Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Γερουσίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Ζεράρ Λαρσέ, είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε, μεταξύ άλλων, αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
Στη συνάντηση έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, διαπιστώθηκε εκατέρωθεν το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται ενώ έμφαση δόθηκε στις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.
Ειδική αναφορά έγινε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να τονίζει ότι η πρόταση περί δύο κρατών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βάση για οποιονδήποτε διάλογο.
Αναφορικά με τη συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θέτει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε ένα επίπεδο αντάξιο των ιστορικών δεσμών τους. «Θέλουμε, από κοινού με τη Βουλή (των Ελλήνων), να ενισχύσουμε την εταιρική μας σχέση», είπε από την πλευρά του ο κ. Λαρσέ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα και σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της περιοχής, μεταξύ άλλων, και ως εφοδιαστικού κόμβου για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν τους κεντρικούς άξονες της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022, στους οποίους περιλαμβάνεται η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ελληνογαλλική συνεργασία αφενός ενισχύει τις δυνατότητες του NATO και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει βάση για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Γηραιάς Ηπείρου.
Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Γαλλία αποτελεί σημαντικό οικονομικό εταίρο, που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επενδυτές στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα καταγράφεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την αύξηση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό, προσθέτοντας ότι διαφορετικά άλλες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εκτοπίσουν το αποτύπωμα της ΕΕ στην περιοχή.
Ο κ. Λαρσέ ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη ότι η αντιπροσωπεία της Γερουσίας θα επισκεφτεί και τη Χίο, όπου θα δει το χώρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. «Θα δείτε την πρόοδο που έχουμε κάνει, που είναι πολύ σημαντική. Θα δείτε ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει μόνο σε ό,τι αφορά την αριθμητική πτυχή αλλά και ότι πλέον είμαστε σε θέση να φιλοξενούμε αυτούς τους ανθρώπους σε αξιοπρεπείς συνθήκες», απάντησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση έλαβε επίσης μέρος η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.