22.9 C
Nicosia
Πέμπτη 3 Οκτώβριος 2024 | 22:14

Εκθεση Καλογήρου και πόρισμα επιτροπής στη δημοσιότητα σε συνεννόηση με ΓΕ, απαντά στον Πρόεδρο ΔΗΚΟ ο ΠτΔ

Η έκθεση της Επιτροπής Καλογήρου και το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής θα δοθούν στη δημοσιότητα, ύστερα από συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, με προσωρινή εξαίρεση υποθέσεις για τις οποίες προκύπτουν ποινικά αδικήματα και με απόλυτο σεβασμό στις πρόνοιες του νόμου για προστασία των προσωπικών δεδομένων, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Νίκος Αναστασιάδης.

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, σε απάντηση της επιστολής του κ. Παπαδόπουλου, ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου 2020, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει επίσης ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του, παραιτούμενος του αξιώματος που ο λαός του έχει εμπιστευθεί, αν διαπιστωθεί πως εμπλέκεται σε οποιανδήποτε περίπτωση διαφθοράς ή παράνομη πράξη ή έδειξε ανοχή σε οποιαδήποτε ενέργεια που ζήμιωσε ή ζημιώνει τα δημοσιονομικά του κράτους.

Δίνει απαντήσεις αναφορικά με όλα τα θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ στη δική του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ειδικότερα για τους λόγους που επικαλέστηκε για να καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό.

“Γνωρίζετε ή θα έπρεπε να γνωρίζετε πως η άρνηση παράδοσης των φακέλων οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και όχι όπως αναληθώς ισχυρίζεστε, στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποτρέψει τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κάθαρση”, αναφέρει ο Πρόεδρος.

Στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι “η  Κυβέρνηση ούτε αρνήθηκε ούτε αρνείται την παράδοση των φακέλων, αυτό που έπραξε και πράττει είναι ο οφειλόμενος σεβασμός στις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα όπως και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής παραδέχεται”.

“Συνεπώς η εμμονή σε προφάσεις και ισχυρισμούς είναι με όλο τον σεβασμό προς την αλήθεια, άκρως αντίθετη με κάθε πολιτικό ήθος αλλά το χείριστο είναι πως με πρόταξη και επίκληση την πάταξη της διαφθοράς, αδιαφορείτε εάν θα πλήξετε με τις συμπεριφορές σας το σύνολο των πολιτών που έχουν την άμεση ανάγκη στήριξης του κράτους κάτω από τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα ως αποτέλεσμα της πανδημίας”.

Αυτό που με θλίβει ιδιαίτερα, προσθέτει ο Πρόεδρος, ” είναι η εν γνώσει σας αμφισβήτηση των συνταγματικών εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα ή και των προνοιών της νομοθεσίας που αφορά τον διορισμό και τις εξουσίες των ερευνητικών επιτροπών που διορίζει ο εν λόγω αξιωματούχος”.

“Κατηγορείτε την Κυβέρνηση πως στοχοποιεί δήθεν τον Γενικό Ελεγκτή όταν από τα όσα ο ίδιος γραπτώς αναφέρει σας διαψεύδει.
Αποδίδετε στην Κυβέρνηση αλαζονεία και ετσιθελισμό παραγνωρίζοντας ότι ο όρος για ψήφιση του προϋπολογισμού δεν αποτελεί παρά μόνο ένα ακραίο φαινόμενο πείσματος κατ` αντίθεση των πραγματικών γεγονότων των προνοιών του συντάγματος και των κείμενων νόμων. Το πλέον απαράδεκτο είναι ότι με τις εμμονές σας ο ίδιος στοχοποιείτε και αμφισβητείτε όχι μόνον τις εξουσίες αλλά και την ακεραιότητα και το ήθος του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής” συνεχίζει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτει ότι “και επειδή επικαλείστε τη διαφάνεια θέλω να σας διαβεβαιώσω πως τόσο η Εκθεση της Επιτροπής Καλογήρου όσο και η Εκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής θα δοθούν ύστερα από συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα στη δημοσιότητα με προσωρινή εξαίρεση υποθέσεων για τις οποίες προκύπτουν ποινικά αδικήματα και με απόλυτο σεβασμό στις πρόνοιες του νόμου για προστασία των προσωπικών δεδομένων”.

“Εχω πλειστάκις δημόσια δηλώσει και θέλω για άλλη μια φορά να το καταστήσω σαφές όσο και αν προσπαθείτε, είτε εσείς είτε άλλοι, όσους και εάν επιστρατεύσετε για να συνδράμουν στην παραγωγή λάσπης όχι μόνο δεν θα με πλήξετε αλλά θα αντιληφθείτε ελπίζω όχι αργά, πως ανάλογες συμπεριφορές, τους μόνους που εκθέτουν είναι όσους μετέρχονται ανάλογες μεθόδους” αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι “για υστάτη φορά επαναλαμβάνω πως είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου παραιτούμενος του αξιώματος που ο λαός μου έχει εμπιστευθεί αν διαπιστωθεί πως εμπλέκομαι σε οποιανδήποτε περίπτωση διαφθοράς ή παράνομη πράξη ή έδειξα ανοχή σε οποιαδήποτε ενέργεια που ζήμιωσε ή ζημιώνει τα δημοσιονομικά του κράτους”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κασσελάκης: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών στο οποίο επανασυστήνεται ως «Στέφανος σκέτο, δίχως αξιώματα», ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει την ηγεσία...

Μπάιντεν: Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα στο Ιράν σήμερα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι δεν πίστευε ότι θα υπάρξουν σήμερα ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν, καθώς η περιοχή αναμένει με...

Σουηδία: Διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης μέσα στο Κοινοβούλιο- Διαδηλωτές πέταξαν σακούλα με τομάτες στην υπουργό Εξωτερικών (βίντεο)

Η συζήτηση που γινόταν στο σουηδικό Κοινοβούλιο για τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διεκόπη από Φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι πέταξαν μια σακούλα...

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 28 εργαζόμενοι του οργανισμού σκοτώθηκαν στον Λίβανο το τελευταίο 24ωρο

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα ότι 28 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24...

Πρόταση νόμου για περιορισμό σε τρεις της θητείας των βουλευτών

Πρόταση νόμου για περιορισμό των θητειών των βουλευτών κατέθεσε ο βουλευτής Λευκωσίας της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας. Με τις αλλαγές που προτείνει, θα υπάρχει όριο...

Εισαγγελέας: Η όποια μεταρρύθμιση στη Νομική Υπηρεσία πρέπει να γίνει κατόπιν προσεκτικής μελέτης

H οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στη Νομική Υπηρεσία του μεγέθους που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, θα πρέπει να προσεγγιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και να τύχει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!