14.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:22

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου – Ενημερώθηκαν για κυπριακό, Πύλα και μεταναστευτικό οι αρχηγοί

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό.

Το σώμα ενημερώθηκε σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως και της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη όπου θα προσφωνήσει στις 20 Σεπτεμβρίου τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει σειρά επαφών.

Κατά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού τόσο σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στην νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας και τις ενέργειες της κυβέρνησης για αποφυγή δημιουργίας νέων τετελεσμένων από το κατοχικό καθεστώς, όσο και για τις συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γέτζια, στη Λευκωσία, και ευρύτερα τις προσπάθειες για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκα οι πληροφορίες που ανέφεραν ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα συζητούσαν και το μεταναστευτικό.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Να μην αποπροσανατολιστούμε από τη μεγάλη εικόνα στο Κυπριακό

Τη θέση του ΑΚΕΛ ότι ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κυπριακό η ε/κ πλευρά δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιστεί από τη μεγάλη εικόνα στο Κυπριακό, που δεν είναι άλλη από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με κατοχυρωμένες τις μέχρι τώρα επιτευχθείσες συγκλίσεις και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διατύπωσε εξερχόμενος από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ενημερώθηκαν από τον ΠτΔ και για το θέμα της Πύλας αλλά και γενικότερα σε ό,τι αφορά διάφορα θέματα και εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και σημείωσε ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη και σταθερή: «Ανεξαρτήτως της απαισιοδοξίας που υπάρχει στο Κυπριακό, ανεξαρτήτως των διάφορων προκλητικών ενεργειών της τουρκικής πλευράς (Πύλα, περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου), εμείς δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιστούμε από τη μεγάλη εικόνα που είναι η συνέχιση των προσπαθειών για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Αυτή η θέση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνοδεύεται και με τη εξήγηση της, δηλαδή ότι αυτό σημαίνει πως διαφυλάσσονται όλες οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στην ιστορία των διαπραγματεύσεων και ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο Γκουτέρες που έχει κατατεθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά.

«Σε αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε, όσο περνά από το δικό μας χέρι και με όσα εργαλεία έχουμε στα δικά μας χέρια» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν έχουν ενημερωθεί σε ό,τι αφορά πακέτο μέτρων για στήριξη των Τ/κ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο ΠτΔ τους ενημέρωσε ότι θα προβεί σε κάποια στιγμή σε σχετική εξαγγελία, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει περαιτέρω ενημέρωση ή συζήτηση επί του θέματος. Υπενθύμισε δε ότι «για το ΑΚΕΛ είναι πάρα πολύ σημαντικό η ΚΔ να εξαγγείλει και να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα».

«Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της τ/κ κοινότητας, των απλών Τ/κ, από τη μια για να αντιμετωπίσουμε την απαισιοδοξία που τους διακατέχει αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και από την άλλη για να μην τους αφήνουμε εκτεθειμένους στις πολιτικές της Τουρκίας» εξήγησε, αναφέροντας πως επί τούτου το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων προς τον ΠτΔ πριν από αρκετούς μήνες και αναμένει τις εξαγγελίες του Προέδρου.

Ερωτηθείς για το θέμα της Πύλας και αν ενημερώθηκαν για τυχόν συμφωνία στο θέμα αυτό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «όσα λιγότερα λέμε τόσο το καλύτερο» και πως δεν επιθυμεί να μπει σε λεπτομέρειες καθώς θα πρέπει να διευκολυνθεί ο ΠτΔ και η ΚΔ να προβούν στους απαραίτητους χειρισμούς.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ομοφωνία στο ΕΣ σε ό,τι αφορά τη θέση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι είναι γνωστές οι θέσεις των κομμάτων και πως ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει για τις θέσεις των άλλων κομμάτων. Σημείωσε ωστόσο πως η θέση του ΑΚΕΛ ήταν και θέση του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και του ΣΑ του ΟΗΕ έτσι όπως αυτές οι θέσεις διατυπώνονταν στα σχετικά Ψηφίσματα των ΗΕ για 4 συναπτά έτη. Πρόσθεσε ότι ενδεχόμενη υλοποίηση της θέσης του ΑΕΚΛ όπως την παρέθεσε πιο πάνω θα λειτουργήσει και ως ένα ανάχωμα στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να καταργήσει τη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των προσπαθειών της τουρκικής πλευράς για προώθηση άλλων απαράδεκτων λύσεων και προσεγγίσεων όπως π.χ η αποδοχή κυριαρχικής ισότητας που στην ουσία σημαίνει δύο κράτη.

Ερωτηθείς τέλος αν το ΑΕΚΛ είναι ευχαριστημένο από τους χειρισμούς του ΠτΔ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει τις παρατηρήσεις του και αναφορικά με την τοποθέτησης της Κυβέρνησης και του ΠτΔ σε σχέση με τη θετική ατζέντα που θα πρέπει να υπάρχει έναντι της Τουρκίας. Όπως εξήγησε το ΑΚΕΛ ενώ επικροτεί την πρόθεση του Προέδρου για διαμόρφωση θετικής ατζέντας προς την Τουρκία, εντούτοις έχει διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο αυτής της ατζέντας. «Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να μπουν κάποια άλλα πράγματα στο επίκεντρο αυτής της θετικής ατζέντας όπως επίσης θεωρούμε ότι θα πρέπει συνεχώς να επαναλαμβάνουμε και να εξηγούμε τι σημαίνει για μας επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή ότι αυτή θα πρέπει να γίνει στη συμφωνημένη βάση για ΔΔΟ και ότι θα πρέπει να γίνει με τις συγκλίσεις και το Πλαίσιο Γκουτέρες».

Σιζόπουλος: Κατέθεσε προτάσεις για κυπριακό, εποικισμό Αμμοχώστου και Πύλα στο Εθνικό Συμβούλιο

Προσχέδιο προτάσεων σε σχέση με την διαχείριση του Κυπριακού ως θέματος διεθνούς, εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης αλλά και προτάσεις σε σχέση με τον εποικισμό της Αμμοχώστου και των επεισοδίων στην Πύλα, κατέθεσε η ΕΔΕΚ στο Εθνικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Μαρίνο Σιζόπουλο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε «ένα ολοκληρωμένο προσχέδιο προτάσεων όσον αφορά την διαχείριση του Κυπριακού, επίκεντρο των οποίων είναι η διαχείριση ως θέματος διεθνούς, εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ως ενός προβλήματος δικοινοτικής διευθέτησης όπως επιχειρείται κυρίως από την τουρκική πλευρά».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ακόμη ότι με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος για τον εποικισμό της Αμμοχώστου αλλά και των επεισοδίων στην Πύλα έχουμε επίσης καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θεωρούμε ότι από την πλευρά της κυπριακής Κυβέρνησης πρέπει να αξιολογηθούν και να υπάρξουν ως απάντηση στην προκλητική ενέργεια και συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος.

«Θεωρούμε ότι να παραμένουν αυτές οι προκλητικές ενέργειες αναπάντητες στο τέλος αποτελούν μια έμμεση μορφή περαιτέρω εκτροπής αυτών των συμπεριφορών», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι αναμένει από την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις προτάσεις της ΕΔΕΚ και πρόσθεσε πως «είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην υλοποίηση και την προώθηση τους».

Ερωτηθείς κατά πόσον στις προτάσεις περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν είναι σκόπιμο επί του παρόντος να τις ανακοινώσει.

«Είναι προτάσεις τεκμηριωμένες οι οποίες κυρίως έχουν περισσότερο, οικονομικό αντίκτυπο στο κατοχικό καθεστώς», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως θα τις μελετήσει.

Κληθείς να αναφερθεί περαιτέρω στις προτάσεις για την διαχείριση του Κυπριακού, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο έγγραφο που αφορά προτάσεις για την διαχείριση του Κυπριακού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!