι συνεργάστηκε το πρώην δικηγορικό γραφείο με άλλα δικηγορικά για τις αιτήσεις»
ΠτΔ: Πριν την ανάληψη της προεδρίας μου εγκρίθηκαν 8 αιτήσεις και 57 μετά που ανέλαβα.
ΠτΔ: Αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του γαμπρού του στον τομέα εμπορίας αυτοκινήτων και τις επικρίσεις ότι προμηθεύτηκε το κράτος από την εταιρεία του γαμπρού του. Επικαλείται δήλωση του Γενικού Ελεγκτή ο πρόεδρος που ανέφερε ότι το θέμα ερευνήθηκε και δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε μεμπτό από τις έρευνες. Άρα είναι ένας ακόμη μύθος.
Κυριάκου: «Υπήρξαν πολιτογραφήσεις αλλοδαπών που στενοί σας συγγενείς είναι μέτοχοι ή διευθυντές ή πάροχος το δικηγορικό γραφείο;».
ΠτΔ: «Ουδεμία εξ’ όσων γνωρίζω, με την εμπλοκή που λέτε που …αφορά τον άλλον τον γαμπρό που για εκείνον έγινε το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων όπως γνωρίζετε και εσείς ; (είπε αστειευόμενος ο ΠτΔ). Η κατασκευαστική εταιρία του Μισιρλή για να λέμε τα πράγματα, λειτουργούσε 10-15 χρόνια προτού γίνει γαμπρός μου και έχει βραβευτεί πανευρωπαϊκά. Είναι ένα παιδί που είμαι ευτυχισμένος που τον έχω γαμπρό μου, δεν είχε ποτέ ΜΕΔ. Ενδεχόμενα και φυσικά να έχει πελάτες που απελάθηκαν τι το μεμπτό;
Καλογήρου: «Όντως εξετάσαμε τον Σαουδάραβα και τους 6 που πολιτογραφήθηκαν μαζί κοιτάξαμε και την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και πήραμε πληροφορίες από εκεί κοιτάζοντας τα κριτήρια της εποχής είχαμε άλλες διαπιστώσεις. Πχ: 3 Σαουδάραβες που ήταν αδέλφια αγόρασαν ένα mansion αντί από ένα. Άρα αυτά τα θέματα είναι στην κρίση της κάθε επιτροπής που κοιτάζει τα κριτήρια και πως τα βλέπει δεν κάνω κριτική ούτε κάνω σε κανένα και θεωρώ για τον Σαουδάραβα είναι ότι η 2η γυναίκα από άλλον πάροχο έχουμε πει ότι δεν έπρεπε να πολιτογραφηθεί και είχε πει ότι θα ήταν Κύπρο και ήταν ψευδείς δηλώσεις. Δεν είναι στον Σαουδάραβα που έχω πει είναι για την δεύτερη γυναίκα του που έχω πει ότι δεν θα έπρεπε να πολιτογραφηθεί».
ΠτΔ: «Tο πρώτο ταξίδι στις Σεϋχέλλες έγινε το 2015 το καλοκαίρι όχι με πρόσκληση του Σαουδάραβα δεν έγινε κρυφά και βεβαίως γνώριζα τον Σαουδάραβα αλλά δεν είχε να μου ανταποδώσει οτιδήποτε γιατί του έκανα χάρη.
ΠτΔ: «Ένας πρώην συμμαθητής μ ο Κ.Λ έχει δαπανήσει για τα ταξίδια του Προέδρου 3 εκατομμύρια από το 2014 όταν έκανε την δημόσια δήλωση, μέχρι το 2020 ο Σαουδάραβας φίλος του προέδρου που τάχα ευεργετήθηκε έχει ξοδέψει 1 εκατομμύριο για να προσθέσω ότι τον Απρίλη του 2016 συνεισέφερε άλλο μισό εκατομμύριο στο ταμείο αλληλεγγύης για να μπορέσουν να τελειώσουν τις σπουδές τους οι άποροι φοιτητές. Ο πρόεδρος εξηγεί ότι ο Σαουδάραβας έκανε φθηνές προσφορές για τα ταξίδια του και τα απορυθμίζει, όπως είπε χαρακτηριστικά για τον φίλο του τον πρόεδρο, ενώ εταιρίες έκαναν πολύ μεγάλες προσφορές για να ταξιδέψει. Άρα εξοικονομούνταν λεφτά από τις μετακινήσεις. Ως αποτέλεσμα της διαπόμπευσης αυτού του ανθρώπου υπέβαλε αίτημα για ανάκληση του διαβατηρίου του, όπως έγινε και με την word gaming, είναι θλιβερό αυτό το πράγμα και πως μεταχειριζόμαστε τους επενδυτές αυτού του τόπου.
Διακοπή στη διαδικασία μέχρι τις 12
Ιωάννου: «Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι κάποιες περιπτώσεις όπως για τιμητική πολιτογράφηση δεν χρειάζεται έγκριση. Τίθεται το ερώτημα γιατί το Υπουργικό σας Συμβούλιο δεν προχώρησε τιμητικά στην πολιτογράφηση του Σαουδάραβα και δεν θα συζητούσαμε τίποτα τώρα. Δεν βρέθηκαν κάποιοι να υποδείξουν ότι παρά να γίνουν παρεκκλίσεις από κανονισμούς και να προχωρήσουν σε τιμητική πολιτογράφηση είναι ερώτημα που με απασχολεί ιδιαίτερα»
ΠτΔ: «Φανταστήκατε εάν ο Σαουδάραβας έπαιρνε υπηκοότητα όχι γιατί επένδυσε αλλά με τις φιλικές του σχέσεις… ε τότε θα θεωρούσαν ότι θα ήμουν δωρολήπτης. Βεβαίως θα μπορούσε σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως της Word gaming, ή του Καζίνο, ή της remedica. Βάλαμε κριτήρια.
Κυριάκου: «Για τον Σαουδάραβα η αντίδραση υπήρξε για το προσωπικό σας ταξίδι και όχι για τα υπηρεσιακά»
ΠτΔ: «Δεν υπήρξε παροχή κατά χάρη έτσι ώστε να νιώθει υποχρεωμένος ήταν μία φιλική σχέση που αναπτύχθηκε και έδειξε αυτός ο άνθρωπος για την χώρα που τον φιλοξενούσε και λόγω της οικονομικής του ευχέρειας. Δεν είναι με τον πρώτο επιχειρηματία που διατηρούμε άριστες φιλικές σχέσεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις».
ΠτΔ: «Kαι βεβαίως το ταξίδι ήταν, όχι για να μεταφέρω τα 300 εκατομμύρια. Ούτε ξέρω που βρίσκονται οι τράπεζες των Σεϋχελλών. Το πρώτο ταξίδι μου ήταν στον Πρόεδρο των Σεϋχελλών. Για να μην αναφερθώ στις αναρτήσεις στα ΜΚΔ για τις θυγατέρες μου ότι βρίσκονταν στο ταξίδι.
Νικολάτος: Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει κατ΄ αναλογία οποιαδήποτε δυνατότητα παρέμβασης και στο έργο αυτή της ερευνητικής επιτροπής;
ΠτΔ: Είμαι κάθετα ενάντια στην οποιανδήποτε παρέμβαση στην οποιανδήποτε διωκτική αρχή. Πώς για πρώτη φορά είχαμε τόσες διώξεις και καταδίκες… Η σύνθεση του αστυνομικού σώματος θα δουν ότι ουδέποτε κατά την διάρκεια της προεδρίας μου έκαναν παρέμβαση. Όπως έπαυσα και Αρχηγό Αστυνομίας με τα γεγονότα του κατά συρροή δολοφόνου. Δεν διέκρινα ποτέ και προκαλώ οποιονδήποτε που να απαντήσει αν έτυχε δυσμενούς διακρίσεως και στην αστυνομία και στη διπλωματική υπηρεσία και στο δημόσιο. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να υπηρετούν το κράτος. Ουδέποτε να διανοηθώ και είμαι κατηγορηματικός στην οποιανδήποτε παρέμβαση».
Νικολάτος: «O κ.Συλικιώτης αναφέρθηκε σε επέμβαση σας σε συγκεκριμένη υπόθεση υψηλού ρίσκου όταν ήσασταν πρόεδρος του ΔΗΣΥ στη περίπτωση του Αμπράμοφ;
ΠτΔ: «Oρθώς είπε ότι είχα τηλεφωνική επικοινωνία αλλά πότε; Ο συγκεκριμένος μεγιστάνας έτυχε της πολιτογραφήσεως και επειδή υπήρξαν δηλώσεις του κ.Συλικιώτη, εκείνο που έκανα ήταν να του πω να μην δημοσιοποιούνται ονόματα πολιτογραφήσεων γιατί έχουν προβλήματα με τις χώρες τους. Να αποφεύγονται δηλώσεις του είπα»
Νικολάτος: «Κάνατε άλλες παρεμβάσεις πριν ή μετά της προεδρίας σας;
ΠτΔ: Ουδέποτε και ουδεμία παρέμβαση εάν βρεθεί άνθρωπος να το πει έδωσα όρκο και εκεί θα κριθώ».
ΠτΔ: «Kαι βεβαίως το ταξίδι ήταν, όχι για να μεταφέρω τα 300 εκατομμύρια. Ούτε ξέρω που βρίσκονται οι τράπεζες των Σεϋχελλών. Το πρώτο ταξίδι μου ήταν στον Πρόεδρο των Σεϋχελλών. Για να μην αναφερθώ στις αναρτήσεις στα ΜΚΔ για τις θυγατέρες μου ότι βρίσκονταν στο ταξίδι.
Νικολάτος: «Βλέπατε επενδυτές ή είχατε συναντήσεις;
ΠτΔ: Σε ώρες κρίσιμες δεν κοιτάζεις το πρωτόκολλο αυστηρά έχω δει την δήλωση του κύριου Σταυράκη που όταν ερωτήθηκε είπε ότι και τον τελευταίο που θα μου ζητούσε θα τον έβλεπα. Με ειλικρίνεια που αρμόζει και πρέπει θα σας πω ότι μετά την εκλογή μου πρέπει να ήμουν ο δημοφιλέστερος στη Κίνα. Οποιοσδήποτε ήθελε να κάνει επενδύσεις ήθελε έβγαλε φωτογραφίες μαζί μου.
Καλογήρου: Υπάρχει ο κίνδυνος να έρχονται επενδυτές ή πάροχοι χωρίς να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι επενδυτές με πρόβλημα δυσφήμισης μετά;
ΠτΔ: Τους έλεγα πάντοτε ότι εάν ακολουθήσετε την διαδικασία που υιοθετεί το κράτος θα είστε ευπρόσδεκτοί. Όχι δώστε μας χάρη η εύνοια.
Νικολάτος: Όταν εσείς προΐσταστε του δικηγορικού σας γραφείου γινόταν πάντοτε ενδελεχής έλεγχος ως προς την προσέλευση του χρήματος;
ΠτΔ: Τώρα είναι που θα πάω φυλακή αν πω ότι εγώ το έκανα.. από το 1997 δεν ήμουν ενεργό μέλος του γραφείου. Να σας πω έκανα έλεγχο; Θα πω ψέμα. Ήμουν καθημερινά στη Λευκωσία στο κόμμα. Γίνονταν έλεγχοι από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εγώ όχι σας μιλώ ειλικρινέστατα»
Νικολάτος: «Ο κύριος Συλούρης εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος σας για το πρόγραμμα;»
ΠτΔ: Δεν το γνωρίζω αλλά πιθανόν ναι. Αλλά για την προώθηση του προγράμματος. Έδινα μία επιστολή που εξουσιοδοτούνται να προωθήσουν ή να προβάλουν το πρόγραμμα και μόνο
Κυριάκου: Εσείς θεωρείτε ότι υπάρχει τρόπος να αποδοθούν ευθύνες;
ΠτΔ: Εάν διαπιστωθεί ότι υπήρχαν ποινικές διαπράξεις και βεβαίως και αυτό θα διαπιστωθεί και από την δική σας επιτροπή. Εάν από τις έρευνες φανεί ότι υπάρχουν παρανομίες ναι. Ευθύνη φέρει και η κυβέρνηση… Να είστε όσο αυστηροί πρέπει να είναι και να αποδώσετε τις ευθύνες σε όποιους έχουν τις οποιεσδήποτε ευθύνες.
Κυριάκου: «Εάν διαπιστωθούν ευθύνες σε δημόσιους λειτουργούς τι θα πράξετε;
ΠτΔ: Θα αναλάβω όπως πρέπει και τις ευθύνες που πρέπει. Δεν μπορώ να προκαταλάβω τώρα το πόρισμα σας
Καλογήρου: Θα έπρεπε να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα πιο νωρίς από τότε που έγινε;
ΠτΔ: «Θα έπρεπε ναι να λαμβάνονταν αυστηρότερα μέτρα νωρίτερα. Δεν το διαπιστώσαμε τότε. Μεγάλος σάλος έγινε και προβληματισμός αυξήθηκε μετά τα δημοσιεύματα που αναδείκνυε την έκταση του προβλήματος
Ιωάννου: Είχατε επισημάνει τις συνθήκες κάτω από τις όποιες προχωρήσατε με το πρόγραμμα και τις συγκυρίες του 2013 και μετά. Δεν θα ήταν σκόπιμο να εξετάσει κάποιος ποιο το κόστος για την οικονομία -δεδομένης και της πανδημίας- από την κατάργηση του προγράμματος τα τελευταία δύο χρόνια;
ΠτΔ: Η απόφαση για κατάργηση λήφθηκε τον Οκτώβριο του 2020 δεν φαίνεται επί του παρόντος να προκαλεί μία ανυπολόγιστη ζημιά ανεξαρτήτως και ενδεχόμενα των ζημιών που μπορεί να προκληθούν το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο είναι να ανακτηθεί το όνομα της χώρας
ΠτΔ: Πιστεύω ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί σε μία ευρύτητα και μπορεί να υπάρξουν μεταβολές σε όσους ασχολούνται στον κατασκευαστικό κλάδο. Αυτό που είδα είναι ότι οι τιμές δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά
ΠτΔ: Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για το έργο που επιτελείτε μου δώσατε την ευκαιρία επιτέλους να πω κάποια πράγματα που δυστυχώς σαν αποτέλεσμα μιας νοοτροπίας να κρίνουμε τα πάντα και τα όσα γράφονται στα ΜΚΔ να θεωρούνται σωστά. Μπορεί το πρόγραμμα με τις αδυναμίες του να προκάλεσαν κάποια ζημιά είμαι βέβαιος ότι με σωστή διαχείριση θα ξεπεραστούν τα προβλήματα