Τους απόδημους νέους από Κύπρο και Ελλάδα του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» δέχθηκε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, σημειώνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για την περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.
Πραγματικά σπάνια εικόνα περνάνε το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου στο Κάιρο, νέοι από Ελλάδα και Κύπρο, με την Αιγύπτιο ηγέτη να δηλώνει με την υποδοχή αυτή τη σημασία που αποδίδει στη νέα γενιά όσο βεβαίως και στις εξαιρετικές σχέσεις των τριών χωρών.
Παρουσία μάλιστα της Υπουργού Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι καλωσόρισε τους Κύπριους και Έλληνες νέους «στη δεύτερη πατρίδα» τους, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στο ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο καθώς και η Κυπριακή εν Αιγύπτω Αδελφότητα στην ενίσχυση των σχέσεων των λαών των τριών χωρών.
Το τιμητικό παρών έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Δημήτρης Κάβουρας και ο Αλεξανδρινός Αιγυπτιώτης Έρικ Άνταμ που στηρίζει εξ ολοκλήρου όλο αυτό το πρόγραμμα, που είναι αφιερωμένη στην Απόδημη νεολαία, μέσα από την 4η φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», όπως την καθόρισαν ο αρμόδιος για τους Αποδήμους Επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας Φώτης Φωτίου, η Αιγύπτια Υπουργός Ναμπίλα Μάκραμ και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος αρμόδιους για τον Απόδημο Ελληνισμό Κώστας Βλάσης.
Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι τόνισε άλλη μία φορά το ενδιαφέρον της χώρας του για την περαιτέρω ενίσχυση – και μέσω και της απόδημης νεολαίας – της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, που όπως είπε αποτελεί ένα πρότυπο μοντέλο συνεργασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί και από άλλες χώρες.
Από την πλευρά τους, οι απόδημοι νέοι από την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν τη μεγάλη τιμή τους να συναντούν από κοντά τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.
Και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της Αιγυπτιακής προεδρίας, σημείωσαν ότι η πρωτοβουλία «ΝΟΣΤΟΣ» «συμβάλλει στη διασύνδεση των νέων γενεών της Ελλάδας και της Κύπρου, των οποίων οι πατεράδες και παππούδες τους ζούσαν στην Αίγυπτο, με τον αιγυπτιακό πολιτισμό, εκφράζοντας τη χαρά τους που οι πρόγονοί τους και άλλοι λαοί επέλεξαν την Αίγυπτο ως δεύτερη πατρίδα τους, αναγνωρίζοντας τις αξίες της ανοχής και της συνύπαρξης των λαών που διατηρούνται στη χώρα».
«Ανάμεσά τους, πολλοί Έλληνες και Κύπριοι που δεν αφομοιώθηκαν αλλά εντάχθηκαν στην τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας με το έργο τους το οικονομικό, επιστημονικό και πολιτιστικό τομέα στην Αίγυπτο», προστίθεται.
Οι απόδημοι νέοι Ελλάδας και Κύπρου εξέφρασαν τη χαρά τους για τη μεγάλη ανάπτυξη που είδαν να γνωρίζει η Αίγυπτος, με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι να τονίζει τόνισε ότι η ανάπτυξη που βιώνει αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος αποσκοπεί στην ευημερία του λαού και των λαών της περιοχής καθώς και στην ειρήνη και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε όλη τη Μεσόγειο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ